#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Determination of the constituents of propolis of different geographical origin


Authors: J. Muselík 1;  R. Masteiková 1;  V. Suchý 2;  Z. Chalupová 1;  V. Ostrá 1
Authors place of work: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků 1;  Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav přírodních léčiv 2
Published in the journal: Čes. slov. Farm., 2009; 58, 179-183
Category: Původní práce

Summary

The structural diversity of propolis constituents, due to a larger number of plant sources, is the cause of diverse composition and the hitherto unsolved standardization. The principal share in the biological effects is ascribed to flavonoids and aromatic acids and their derivatives. The results presented in this paper illustrate the diversity of the compositions of ten propolis samples obtained from different regions of the Czech Republic and three samples from abroad. Attention was paid to the determination of polyphenols, content of flavones and flavonols and the assay of antioxidative activity. The results confirmed the variability of the parameters under study as well as the presence of chrysin, galangin, p-coumaric, ferulic, cinnamic and benzoic acids in dependence on the area of collection. It will be difficult to elaborate a method of standardization suitable for possible administration of propolis preparations. In the future, propolis could become a raw material for the isolation of individual groups of biologically active substances.

Key words:
propolis – flavonoids – phenolic acids – antioxidative activity – liquid chromatography


Zdroje

1. Banskota, A. H., Tezuka, Y., Kadota, S.: Phytother. Res., 2001; 15, 561–571.

2. Lu, L. C., Chen, Y. W., Chou, C. C.: Int. J. Food Microbiol., 2005; 102, 213–220.

3. Borrelli, F. et al.: Fitoterapia, 2002; 73 Suppl. 1, 53–63.

4. Sawaya, A. C. H. F. et al.: Lett. Appl. Microbiol., 2002; 35, 203–207.

5. Moreira, L. et al.: Food Chem. Toxicol., 2008; 46, 3482–3485.

6. Sforcin, J. M.: J. Ethnopharmacol., 2007; 113, 1–14.

7. Banskota, A. H. et al.: Phytomedicine, 2001; 8, 16–23.

8. Gekker, G. et al.: J. Ethnopharmacol., 2005; 102, 158–163.

9. Lucrecia, L. et al.: Food Sci. Technol., 2009; 42 1422–1427.

10. Hegyi, E., Suchý, V., Nagy, M.: Hautarzt, 1990; 41, 675–679.

11. Hausen, B. M. et al.: Contact Dermatitis, 1987; 17, 163–170.

12. Hausen, B. M. et al.: Contact Dermatitis, 1987; 17, 171–177.

13. Bankova, V.: J. Ethnopharmacol., 2005; 100, 114–117.

14. Šmejkal, K. et al.: Molecules, 2007; 12, 1210–1219.

15. Trusheva, B., Trunkova, D., Bankova, V.: Chem. Cent. J., 2007; 1, 1–4.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 4

2009 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

plice
INSIGHTS from European Respiratory Congress
nový kurz

Současné pohledy na riziko v parodontologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Svět praktické medicíny 3/2024 (znalostní test z časopisu)

Kardiologické projevy hypereozinofilií
Autoři: prof. MUDr. Petr Němec, Ph.D.

Střevní příprava před kolonoskopií
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#