#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Can Thyroid Hormone Supplementation Reduce the Risk of Cognitive Disorders?

25. 10. 2022

The recent systematic literature review presented below, published by authors from the California Institute of Behavioral Neurosciences and Psychology (CIBNP), focused, among other things, on potential associations between hypothyroidism and dementia and the impact of related therapeutic interventions in terms of improving cognitive functions.

Možné souvislosti hypotyreózy a demence

Hypotyreóza je běžným patologickým stavem, při kterém dochází k nedostatečné produkci tyreoidních hormonů. Podle dat například v USA postihuje 21 % žen a 16 % mužů starších 74 let. Tato nedostatečnost následně negativně ovlivňuje fyziologické, metabolické a kognitivní funkce.

Koncentraci tyreoidních hormonů v mozku odráží periferní hladina thyroxinu (T4). Při zjevné hypotyreóze jsou tyreoidní hormony pod referenční mezí, se zvýšenou hodnotou tyreotropního hormonu (TSH). U subklinické hypotyreózy je stav tyreoidních hormonů biochemicky detekován v normálních mezích se zvýšenou hladinou TSH. I minimální změny v koncentrací trijodthyroninu (T3) a T4 v mozku přitom mohou ovlivnit chování. Tyreoidní hormony mají v hippokampu velké množství receptorů, a hrají proto důležitou roli v neurogenezi, buněčné proliferaci a diferenciaci granulárních buněk.    

Demence je progresivní zhoršování kognitivních funkcí, které znesnadňuje vykonávání každodenních aktivit. Obvykle se vyskytuje u starší populace nad 70 let, v USA její prevalence dosahuje 10 %. Nejčastějšími projevy demence jsou neurokognitivní změny (problémy s pamětí a pozorností) a deprese. 

Hodnocené studie

K nalezení relevantních publikací byla použita klíčová slova hypotyreóza, levothyroxin a demence v dostupných databázích. Bylo nalezeno celkem 319 publikací. Po revizi kritérií pro zařazení/vyloučení a hodnocení kvality prací autoři zahrnuli do analýzy 6 studií (případů a kontrol, longitudinální, průřezové, randomizované kontrolované), jež byly publikovány mezi lety 2011 a 2021 a bylo v nich sledováno celkem 976 pacientů. 

Výsledná zjištění

Zlepšení alespoň jedné domény kognitivních funkcí bylo nalezeno v 5 zařazených studiích. Tyto studie nabízejí jako vysvětlení zlepšení paměti po léčbě levothyroxinem, obnovení hladin TSH, T4 a koncentrace kyseliny gamma-aminomáselné (GABA). V 1 studii (n = 737) nebylo pozorováno statisticky významné zlepšení. 

Doporučení pro praxi

Autoři dále doporučují provádět testy kognitivních funkcí u pacientů s abnormální funkcí štítné žlázy a nasadit substituční léčbu nezávisle na symptomech.   

(eko)

Zdroj: Uma D., Rabbani R., Lee J. H. et al. Does hormone supplementation with levothyroxine improve hypothyroid impaired cognitive dysfunction? Cureus 2021 Sep 11; 13 (9): e17885, doi: 10.7759/cureus.17885.



Labels
Endocrinology Internal medicine General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#