#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dupilumab Improves Skin and Systemic Symptoms of Atopic Dermatitis

20. 6. 2022

A clinical study conducted in the USA and Canada demonstrated the efficacy of dupilumab in treating moderate to severe atopic dermatitis, improving both skin symptoms and suppressing systemic inflammatory markers.

Zátěž spojená s atopickou dermatitidou

Atopická dermatitida (AD) je zánětlivé kožní onemocnění. U třetiny pacientů se vyskytuje středně těžká forma a mnoho z nich potřebuje systémovou léčbu. Jak samotné kožní symptomy, tak také systémový zánět a případné komorbidity představují pro pacienta a jeho rodinu významnou zátěž. Terapeutické možnosti u nemocných, kteří neměli adekvátní odpověď na lokální léčbu, jsou dnes značně omezené a často mají nežádoucí vedlejší účinky.

Mechanismus působení dupilumabu

Dupilumab je první cílená biologická léčba schválená v Evropské unii, Spojených státech amerických, Japonsku a dalších zemích pro léčbu dospělých s nedostatečně kontrolovatelnou středně těžkou až těžkou AD. Je to plně humánní monoklonální protilátka (mAb), jež cílí na receptor IL-4α, sdílenou podjednotku cytokinů IL-4 a IL-13, a inhibuje signalizaci obou cytokinů. V klinických studiích dupilumab prokázal silnou účinnost a přijatelnou bezpečnost u dospělých se středně těžkou až těžkou AD, astmatem nebo chronickou rinosinusitidou s nosní polypózou, což podporuje názor, že tyto atopické poruchy sdílejí patogenezi vycházející ze zánětlivé reakce typu 2.

Metodika a průběh studie

Placebem kontrolovaná dvojitě zaslepená studie hodnotila bezpečnost a účinnost dupilumabu u pacientů se středně těžkou až těžkou AD. Analyzovány byly molekulární a buněčné fenotypy kůže z ekzematických ložisek i nepostižené kůže. Dále byly testovány systémové biomarkery zánětlivé reakce 2. typu. K hodnocení byly použity vzorky z kožní biopsie a krve od 54 pacientů randomizovaných 1 : 1 do skupin se subkutánní aplikací 200 mg dupilumabu nebo placeba 1× týdně po dobu 16 týdnů. Účastníci byli sledováni celkem po dobu 32 týdnů.

Výsledky

Dupilumab ve srovnání s placebem významně zlepšil klinické známky a symptomy AD, byl dobře tolerován a progresivně posunul transkriptom lézí směrem k neléznímu fenotypu (4.–16. týden). Bylo prokázáno významné ovlivnění genové exprese. Dupilumab významně snížil expresi genů zapojených do zánětu typu 2, procesů epidermální hyperplazie, aktivace T buněk a dendritických buněk a aktivity TH17/TH22 lymfocytů. Současně došlo ke zvýšení exprese genů ovlivňujících epidermální diferenciaci, tvorbu kožní bariéry a metabolismus lipidů. 

V týdnu 4 dosahovali pacienti na dupilumabu průměrně 68,8% zlepšení transkriptomu AD vyvozeného z metaanalýzy genů rozdílně exprimovaných u kůže s lézí a kůže bez lézí oproti −10,5 % u pacientů na placebu. V 16. týdnu bylo dosaženo průměrné zlepšení 110,8 % v rameni s dupilumabem oproti 55,0 % v placebové skupině. Dupilumab snižoval tloušťku epidermálních lézí oproti placebu (4. týden p = 0,001; 16. týden p = 0,0002).

Zlepšení klinických a histologických výsledků významně korelovalo s modulací genové exprese. Dupilumab také významně potlačil sérové biomarkery zánětu typu 2, včetně CCL17, CCL18, periostinu a celkových a alergen-specifických IgE.

Závěr

Cílená duální inhibice signalizace IL-4 a IL-13 prostřednictvím blokády IL-4Rα dupilumabem rychle a progresivně potlačila buněčné a molekulární kožní markery zánětu a zvrátila související epidermální abnormality. Zároveň zlepšila skóre závažnosti onemocnění a symptomy u pacientů se středně těžkou až těžkou AD. Došlo také ke poklesu systémových biomarkerů zánětu typu 2.

(norg)

Zdroj: Guttman-Yassky E., Bissonnette R., Ungar B. et al. Dupilumab progressively improves systemic and cutaneous abnormalities in patients with atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol 2019; 143 (1): 155−172, doi: 10.1016/j.jaci.2018.08.022.



Labels
Allergology and clinical immunology Dermatology & STDs Paediatric dermatology & STDs Paediatric pneumology Pneumology and ftiseology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#