#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Correlation of Levothyroxine Dose with Autoimmune Antibody Titer in Primary Hypothyroidism

14. 9. 2022

The relationship between the level of antithyroid antibodies and the required dose of levothyroxine in substitution for autoimmune hypothyroidism is a poorly explored question. Therefore, a retrospective study of more than 300 patients was conducted, and we bring you a brief summary.

Hypotyreóza − patogeneze a cíle léčby

Hypotyreóza je jedním z nejčastějších endokrinních onemocnění. Obvyklou příčinu hypotyreózy v rozvinutých zemích představuje chronická autoimunitní tyreoiditida (Hashimotova nemoc). Ta je charakterizována přítomností polyklonálních protilátek, jež cílí na štítnou žlázu a vedou k apoptóze folikulárních buněk štítnice. Sérová hladina protilátek proti tyreoidální peroxidáze (TPOAb) a proti tyreoglobulinu (TgAb) často koreluje s aktivitou onemocnění.

Hlavním cílem léčby hypotyreózy je normalizace tyreotropního hormonu (TSH) prostřednictvím suplementace thyroxinu. Vzhledem k tomu, že nežádoucí dopad na tkáně může mít jeho nedostatečná i nadměrná hladina, je nezbytné podávat levothyroxin v adekvátní dávce. Optimální dávka závisí na míře hypotyreózy, tělesné hmotnosti a věku pacienta a je ovlivněna compliance s léčbou a současně užívanými léky nebo průvodními chorobami.

Turečtí autoři před několika lety hodnotili potenciální souvislost mezi hladinou antityreoidálních protilátek a denní dávkou levothyroxinu u pacientů se zjevnou hypotyreózou.

Metodika studie

Jednalo se o retrospektivní analýzu dat ze zdravotních záznamů. Zahrnuti byli pacienti se zjevnou hypotyreózou léčení levothyroxinem po dobu nejméně 1 roku a vyšetření na 1 pracovišti (Fatih Sultan Mehmet Education and Research Hospital v Istanbulu) během roku 2015. Všichni byli léčeni podle stejného terapeutického standardu k cílové hodnotě TSH 0,5–4,0 mIU/l. Jako hraniční hodnota pozitivity protilátek byla použita hladina 5,6 IU/ml u TPOAb a 4,10 IU/ml u TgAb.

Nebyli zařazeni pacienti s jaterní dysfunkcí, renálním selháním, onemocněním hypofýzy či hypothalamu, se sekundární hypotyreózou, malabsorpcí, trpící alkoholismem a těhotné ženy. Zohledněny byly věk, pohlaví, tělesná hmotnost, BMI a krevní tlak, délka onemocnění, kouření a užívání inhibitorů protonové pumpy.

Denní dávka levothyroxinu byla určena jako týdenní dávka dělená 7. Hlavním sledovaným parametrem byla průměrná dávka levothyroxinu u pacientů s pozitivitou a negativitou protilátek a souvislost mezi titrem protilátek a potřebnou denní dávkou léku.

Výsledky

Hodnocenou populaci tvořilo 303 pacientů (273 žen a 30 mužů) průměrného věku 46,6 roku. Ve skupině s pozitivitou protilátek (n = 210) byla průměrná denní dávka levothyroxinu významně vyšší než ve skupině s negativitou protilátek (n = 93): 78,8 vs. 64,2 mg/den (p = 0,001). U pacientů s pozitivitou protilátek byla zjištěna malá, ale statisticky významná souvislost mezi hladinou TPOAb (p < 0,01) i TgA (p < 0,05) a dávkou levothyroxinu. 

Závěr

Titr antityreoidálních protilátek podle zjištění z této studie pozitivně koreluje s vyšší dávkou levothyroxinu podávanou v suplementaci autoimunitní hypotyreózy. Limitací práce je neznámá hladina protilátek před zahájením suplementace levothyroxinu.

(zza)

Zdroj: Okuroglu N., Ozdemir A., Sertbas Y., Sancak S. The relationship between thyroid antibody titer and levothyroxine dose in patients with overt primary hypothyroidism. Ann Saudi Med 2017; 37 (3): 189−193, doi: 10.5144/0256-4947.2017.189.



Labels
Endocrinology Internal medicine General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#