#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Administration of RAAS Inhibitors in Czech Patients with Heart Failure in Real Practice

24. 10. 2022

A partial analysis of data from the national register of reimbursed health care focused on the epidemiology of heart failure in the Czech Republic showed how inhibitors of the renin-angiotensin-aldosterone system (RAAS), i.e., angiotensin-converting enzyme inhibitors (ACEi), AT1 receptor blockers for angiotensin II (ARBs, sartans), and angiotensin receptor and neprilysin inhibitors (ARNI), were used in real practice in the years 2012–2018 in patients with this disease.

Účel a cíl analýzy

Inhibitory RAAS prodlužují přežití pacientů se srdečním selháním se sníženou ejekční frakcí. Sakubitril/valsartan ze skupiny ARNI prokázal snížení mortality a rizika hospitalizace pro srdeční selhání v porovnání s enalaprilem. Cílem autorů citované analýzy bylo zjistit, jak se tyto důkazy promítly do reálné klinické praxe. Rozhodli se zhodnotit využívání jednotlivých přípravků z těchto lékových tříd u pacientů se srdečním selháním v celém Česku v posledních letech a porovnat jej s aktuálními doporučenými postupy pro léčbu srdečního selhání.

Výsledky pro rok 2018

Dle retrospektivní observační analýzy žilo v Česku v roce 2018 celkem 285 745 osob se srdečním selháním a z nich 76,7 % užívalo v tomto roce ACEi/ARBs. Když se autoři zaměřili na data těch, kteří v roce 2018 podstoupili lékařský zákrok nebo vyšetření v souvislosti s kódem diagnózy I50.x dle Mezinárodní klasifikace nemocí (ICD-10), zjistili, že ACEi/ARBs užívalo 88,6 % těchto pacientů.

Z ACEi byly u pacientů se srdečním selháním v roce 2018 nejčastěji předepisovány ramipril (17,5 %) a perindopril (15,5 %). Nejčastěji předepisovanými ARBs u pacientů se srdečním selháním byly telmisartan (6,5 %) a losartan (4,9 %). V necelé čtvrtině případů byly ACEi/ARBs předepsány ve fixní kombinaci s jiným léčivem. ARNI začaly být předepisovány od roku 2017, kdy je užívalo 0,2 % pacientů se srdečním selháním, a toto číslo vzrostlo na 1 % v roce 2018.

Shrnutí a závěr

Celostátní data odpovídají zjištěním z jednotlivých oblastních registrů zaměřených na srdeční selhání. Dokládají také dobrý propis aktuálních doporučení pro léčbu srdečního selhání do české klinické praxe. Nejpoužívanějšími ACEi u pacientů se srdečním selháním zůstaly od roku 2012 do roku 2018 ramipril a perindopril, nejpředepisovanějším sartanem u těchto nemocných se stal telmisartan, následovaný losartanem (oproti roku 2012, kdy bylo pořadí těchto 2 ARBs obrácené). Od roku 2017 se začínají v léčbě srdečního selhání uplatňovat ARNI, jejichž míra preskripce dále stoupá.

(zza)

Zdroj: Aiglová R., Táborský M., Lazarová M. et al. Angiotensin-converting enzyme inhibitors, angiotensin-II-receptor antagonists and angiotensin-receptor blocker/neprilysin inhibitor utilization in heart failure patients: sub-analysis of a nation-wide population-based study in the Czech Republic. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub 2022 Sep; 166 (3): 322−327, doi: 10.5507/bp.2021.035. 



Labels
Paediatric cardiology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#