#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diabetes mellitus a doplňky stravy. Průvodce pro každodenní praxi
(Z odborné literatury)


Kategorie: Vychází pouze online

Perušičová J, Piťhová P, Račická E. Diabetes mellitus a doplňky stravy. Průvodce pro každodenní praxi. Praha: Maxdorf 2013. Počet stran 120. ISBN 978-80-7345-337-4.

Nedávno vydaná kniha si dala za cíl zpracovat zhruba na 100 stranách v 5 kapitolách (1. vitaminy, 2. doplňky stravy a bylinné extrakty, 3. náhradní sladidla, 4. čaj a káva, 5. alkohol/víno) téma, na které narážíme při každodenní práci s pacienty v diabetologických ambulancích. Je jistě dobrým záměrem nabídnout lékařům kvalitní přehled a hodnocení doplňků stravy, neboť řada pacientů přicházejících do ambulance se sama v problematice dobře orientuje a chce s lékařem na toto téma diskutovat.

Úvodní kapitola o vitaminech je bohatá mimo jiné na recentní zajímavé informace o vitaminu D a naznačuje, že jeho úloha zřejmě bude větší, než se dnes prezentuje.

V kapitole o doplňcích stravy jsou vypsány ty, které mohou mít hypoglykemizující účinky nebo kladné účinky na cévní stěnu, hladinu lipidů a tedy kardiovaskulární komplikace. Jsou nabídnuty střízlivé, racionální informace, které představují potravinové doplňky jako prvek, který může příznivě ovlivnit zdravotní stav, nikoliv léčit či předcházet vzniku onemocnění.

Diabetologové zajisté uvítají kapitolu o náhradních sladidlech. Dočteme se jednak o posuzování jejich nezávadnosti, klasifikaci (podle původu – syntetická a přírodní, podle nutriční hodnoty – energetická a neenergetická, podle chemické struktury), jejich zařazení do dietního plánu a související doporučení České diabetologické společnosti a Americké diabetologické asociace k praktickému využití sladidel.

Poslední dvě kapitoly jsou neméně čtivé. Čaj, káva a alkohol jsou hodnoceny jako nepochybně protektivní, záleží však na kvalitě, druhu a množství, v jakém jsou konzumovány. Závěr knihy je doplněn barevnou přílohou exotických rostlin a plodů, které jsou v knize zmíněny.

Kniha vyšla v nakladatelství Maxdorf, v brožované podobě v kvalitním redakčním a knihařském zpracování, v edici Současná diabetologie, svazek 6.

MUDr. Jana Pecová

www.fnusa.cz

e-mail: jana.pecova@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 7. 7. 2013


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

plice
INSIGHTS from European Respiratory Congress
nový kurz

Současné pohledy na riziko v parodontologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Svět praktické medicíny 3/2024 (znalostní test z časopisu)

Kardiologické projevy hypereozinofilií
Autoři: prof. MUDr. Petr Němec, Ph.D.

Střevní příprava před kolonoskopií
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#