#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Long-term Safety and Efficacy of Ozanimod in the Treatment of Relapsing Forms of MS

28. 8. 2023

Ozanimod is classified as a modulator of sphingosine-1-phosphate (S1P) receptors types 1 and 5. It is approved for the treatment of relapsing-remitting multiple sclerosis (RRMS) and moderate to severe ulcerative colitis (UC) and continues to undergo intensive clinical research. The DAYBREAK open-label, single-arm study for participants with RRMS from previous trials with ozanimod was scheduled to be completed by January 2023, and its final results can therefore be expected soon. The following article presents the interim analysis results of this study 5 years after initiation.

Design a cíle studie

Do studie DAYBREAK mohli být zařazeni pacienti z předcházejících klinických hodnocení: Šlo jednak o studii fáze I zaměřenou na získání informací o farmakokinetice a účinku léčiva a dále o studie fází II a III (RADIANCE a SUNBEAM), které účinnost a bezpečnost ozanimodu porovnávaly s placebem nebo aktivní kontrolou − intramuskulárně podávaným interferonem (IFN) β-1.

Nezaslepená jednoramenná studie DAYBREAK byla zahájena v říjnu 2015. V červnu 2022 byly publikovány výsledky interim analýzy zahájené v únoru 2021. Primárním cílem studie bylo doplnění informací o bezpečnosti ozanimodu, proto byly sledovány nežádoucí příhody spojené s léčbou (zejména infekce, malignity, makulární edém, kardiovaskulární příhody, abnormality funkcí plic a jater). Sekundárním cílem pak byla analýza účinnosti.

Výsledky 

Do studie DAYBREAK bylo zařazeno celkem 2494 pacientů, průměrná doba užívání ozanimodu činila 46,8 měsíce (směrodatná odchylka [SD] 11,9). Roční míra relapsů (ARR) dosáhla hodnoty 0,103 (95% interval spolehlivosti [CI] 0,086−0,123). U 71 % pacientů nedošlo k výskytu relapsu po dobu 48 měsíců. Při vyšetřeních magnetickou rezonancí (MRI) nebyla ve většině případů zaznamenána progrese ani vznik nových lézí.

Míra výskytu závažných nežádoucích příhod spojených s léčbou (TEAEs), plicních poruch a zhoubných nádorů zůstala relativně stabilní. U 2143 (85,9 %) nemocných byl zaznamenán výskyt převážně mírných až středně závažných TEAEs. Nejčastěji se jednalo o nazofaryngitidu či jiné infekce horních cest dýchacích a bolest hlavy. Závažné nežádoucí příhody se objevily u 298 (11,9 %) pacientů, 75 osob na základě jejich výskytu v léčbě ozanimodem nepokračovalo.

Infekce se vyskytly u 56,7 % pacientů, o závažné případy se jednalo ve 2,8 % a oportunní infekce byly diagnostikovány u 5,6 % nemocných (nejčastěji herpes labialis a herpes zoster). U 9,8 % pacientů byla zjištěna lymfopenie, po kontrole za 30 dní však přetrvávala pouze u 1,2 % a léčbu kvůli ní muselo přerušit jen 7 (0,3 %) účastníků. U ostatních pacientů zůstávala hladina lymfocytů po celou dobu sledování stabilní.

K rozvoji malignity došlo po dobu trvání původních studií a studie DAYBREAK celkem u 38 pacientů. Nejčastěji se jednalo o bazocelulární karcinom a karcinom prsu, nebyl však zjištěn žádný specifický vzorec pro typ zhoubného nádoru. Během studie DAYBREAK 3 pacienti na onkologické onemocnění zemřeli (metastatický karcinom pankreatu, diseminace nádorového onemocnění s neznámým primárním ložiskem a glioblastom).

Makulární edém se vyskytl u 0,2 % účastníků studie, kardiovaskulární komplikace byly zaznamenány u 69 (2,8 %) nemocných.

Shrnutí a závěr

Studie DAYBREAK přinesla informace o dlouhodobé léčbě relabujících forem RS. Klinická i radiologická aktivita nemoci zůstávala při užívání ozanimodu nízká. U pacientů, kterým byla terapie změněna z IFN β-1a nebo nižších dávek ozanimodu, došlo následně k redukci počtu relapsů a poklesu počtu lézí viditelných na MRI. Terapie byla v některých případech provázena výskytem oportunních infekcí, nejčastěji herpesviry, žádná z nich však nebyla závažná či diseminovaná. Během léčby došlo u některých pacientů k rozvoji maligního onemocnění a výsledky práce také nevyvrátily možnou spojitost modulátorů S1P a bazocelulárního karcinomu. Makulární edém a kardiovaskulární komplikace byly velmi málo časté, stejně tak výskyt plicních a jaterních komplikací nebyl klinicky relevantní. Počet lymfocytů poklesl pod normální hodnoty u 95,6 % pacientů, významná lymfopenie však byla zaznamenána u malého počtu nemocných a nebyla prokázána spojitost v rozvojem oportunních infekcí.

Výsledky studie DAYBREAK prokázaly, že užívání ozanimodu v dávce 0,92 mg denně vede ke snížení aktivity nemoci a redukci počtu relapsů RS. Jedná se rovněž o poměrně bezpečné léčivo, jehož nežádoucí účinky jsou zvladatelné a jen zřídka vedou k nutnosti přerušení terapie.

(kali)

Zdroj: Cree B. A., Selmaj K. W., Steinman L. et al. Long-term safety and efficacy of ozanimod in relapsing multiple sclerosis: up to 5 years of follow-up in the DAYBREAK open-label extension trial. Mult Scler 2022 Oct; 28 (12): 1944−1962, doi: 10.1177/13524585221102584.

Zkrácenou informaci o přípravku naleznete zde.

Obchodní sdělení společnosti Bristol-Myers Squibb spol. s r.o
2084-CZ-2300098



Labels
Neurology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#