#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Treatment of Schizophrenia in a Patient at Risk of Developing Metabolic Syndrome – Interactive Case Study

17. 7. 2023

A 34-year-old man has been under psychiatric care for 3 years due to a psychotic disorder. Three years ago, he had his first short hospitalization due to marked paranoid symptoms: feelings of being watched, eavesdropping, auditory hallucinations of an imperative nature...

Potíže před přijetím trvaly několik týdnů. Během hospitalizace, kdy byla nasazena medikace risperidonem v dávce 4 mg denně, poměrně rychle odezněly a pacient byl propuštěn do ambulantní péče s diagnózou akutní psychotické poruchy.

Jeho stav byl poměrně stabilní a vrátil se do práce. Cca po 3/4 roce si však sám medikaci vysadil a do 2 měsíců došlo k opětovnému rozvoji paranoidní symptomatiky.

#130

#131

Během druhé hospitalizace byla znovu nasazena antipsychotická medikace risperidonem, došlo však k rozvoji sexuální dysfunkce a v laboratorním vyšetření byla zjištěna vysoká hladina prolaktinu. Pacient si dále stěžoval na nespavost. Medikace proto byla změněna na olanzapin 10 mg denně, s čímž byl propuštěn. Během dalšího půlroku došlo k nárůstu hmotnosti o 10 kg, v laboratorním vyšetření byla zjištěna vyšší hladina cholesterolu, triacylglycerolů (TAG) a hraniční glykémie.

#132

Lurasidon je antipsychotikum s minimálním rizikem rozvoje metabolických komplikací (navýšení hmotnosti, ovlivnění metabolismu lipidů a glykémie) a hyperprolaktinémie. Dále byl prokázán i jeho příznivý vliv na kognitivní funkce.

Účinnost většiny antipsychotik se výrazně neliší, ale odlišný je jejich bezpečnostní profil, respektive výskyt nežádoucích účinků. Důležité je proto vybírat medikaci právě s ohledem na ně, protože u většiny pacientů se jedná o léčbu, která bude trvat roky.

#133

MUDr. Sylva Racková, Ph.D.
Psychiatrická ambulance, Plzeň



Labels
Paediatric psychiatry Internal medicine Cardiology General practitioner for adults Psychiatry
Logo Angelini_červen 2024

Latest courses
Authors: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#