#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Romosozumab vs. Teriparatide in Sequential Treatment of Osteoporosis in Women with a History of Fracture

14. 11. 2023

The STRUCTURE study observed the effect of romosozumab and teriparatide on bone density in postmenopausal women with osteoporosis transitioning from bisphosphonate treatment over a 12-month period.

Antiresorpční a osteoanabolická léčba

Bisfosfonáty tvoří v posledních několika desetiletích 1. linii léčby osteoporózy. Tato antiresorpční léčiva primárně zabraňují dalšímu zhoršování architektury kostí. U pacientů s nedostatečnou odpovědí na léčbu (přetrvávající nízká denzita kostní hmoty /BMD/ nebo výskyt fraktury během léčby) se obvykle přechází na terapii osteoanaboliky.

Osteoanabolika jsou schopna v relativně krátkém časovém horizontu vyvolat značný přírůstek BMD. V této lékové skupině byla nedávno registrována nová molekula – romosozumab. Jde o monoklonální protilátku inhibující funkce sklerostinu, čímž stimuluje tvorbu kostní hmoty a zároveň inhibuje kostní resorpci působením na expresi mediátorů osteoklastů. Duální účinek romosozumabu vede k rychlejšímu a významnějšímu nárůstu BMD než při léčbě bisfosfonáty nebo analogy parathormonu, jako je teriparatid.

Data z dřívějších klinických studií nicméně poukazovala na to, že ve srovnání s nepředléčenými pacienty, mohou mít nemocní dříve léčení bisfosfonáty nižší klinický benefit z navazující osteoanabolické léčby. Zda toto tvrzení platí i pro romosozumab, ověřila klinická studie STRUCTURE.

   

Metodika a průběh studie

Multicentrická randomizovaná nezaslepená studie fáze III přinesla výsledky ze 46 center v Americe a v Evropě. Kritérii pro zařazení byla diagnóza postmenopauzální osteoporózy a předcházející léčba perorálními bisfosfonáty v předchozích 3 letech a alendronátem 1 rok před vstupem do studie, plošné BMD T-skóre ≤ –2,5 v celé kyčli, krčku stehenní kosti nebo bederní páteři a fraktura v anamnéze.

Pacientky (n = 436) ve věku 55−90 let byly randomizovány v poměru 1 : 1 k užívání romosozumabu s.c. (210 mg 1× měsíčně; n = 218) nebo teriparatidu s.c. (20 µg 1× denně; n = 218). Primárním cílovým parametrem byla procentuální změna v plošné BMD hodnocená pomocí duální rentgenové absorpciometrie (DXA) v celé kyčli během 12 měsíců trvající léčby. 

Výsledná zjištění

Účinnost

V průběhu 12 měsíců dosáhla průměrná změna celkové BMD oblasti kyčle v rameni s romosozumabem 2,6 % (95% interval spolehlivosti [CI] 2,2−3,0) a v rameni s teriparatidem –0,6 % (95% CI –1,0 až –0,2). Rozdíl mezi oběma rameny tedy činil 3,2 % (95% CI 2,7−3,8; p < 0,0001).

Bezpečnost

Frekvence nežádoucích příhod byla v obou léčebných skupinách srovnatelná. Nejčastěji hlášenými byly nazofaryngitida (13 % v rameni s romosozumabem vs. 10 % v rameni s teriparatidem), hyperkalcémie (< 1 vs. 10 %) a artralgie (10 vs. 6 %). Závažné nežádoucí příhody byly hlášené u 8 % pacientů na romosozumabu a 11 % na teriparatidu, žádná však nebyla vyhodnocena jako související s léčbou. Nežádoucí příhody vedly k ukončení terapie u 3 % pacientů na romosozumabu a 6 % na teriparatidu.

   

Závěr

Přechod z terapie bisfosfonáty na osteoanabolika je běžnou praxí u vysoce rizikových pacientů. Ve studii STRUCTURE vedlo nasazení romosozumabu u těchto nemocných ke zvýšení BMD v kyčli, na rozdíl od skupiny užívající teriparatid. Ukázalo se tedy, že zatímco předcházející léčba bisfosfonáty skutečně zeslabuje osteoanabolický efekt teriparatidu, na účinek romosozumabu pravděpodobně nemá významný vliv.

   

(lexi)

Zdroje:
1. Langdahl B. L., Libanati C., Crittenden D. B. et al. Romosozumab (sclerostin monoclonal antibody) versus teriparatide in postmenopausal women with osteoporosis transitioning from oral bisphosphonate therapy: a randomised, open-label, phase 3 trial. Lancet 2017; 390 (10102): 1585−1594, doi: 10.1016/S0140-6736(17)31613-6. 
2. Lim S. Y., Bolster M. B. Clinical utility of romosozumab in the management of osteoporosis: focus on patient selection and perspectives. Int J Womens Health 2022; 14: 1733−1747, doi: 10.2147/IJWH.S315184.
3. SPC EvenityDostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/evenity-epar-product-information_cs.pdf



Labels
Endocrinology Gynaecology and obstetrics Internal medicine Orthopaedics Rheumatology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#