#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

How do body weight and metabolic parameters change in patients first hospitalized for psychosis?

24. 11. 2023

The most common cause of death in patients with schizophrenia is cardiovascular disease, which is closely related to obesity or metabolic syndrome. The study presented below examined changes in body weight and metabolic parameters during the first hospitalization of these patients.

Metodika studie a sledovaná populace

Do prospektivní observační studie bylo mezi lety 2016 a 2021 zařazeno celkem 173 pacientů poprvé hospitalizovaných pro schizofrenii (MKN F20) nebo akutní a přechodnou psychotickou poruchu (MKN F23) diagnostikovanou před méně než 24 měsíci na jednom z 10 psychiatrických oddělení v Česku a 204 jedinců bez psychiatrického onemocnění v anamnéze (kontrolní skupina). Všichni účastníci byli ve věku 18–35 let, celkem 61 nemocných s psychózou bylo bez chronické psychiatrické medikace. Během hospitalizace byly sledovány tělesná hmotnost, BMI, metabolické parametry (mimo jiné hladina hormonů tvořených štítnou žlázou a prolaktinu nebo lipidogram) a expozice antipsychotikům.

Výsledky

U pacientů s psychiatrickým onemocněním došlo během hospitalizace o délce průměrně 44,6 dne k nárůstu tělesné hmotnosti v průměru o 3,46 ± 7,81 kg, respektive BMI o 0,97 ± 2,26 kg/m2. Podíl osob s nadváhou, respektive obezitou vzrostl nesignifikantně z 18,3 %, resp. 7,3 % na 24,3 %, resp. 8,5 %.

Vyšší expozice (kumulativní i průměrná denní dávka) klozapinu, olanzapinu a kvetiapinu byla spojená s nárůstem BMI, ale pouze u pacientů s ideální tělesnou hmotností nebo podváhou podle výchozího BMI. U „méně rizikových“ antipsychotik, například haloperidolu, levopromazinu, amisulpridu či risperidonu, nebyl tento trend pozorován.

Užívání antipsychotik nesouviselo přímo se změnou metabolických markerů, ale vyšší hodnoty BMI byly asociované s vyšší hladinou triglyceridů a tyreotropního hormonu a nižší hladinou HDL.

Závěr

Výsledky výše popsané studie naznačují, že u nemocných s psychózou je nutná opatrnost při preskripci antipsychotik, zejména klozapinu, olanzapinu a kvetiapinu, v souvislosti s rizikem nárůstu tělesné hmotnosti, respektive BMI, které úzce souvisí se zvýšením kardiovaskulárního rizika. Obezřetnost je na místě zejména u pacientů s ideální hmotností nebo podváhou na základě BMI.

(mafi)

Zdroj: Vochosková K., McWhinney S. R., Fialová M. et al. Weight and metabolic changes in early psychosis – association with daily quantification of medication exposure during the first hospitalization. Acta Psychiatr Scand 2023; 148 (3): 265–276, doi: 10.1111/acps.13594.



Labels
Paediatric psychiatry Internal medicine Cardiology General practitioner for adults Psychiatry
Logo Angelini_červen 2024

Latest courses
Authors: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#