#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Impact of Early Administration of High Protein Dose on Mortality of Critically Ill Patients

14. 11. 2022

Energy intake and the composition of individual macronutrients in patients in intensive care units (ICUs) can influence treatment outcomes in terms of the incidence of complications, duration of mechanical ventilation, or mortality.

Katabolický stres u kriticky nemocných

Při sepsi, traumatu nebo jiném těžkém tkáňovém poškození vzniká katabolický stres. Jde o život ohrožující stav, který rychle vyčerpává zásoby proteinů v kosterním svalstvu.1 Kriticky nemocní dospělí mohou ztrácet až 1 kg svalové hmoty denně, zvláště během prvních 5 dnů na JIP.Důsledky ztráty aktivní tělesné hmoty zahrnují prodloužení doby umělé ventilace, špatné hojení ran, svalovou slabost nebo riziko rehospitalizací.3−5 Kriticky nemocní pacienti jsou navíc ohroženi sníženou imunitou.6

Význam příjmu bílkovin

U katabolického kritického onemocnění jsou rozhodujícím makronutrientem bílkoviny. Jejich množství je důležitější než celkový energetický příjem.1 Většina kriticky nemocných přitom dostává během prvního týdne na JIP jen polovinu doporučené dávky proteinu.1 U těchto pacientů může dostatečné množství proteinů pomáhat při hojení ran, hormonální regulaci a imunitní odpovědi.5 Vyšší dávky proteinů prokazatelně zkracují dobu umělé ventilace a jsou spojeny s nižší mortalitou.3, 5

Podle současných doporučení ESPEN7 by měl příjem bílkovin u kriticky nemocných pacientů činit 1,3 g/kg/den. Podle doporučení ASPEN8 doporučená denní dávka bílkovin u těchto nemocných stoupá se zvyšujícím se BMI (nejméně 2 g/kg/den při BMI 30–40 kg/m2 a nejméně 2,5 g/kg/den při BMI ≥ 40 kg/m2).

Důkazy z klinických studií

V retrospektivní kohortové studii zahrnující 1171 kriticky nemocných na JIP na umělé plicní ventilaci byl zvýšený příjem proteinů spojen se snížením 60denní mortality. Na každý 1 g podaných proteinů bylo pozorováno snížení mortality o 1 %.9

Prospektivní observační studie s 843 pacienty hospitalizovanými na JIP ukázala, že včasné podání vysoké dávky proteinu nebo naopak nižší energetický příjem na začátku léčby mohou vést k rozdílným výsledkům. Tato studie zahrnovala 424 nemocných s nadměrným energetickým příjmem (definovaným jako poměr mezi energetickým příjmem a měřeným energetickým výdejem > 1,1) a 419 bez nadměrného energetického příjmu. Energetický příjem 10–20 % pod doporučenou hodnotou během prvních 4 dnů byl spojen s nižší celkovou mortalitou. Nižší celková mortalita byla zjištěna i u pacientů s včasným podáním vyšší dávky proteinů. U pacientů bez sepse a nadměrného kalorického příjmu (n = 419), což byly rizikové faktory mortality, klesala mortalita se stoupající denní dávkou přijatých bílkovin: činila 37 % při příjmu proteinů < 0,8 g/kg, 35 % při příjmu proteinů 0,8–1,0 g/kg, 27 % při příjmu proteinů 1,0–1,2 g/kg a 19 % při příjmu proteinů ≥ 1,2 g/kg (p = 0,033). V této studii neměl příjem bílkovin významný vliv na mortalitu pacientů se sepsí.10

Závěr

Preskripce parenterální výživy, energetický příjem a příjem bílkovin by měl u kriticky nemocných vycházet z dostupných důkazů a aktuálních doporučení při zohlednění individuálních charakteristik jednotlivých pacientů. Může totiž významně ovlivnit výsledky léčby.

(zza)

Zdroje:
1. Hoffer L. J., Bistrian B. R. Nutrition in critical illness: a current conundrum. F1000Res 2016; 5: 2531, doi: 10.12688/f1000research.9278.1.
2. Monk D. N., Plank L. D., Franch-Arcas G. et al. Sequential changes in the metabolic response in critically injured patients during the first 25 days after blunt trauma. Ann Surg 1996; 223 (4): 395–405, doi: 10.1097/00000658-199604000-00008.
3. Elke G., Wang M., Weiler N. et al. Close to recommended caloric and protein intake by enteral nutrition is associated with better clinical outcome of critically ill septic patients: secondary analysis of a large international nutrition database. Crit Care 2014; 18 (1): R29, doi: 10.1186/cc13720.
4. Cunha H. F., Rocha E. E., Hissa M. Protein requirements, morbidity and mortality in critically ill patients: fundamentals and applications. Rev Bras Ter Intensiva 2013; 25 (1): 49–55, doi: 10.1590/s0103-507x2013000100010.
5. Nicolo M., Heyland D. K., Chittams J. et al. Clinical outcomes related to protein delivery in a critically ill population: a multicenter, multinational observation study. J Parenter Enteral Nutr 2016; 40 (1): 45–51, doi: 10.1177/0148607115583675.
6. Calder P. C., Jensen G. L., Koletzko B. V. et al. Lipid emulsions in parenteral nutrition of intensive care patients: current thinking and future directions. Intensive Care Med 2010; 36 (5): 735–749, doi: 10.1007/s00134-009-1744-5.
7. Singer P., Blaser A. R., Berger M. M. et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr 2019; 38 (1): 48–79, doi: 10.1016/j.clnu.2018.08.037.
8. McClave S. A., Taylor B. E., Martindale R. G. et al.; Society of Critical Care Medicine; American Society for Parenteral and Enteral Nutrition. Guidelines for the provision and assessment of nutrition support therapy in the adult critically ill patient: Society of Critical Care Medicine (SCCM) and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A.S.P.E.N.). J Parenter Enteral Nutr 2016; 40 (2): 159–211, doi: 10.1177/0148607115621863.
9. Zusman O., Theilla M., Cohen J. et al. Resting energy expenditure, calorie and protein consumption in critically ill patients: a retrospective cohort study. Crit Care 2016; 20 (1): 367, doi: 10.1186/s13054-016-1538-4.
10. Weijs P. J., Looijaard W. G., Beishuizen A. et al. Early high protein intake is associated with low mortality and energy overfeeding with high mortality in non-septic mechanically ventilated critically ill patients. Crit Care 2014; 18 (6): 701, doi: 10.1186/s13054-014-0701-z.



Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Pharmacy Gastroenterology and hepatology Surgery Intensive Care Medicine Internal medicine Neurology Clinical oncology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#