#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Meta-analysis of the Metabolic Effects of Second-generation Antipsychotics

1. 11. 2022

Second-generation antipsychotics used in the therapy of schizophrenia exhibit varying metabolic profiles. A recently conducted meta-analysis by Italian authors investigated the impact of second-generation antipsychotics on weight gain, BMI, lipid spectrum, and glycemia.

Úvod

V terapii schizofrenie jsou v současné době léčbou 1. volby antipsychotika 2. generace. Jejich výhodou je především snížení rizika relapsu onemocnění, dále poměrně nízký výskyt obtěžujících nežádoucích účinků (na rozdíl od antipsychotik 1. generace) a dostupnost některých léčiv v depotní injekční formě. Mezi nejčastější nežádoucí vedlejší účinky však patří nárůst tělesné hmotnosti a negativní ovlivnění energetického metabolismu, které mohou vést k rozvoji diabetu 2. typu a zvýšení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi se všemi důsledky.

Analyzovaná data

Vlivem antipsychotik 2. generace na tělesnou hmotnost a metabolické parametry se zabývala metaanalýza randomizovaných kontrolovaných i observačních studií, které byly publikovány od června 2009 do listopadu 2020. Byly porovnávány parametry (hmotnost, BMI, hladina celkového, HDL a LDL cholesterolu, triglyceridů, glykémie a hodnoty krevního tlaku) naměřené před zahájením léčby a na konci sledování. Hodnocenými léky byly lurasidon, aripiprazol, olanzapin, paliperidon v retardované formě (XR), kvetiapin XR a risperidon.

Z 3076 dostupných prací bylo pro metaanalýzu vybráno 79. Jednalo se o prospektivní (34 %), retrospektivní (5 %) a randomizované kontrolované studie (61 %). Celkový počet účastníků činil 37 467, jejich průměrný věk byl 36 let a 62 % tvořili muži. Celkem 49 studií hodnotilo olanzapin, 27 risperidon, 20 aripiprazol, 19 lurasidon, 13 kvetiapin a 6 paliperidon.

Výsledná zjištění

Nejnižší přírůstek tělesné hmotnosti byl zaznamenán při terapii lurasidonem (+0,43 kg), který byl provázen poklesem BMI (−0,10 kg/m2). Při podávání tohoto antipsychotika se snížila hladina celkového cholesterolu (−0,21 mmol/l) a triglyceridů (−0,06 mmol/l) a zvýšila se hladina HDL cholesterolu (+0,05 mmol/l). Naopak nejvyšší nárůst tělesné hmotnosti byl zaznamenán při užívání olanzapinu (+4,52 kg) a risperidonu (+4,19 kg). S terapií olanzapinem byl rovněž spojen největší nárůst BMI (+1,59 kg/m2), hladiny triglyceridů (+0,37 mmol/l) a glykémie nalačno (+0,3 mmol/l). Nejvýznamnější zvýšení hladiny celkového cholesterolu bylo zjištěno při podávání paliperidonu (+0,38 mmol/l). Největší vliv na hodnotu krevního tlaku měl kvetiapin XR (zvýšení 2,60/2,77 mmHg).

Diskuse a závěr

Schizofrenie je závažným psychiatrickým onemocněním, jehož důsledky mohou značně ovlivnit zdraví i socioekonomický status pacienta a jeho rodiny. Ve srovnání s běžnou populací bylo u nemocných se schizofrenií zaznamenáno téměř 2× větší riziko rozvoje diabetu a metabolického syndromu, kardiovaskulární mortalita je u těchto nemocných rovněž signifikantně vyšší. Částečně může být tato skutečnost způsobena životním stylem, který je psychiatrickým onemocněním bezesporu velmi ovlivněn. Svůj podíl však nepochybně mají i vedlejší účinky antipsychotik. Bez jejich využití by ovšem důsledky onemocnění byly pro pacienta devastující.

Nejlepší metabolický a kardiovaskulární profil byl v citované metaanalýze zaznamenán při užívání lurasidonu, kdy došlo ke snížení BMI, hladiny celkového cholesterolu a triglyceridů a glykémie nalačno. Nejméně příznivý metabolický profil měly naopak olanzapin a risperidon. Zde byl zaznamenán přírůstek hmotnosti a došlo i k narušení lipidového spektra.

Navzdory některým limitacím (například rozdílné dávkovací schéma mezi jednotlivými pacienty a nezahrnutí některých dalších nežádoucích účinků) poskytla tato metaanalýza poměrně přesné zhodnocení metabolických a kardiovaskulárních rizik jednotlivých antipsychotik 2. generace. Výsledky mohou sloužit jako podklad pro rozhodování v klinické praxi i pro další výzkumy.

(kali)

Zdroj: Rognoni C., Bertolani A., Jommi C. Second-generation antipsychotic drugs for patients with schizophrenia: systematic literature review and meta-analysis of metabolic and cardiovascular side effects. Clin Drug Investig 2021 Apr; 41 (4): 303−319, doi: 10.1007/s40261-021-01000-1.



Labels
Paediatric psychiatry Internal medicine Cardiology General practitioner for adults Psychiatry
Logo Angelini_červen 2024

Latest courses
Authors: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#