#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

To what extent can improvement of nutritional status through parenteral nutrition affect the results of oncological treatment?

14. 11. 2022

Just like cancer patients and their caregivers, doctors often overlook the risk of malnutrition. Good nutrition can be a predictor of survival in patients with malignancies.

Rizika podvýživy u onkologických pacientů

Zhruba polovina onkologických pacientů je podvyživená.1, 2 Podvýživa přitom může nepříznivě ovlivnit stav nemocného a výsledky léčby. V porovnání s dobře živenými pacienty může snižovat odpověď na systémovou léčbu, zkracovat přežití, zhoršovat kvalitu života, limitovat výkonnost, zvyšovat počet hospitalizací, riziko infekce, pooperačních komplikací a výskyt úzkosti.1−5

Doporučený příjem bílkovin

Doporučení ESPEN pro výživu pacientů s onkologickým onemocněním zdůrazňují potřebu udržení nebo nárůstu svalové hmoty jako jeden z cílů nutriční terapie.5 Příjem bílkovin by měl být vyšší než 1 g/kg tělesné hmotnosti a den, a kde je to možné, měl by dosahovat až 1,5 g/kg/den. Onkologický pacient o hmotnosti 80 kg by tak měl denně přijímat více než 80 g bílkovin.5

Domácí parenterální výživa

Ke zlepšení výživy onkologických pacientů lze využít domácí parenterální výživu. Tento postup prokazatelně zlepšuje účinnost chemoterapie díky snížení rizika toxicity6, zmírňuje únavu a ztrátu chuti k jídlu7, 8, zvyšuje kvalitu života pacientů7−10, prodlužuje jejich přežití6 a předchází ztrátě netukové tkáně11. Například přípravek pro parenterální výživu Olimel N12(E) kombinuje vysoký obsah proteinu s nízkou hladinou glukózy. Je dostupný ve standardních tříkomorových vacích.12 Při domácím podávání této parenterální výživy bylo prokázáno významné zlepšení kvality života9 a prodloužení přežití onkologických pacientů6.

Zlepšení kvality života

Prospektivní multicentrická studie, která sledovala vliv parenterální výživy na kvalitu života pacientů s malignitami podle hodnocení samotných pacientů, jejich rodin a lékařů, zahrnovala 767 nemocných. Jejich průměrný věk činil 63 let, 50 % z nich mělo primární nádor GIT, 65 % metastázy a 98 % trpělo podvýživou. Po 28 dnech vedla domácí parenterální výživa k významnému zlepšení fyzické pohody o 13 %. Zlepšila se i pocit sociální, emoční a funkční pohody, respektive spokojenosti (well-being; p < 0,0001). Dle sebehodnocení se celková kvalita života zlepšila u 60 % pacientů.9

Prodloužení přežití

V prospektivní kohortové studii byl zkoumán vliv domácí parenterální výživy trvající 90 dní na antropometrické a klinické parametry u pacientů s pokročilými solidními nádory a systémovou protinádorovou léčbou. Nutriční stav byl hodnocen podle škály PG-SGA (Patient-Generated Subjective Global Assessment), která kombinuje kvalitativní a kvantitativní data a ukazuje výsledné skóre výživy (kategorizované jako: A = dobrá výživa, B = suspektní nebo střední podvýživa, C = těžká podvýživa). Zařazeno bylo 65 pacientů, kteří byli při vstupu do studie vyhodnoceni jako středně nebo těžce podvyživení. Jejich průměrný věk činil 64 let, 58 % z nich mělo primární tumor v GIT a 75 % bylo ve stadiu IV. Domácí parenterální výživa vedla k významnému zlepšení nutričního stavu. Stav výživy A byl spojen s významným prodloužením celkového přežití v porovnání s pacienty s těžkou podvýživou (poměr rizik [HR] 0,15; 95% interval spolehlivosti [CI] 0,06–0,37) i se střední podvýživou (HR 0,39; 95% CI 0,17–0,90). Významně delší přežití bylo zjištěno i u pacientů se střední/suspektní podvýživou v porovnání s pacienty s těžkou podvýživou (HR 0,41; 95% CI 0,20–0,72).6

Závěr

Domácí parenterální výživa pomáhá pokrýt vysokou potřebu proteinů u onkologických pacientů. Dokáže zlepšit kvalitu jejich života, a dokonce prodloužit přežití.

(zza)

Zdroje: 
1. Segura A., Pardo J., Jara C. et al. An epidemiological evaluation of the prevalence of malnutrition in Spanish patients with locally advanced or metastatic cancer. Clin Nutr 2005; 24 (5): 801−814, 10.1016/j.clnu.2005.05.001.
2. La Torre M., Ziparo V., Nigri G. et al. Malnutrition and pancreatic surgery: prevalence and outcomes. J Surg Oncol 2013; 107 (7): 702−708, doi: 10.1002/jso.23304.
3. Bozzetti F., Arends J., Lundholm K. et al.; ESPEN. ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: non-surgical oncology. Clin Nutr 2009; 28 (4): 445−454, 10.1016/j.clnu.2009.04.011.
4. Ravasco P., Monteiro-Grillo I., Vidal P. M., Camilo M. E. Cancer: disease and nutrition are key determinants of patients' quality of life. Support Care Cancer 2004; 12 (4): 246−252, doi: 10.1007/s00520-003-0568-z.
5. Arends J., Bachmann P., Baracos V. et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr 2017; 36 (1): 11−48, doi: 10.1016/j.clnu.2016.07.015.
6. Cotogni P., Monge T., Fadda M., De Francesco A. Bioelectrical impedance analysis for monitoring cancer patients receiving chemotherapy and home parenteral nutrition. BMC Cancer 2018; 18 (1): 990, doi: 10.1186/s12885-018-4904-6.
7. Vashi P. G., Dahlk S., Popiel B. et al. A longitudinal study investigating quality of life and nutritional outcomes in advanced cancer patients receiving home parenteral nutrition. BMC Cancer 2014; 14: 593, doi: 10.1186/1471-2407-14-593.
8. Cotogni P., De Carli L., Passera R. et al. Longitudinal study of quality of life in advanced cancer patients on home parenteral nutrition. Cancer Med 2017; 6 (7): 1799−1806, doi: 10.1002/cam4.1111.
9. Culine S., Chambrier C., Tadmouri A. et al. Home parenteral nutrition improves quality of life and nutritional status in patients with cancer: a French observational multicentre study. Support Care Cancer 2014; 22 (7): 1867−1874, doi: 10.1007/s00520-014-2164-9.
10. Bozzetti F., Cozzaglio L., Biganzoli E. et al. Quality of life and length of survival in advanced cancer patients on home parenteral nutrition. Clin Nutr 2002; 21 (4): 281−288, doi: 10.1054/clnu.2002.0560.
11. Obling S. R., Wilson B. V., Pfeiffer P., Kjeldsen J. Home parenteral nutrition increases fat free mass in patients with incurable gastrointestinal cancer. Results of a randomized controlled trial. Clin Nutr 2019; 38 (1): 182−190, doi: 10.1016/j.clnu.2017.12.011.
12. SPC Olimel N12E. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=SPC164457.pdf&type=spc&as=olimel-n12e-spc



Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Pharmacy Gastroenterology and hepatology Surgery Intensive Care Medicine Internal medicine Neurology Clinical oncology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#