#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Reduction of Mortality in Patients After Abdominal Surgery in Critical Condition Thanks to Early Supplemental Parenteral Nutrition

5. 5. 2022

Ensuring adequate nutrition is an important part of therapy for critically ill patients to achieve better clinical outcomes in terms of both survival and recovery speed. The preferred option is enteral nutrition (EN), which, however, cannot be provided for many reasons to patients after acute abdominal surgery. The results of studies assessing the efficacy of parenteral nutrition (PN) in this specific group of patients are inconsistent. The purpose of the study recently published in Clinical Nutrition was therefore to evaluate the effect of early supplementary parenteral nutrition in critically ill patients after acute abdominal surgery.

Výživa u pacientů po chirurgickém výkonu

Enterální výživa je podle současných doporučení preferována před parenterální, přičemž její započetí je doporučeno co nejdříve. U pacientů po akutním výkonu v abdominální krajině však často nelze EV zajistit v důsledku narušení anatomie a funkce gastrointestinálního traktu. Podle guidelines pro péči o pacienty v kritickém stavu je tak v těchto případech doporučeno započít s časnou PV.

Výsledky dostupných studií ohledně benefitu časné PV jsou však nekonzistentní. Jedním z důvodů může být skutečnost, že klinický stav u kriticky nemocných pacientů je značně heterogenní a jejich nutriční potřeby se individuálně liší. Recentně publikovaná práce se soustředila na skupinu pacientů v kritickém stavu po akutním abdominálním výkonu s vysokým nutričním rizikem, u nichž nebylo vhodné nasazení časné EV.

Hodnocená populace pacientů v rámci retrospektivní analýzy

Do retrospektivní analýzy byli zahrnuti pacienti v kritickém stavu, kteří v období od ledna 2013 do prosince 2018 podstoupili akutní abdominální výkon pro komplikovanou nitrobřišní infekci a vyžadovali pooperační intenzivní péči. Byli rozděleni podle modifikovaného nutričního skóre u kriticky nemocných (mNUTRIC − modified Nutrition Risk in Critically ill) a hodnoty BMI na skupinu s nízkým a vysokým rizikem malnutrice. Skupina s vysokým rizikem malnutrice byla charakterizována hodnotou mNUTRIC ≥ 5 a BMI < 18,5 kg/m2. Obě skupiny byly ještě rozděleny na podskupinu, která obdržela časnou PV (během 48 hodin od výkonu), a podskupinu bez této výživy.

Inkluzní kritéria studie splnilo celkem 317 pacientů, z nichž 111 bylo zařazeno do skupiny s vysokým rizikem malnutrice (35 %) a 66 z nich (59 %) byla podána časná PV. Ve skupině s vysokým rizikem malnutrice nebyly pozorovány rozdíly ve vstupních charakteristikách, ve skupině s nízkým rizikem na časné PV (n = 110) byl pozorován vyšší věk a index komorbidit v porovnání se skupinou bez výživy (n = 96). 

Výsledná zjištění

Podíl pacientů na EV postupem času vzrůstal a 7. den od výkonu byl tento způsob výživy nasazen již u 42,7 % pacientů ve vysokém riziku malnutrice a 58,4 % pacientů v nízkém riziku malnutrice. U pacientů ve skupině s vysokým rizikem malnutrice nebyl mezi podskupinami pozorován signifikantní rozdíl v denní potřebě kalorií a proteinů, ve skupině na časné PV však byl zaznamenán adekvátnější příjem kalorií a vyšší množství dodávaných proteinů v porovnání se skupinou bez časné výživy (stejné to bylo u pacientů v nízkém riziku malnutrice).

U pacientů ve vysokém riziku malnutrice byla časná PV v porovnání se skupinou bez výživy spojená s nižší mírou 30denní mortality (7,6 vs. 26,7 %; p = 0,006) a mortality během hospitalizace (13,6 vs. 28,9 %; p = 0,048). V rámci infekčních komplikací nebyl mezi podskupinami signifikantní rozdíl.

U pacientů v nízkém riziku malnutrice nebyl mezi podskupinami signifikantní rozdíl v mortalitě, ve skupině na časné PV byl vyšší výskyt pneumonií, což mohlo být podle autorů dáno vyšším věkem a vstupním rizikem ve skupině na časné výživě.

Podle Kaplanovy-Meierovy křivky pro 30denní mortalitu byl zaznamenán statisticky signifikantní rozdíl z hlediska nižší mortality ve skupině s časnou výživou u pacientů ve vysokém riziku malnutrice (p = 0,001). Ve skupině s nízkým rizikem malnutrice rozdíl nebyl statisticky signifikantní.

Závěr

Z výsledků této analýzy vyplynulo, že zahájení časné parenterální výživy (během 48 hodin) po akutním abdominálním výkonu u kriticky nemocných s komplikovanou intraabdominální infekcí a vysokým rizikem malnutrice je spojeno se snížením mortality v porovnání s pacienty, u kterých časná PV nebyla zahájena. U pacientů na časné PV bylo navíc lépe dosaženo naplnění denních potřeb kalorií a proteinů.

(holi)

Zdroj: Sim J., Hong J., Na E. M. et al. Early supplemental parenteral nutrition is associated with reduced mortality in critically ill surgical patients with high nutritional risk. Clin Nutr 2021; 40 (12): 5678–5683, doi: 10.1016/j.clnu.2021.10.008.



Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Pharmacy Gastroenterology and hepatology Surgery Intensive Care Medicine Internal medicine Neurology Clinical oncology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#