#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Srovnání hemodynamických parametrů hrudní epidurální a balancované anestezie během chirurgické revaskularizace myokardu za použití mimotělního oběhu


: M. Stříteský 1;  D. Rubeš 1;  M. Semrád 2;  T. Čermák 1;  M. Lipš 1
: Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF UK v Praze 1;  II. chirurgická klinika kardiovaskulární chirurgie VFN a 1. LF UK v Praze 2
: Anest. intenziv. Med., 17, 2006, č. 3, s. 138-144
: Anaesthesiology - Original Paper

Úvod:
Hrudní epidurální anestezie má poměrně krátkou historii, datovanou od počátku osmdesátých let. Důvodem jejího užití v kardiochirurgii je předpoklad snížení peroperační a časné pooperační ischémie myokardu, kvalitní analgezie, zkrácení doby ohřevu a extubace nemocného, stejně jako zlepšení ventilačních parametrů.

Cíle studie:
Sledovat a porovnat vybrané parametry měření hemodynamiky (TF, TK, SI, SVRI, LVSWI), dále posoudit kvalitu pooperační analgezie, dobu do probuzení a extubace a zaznamenat výskyt časných pooperačních komplikací.

Materiál a metoda:
Soubor třiceti po sobě jdoucích nemocných, u kterých byla provedena přímá revaskularizace myokardu byl randomizován do dvou skupin podle druhu užité anestezie. Skupina A (n = 15) byla operována s použitím hrudní epidurální blokády a u skupiny B (n = 15) jsme užili celkovou anestezii. Statistické kalkulace byly provedeny MANOVA testem a Studentovým t-testem. Hodnota p < 0,05 byla považována za statisticky významnou.

Výsledky:
U skupiny A (epidurální anestezie) jsme zjistili statisticky významně nižší TF a střední TK, ale při stejném SI jako ve skupině B. Nemocní ve skupině A také udávali lepší analgezii podle skórovací škály bolesti (VAS, p < 0,02) a zaznamenali jsme i kratší dobu jejich probuzení a extubace.

Závěr:
Hrudní epidurální anestezie je stabilní anestezií v kardiochirurgii a může být považována za metodu fast-track.

Klíčová slova:
ischémie myokardu – kardiochirurgie – ventilační parametry


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#