#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Can Antihypertensives Reduce the Risk of Dementia? The Answer Suggests the Angiotensin Hypothesis and a Post-Hoc Analysis of an Observational Study

14. 8. 2023

The use of antihypertensives that do not reduce angiotensin II levels, such as angiotensin receptor blockers (ARBs, i.e., sartans) and calcium channel blockers (CCBs), has been associated with a lower risk of dementia in studies. In the research cited below, the authors aimed to determine whether this effect persists longer than the follow-up period in previous studies.

Úvod

Prospektivní studie naznačují, že hypertenze představuje rizikový faktor vzniku demence v pozdějším věku − zejména se to týká vaskulární demence a Alzheimerovy nemoci. Zacílení na hypertenzi tak může být slibnou strategií jak demenci oddálit nebo jí předejít, jelikož prevalence vysokého krevního tlaku je vysoká a antihypertenziva dobře dostupná po celém světě.

Angiotenzinová hypotéza

Specifické mechanismy účinku jednotlivých tříd antihypertenziv se mohou odrážet v rozdílném vlivu na riziko demence a mohou tak potenciálně vysvětlovat nekonzistentní výsledky předchozích studií a metaanalýz. Síťová metaanalýza studií porovnávající rizika demence mezi uživateli různých tříd antihypertenziv naznačila, že pacienti užívající ARBs a BKK měli o 12–17 % nižší riziko demence než jedinci léčení inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu (ACEi) a betablokátory (BB), ale toto snížení rizika bylo menší v porovnání s diuretiky.

Potenciální mechanismus vysvětlující tyto poznatky se označuje jako „angiotenzinová hypotéza“. Podle ní antihypertenziva, která nepřímo aktivují receptory pro angiotenzin II typu 2 a 4 (receptory AT2, AT4), mohou redukovat riziko rozvoje demence inhibicí poškození neuronů a ochranou paměťových funkcí. Mezi tyto třídy se řadí právě ARBs, dihydropyridinové BKK a thiazidová diuretika, tedy lékové skupiny, jež na rozdíl od ACEi nesnižují hladiny angiotenzinu II, který se pak na tyto receptory váže a působí jako agonista.

Podávání antihypertenziv podporujících účinek angiotenzinu II na receptorech AT2 a AT4 ve studii preDIVA snížilo oproti jiným typům antihypertenzní medikace riziko demence o 45 % a ve studii SPRINT-MIND o 24 %. Navíc jedinci užívající vstupně ARBs a BKK měli po období sledování trvajícím v průměru 6,7 roku zhruba o 40 % nižší riziko demence než uživatelé ostatních antihypertenziv.

Uvedená zjištění nicméně vyplývají ze studií, v nichž maximální doba sledování činila zhruba 7 let, přičemž právě delší doba může být z hlediska výzkumu rozvoje demence klíčová.

Analýza studie preDIVA a jejího observačního prodloužení

Analyzovaná data a sledovaná populace

Popisovaná práce Schroeverse et al. je post hoc observační analýzou vycházející z údajů ze studie zkoumající prevenci demence (preDIVA) a jejího observačního prodloužení provedených u nizozemských sedmdesátníků pobývajících mimo ústavní péči a dosud bez diagnózy demence. Hodnocení preDIVA poskytlo longitudinální data o užívání antihypertenziv a statusu demence u 3526 seniorů, kteří byli sledováni po dobu až 12 let (medián 10,4 roku).

Cílem analýzy bylo vyhodnotit, zda souvislost s výskytem demence u ARBs, BKK a celé skupiny antihypertenziv podporujících účinek angiotenzinu II na receptorech AT2 a AT4 přetrvává, slábne, nebo posiluje během dlouhodobého sledování. Asociace byla studována po dobu 7,0 a 10,4 roku.

Výsledná zjištění

Analyzovány byly výsledky 1907 (54,1 %) účastníků, jejichž výchozí střední věk činil 74,5 roku a 53,9 % z nich tvořily ženy. Střední hodnota systolického krevního tlaku (sTK) dosahovala 156,2 mmHg. Polovina účastníků užívala diuretika (51,1 %; u 77,4 % se jednalo o thiazidy), rovněž polovina BB (50,2 %), přibližně čtvrtina BKK (26,8 %; u 77,9 % se jednalo o dihydropyridinové BKK), třetina ACEi (32,5 %) a pětina ARBs (20,5 %). V celkovém souboru se po uplynutí mediánu doby sledování 10,4 roku vyskytla demence u 11,8 % osob.

Po 7 letech bylo užívání antihypertenziv podporujících účinek angiotenzinu II na receptorech AT2 a ATspojeno s nižším rizikem demence (u celé skupiny: poměr rizik [HR] 0,68; 95% interval spolehlivosti [CI] 0,47–1,00]; specificky u ARBs: HR 0,54; 95% CI 0,31–0,94; u dihydropyridinových BKK: HR 0,52; 95% CI 0,30–0,91). Po uplynutí 10,4 roku byly tyto souvislosti slabší (HR 0,80; 95% CI 0,61–1,04, resp. HR 0,75; 95% CI 0,53–1,07, resp. HR 0,73; 95% CI 0,51–1,04) a nedosahovaly statistické významnosti, ale při porovnání s jinými třídami antihypertenziv stále naznačovaly snížení rizika demence.

Asociace mezi jednotlivými třídami antihypertenziv a demencí byly podobné napříč předem definovanými podskupinami. Při podávání ARBs bylo popsáno nižší riziko demence u osob s vyšším vstupním věkem (≥ 75 let) oproti mladším účastníkům. Při užívání antihypertenziv podporujících účinek angiotenzinu II na receptorech AT2 a AT4 bylo nižší riziko demence zaznamenáno u osob s anamnézou diabetu oproti nediabetikům.

Závěr

Autoři shrnují, že ve studijním souboru více než 1900 seniorů užívajících ARBs nebo dihydropyridinové BKK zjistili v porovnání s jinými třídami antihypertenziv signifikantní pokles rizika vzniku demence o 32–48 % po 7 letech a nesignifikantní snížení tohoto rizika o 20–27 % při mediánu doby sledování 10,4 roku. Antihypertenziva, která nesnižují hladiny angiotenzinu II, jako jsou ARBs, jsou spojena s nižším rizikem vzniku demence během dekády, avšak tato spojitost v čase slábne. Přesto i oddálení manifestace demence může být významné jak z pohledu jednotlivce, tak společnosti.

(esr)

Zdroj: Schroevers J. L., Eggink E., Hoevenaar-Blom M. P. et al. Antihypertensive medication classes and the risk of dementia over a decade of follow-up. J Hypertens 2023 Feb 1; 41 (2): 262–270, doi: 10.1097/HJH.0000000000003324.



Labels
Paediatric cardiology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#