#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alarming Data on Prevalence and Insufficient Treatment of Hypertension in Working Age − Another Underestimated 'Civilization Epidemic'?

10. 6. 2024

The National Cardiology Information System (NKIS), developed by the Czech Society of Cardiology in collaboration with the Institute of Health Information and Statistics (ÚZIS), has provided the first data on the prevalence of hypertension in the Czech population. It revealed that even the treatment of a significant risk factor for cardiovascular diseases – hypertension – is not well managed in the Czech Republic. About 40% of patients with hypertension do not have regular preventive check-ups with their general practitioner, while 40% of hypertensive patients are simultaneously of working age.

Odhady dosud považované za nadsazené, se bohužel potvrzují

Jak vyplynulo ze současných dat ředitele ÚZIS prof. RNDr. Ladislava Duška, Ph.D., i poznatků z praxe přednosty 2. interní kliniky − kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Aleše Linharta, DrSc., hypertenze je v Česku léčená stále nedostatečně a navíc pozdě. A přestože má její kompenzace smysl v každém věku, podceňuje se především u osob mladšího a středního věku.

Aktuální statistické údaje jsou alarmující. Třetina dospělé české populace navštíví v průběhu roku lékaře s diagnózou hypertenze − jde tedy o 2,2 milionu lidí s prokazatelně léčeným vysokým krevním tlakem. Podle odhadů však přitom další třetina nemocných s touto diagnózou o své hypertenzi neví. To odpovídá výsledkům studie MONICA o 40% prevalenci hypertenze v dospělé české populaci, což bylo dosud považováno za nadsazené.

Hypertenze navíc v žádném případě není doménou pouze seniorů. Asi 900 tisíc pacientů, tj. 40 % jedinců se známou hypertenzí, je naopak v produktivním věku 20–65 let. V přímém důsledku hypertenze přitom v Česku každoročně předčasně zemře okolo 10 tisíc osob mladších 65 let.

Špatně léčená hypertenze je ještě horší než neléčená

Data z NKIS mohou ukázat také všechny vážnější lékařské intervence u pacientů s hypertenzí, například nutnost hospitalizace, ale také kdo hypertenzi léčí, jakou terapii tito nemocní užívají, k jakým změnám v jejím managementu dochází.). Ani tyto údaje nejsou příliš povzbudivé: 80 % léčby hypertenze leží na bedrech praktických lékařů, jejichž síť a kapacita začíná být v Česku nedostatečná. Ani compliance pacientů s terapií není příliš vysoká. I když lidé s hypertenzí navštěvují praktického lékaře častěji než obecná populace, asi 40 % hypertoniků nemá vykazované běžné preventivní prohlídky.

Výsledky klinického výzkumu dnes přitom ukazují, že nedostatečně kompenzovaná, respektive špatně léčená hypertenze je spojena dokonce s ještě větším zdravotním rizikem než hypertenze neléčená, což může být dáno variabilitou krevního tlaku právě v důsledku non-compliance.

Dramatický nárůst souvisejících rizik i nákladů

Podle profesora Linharta je proto v rámci Národního kardiovaskulárního plánu nutné napřít úsilí na edukaci mladé generace, aby neopakovali chyby svých rodičů a přijali zodpovědnost za své zdraví. Přestože hypertenze „nebolí“, znamená dramatický nárůst rizika dalších chronických onemocnění, především diabetu, kardiovaskulárních onemocnění a maligních nádorů. Přes 60 % hypertoniků starších 40 let trpí nějakou další chronickou komorbiditou.

Data z nově vznikajícího projektu na základě spolupráce Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR ukazují, že jedinci s hypertenzí jsou častěji a déle v trvalé pracovní neschopnosti, čerpají více prostředků na péči, než je populační průměr, a pokud jsou v produktivním věku, je u nich počet dnů dočasné pracovní neschopnosti dvojnásobný oproti obecné populaci. To vše znamená každoroční náklady navíc v řádu miliard Kč.

(zza)

Zdroj: Linhart A., Dušek L. Rozhovor v rámci XXXII. výročního sjezdu České kardiologické společnosti, Brno, květen 2024. ČKS TV. Dostupné na: https://vimeo.com/mobymedia/review/943129227/c208a7481a



Labels
Internal medicine Cardiology General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#