#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Impact of Tofacitinib on the Quality of Life of Patients with Ulcerative Colitis

7. 12. 2023

Tofacitinib is an oral Janus kinase (JAK) inhibitor used in the treatment of certain rheumatic diseases and ulcerative colitis (UC). The work presented at this year's 18th congress of the European Crohn's and Colitis Organization (ECCO) in Copenhagen, Denmark, focused on its impact on the quality of life in terms of physical and mental functions in patients with UC.

Metodika studie

Výsledky zveřejněné na kongresu pocházely z analýzy dat klinické studie OCTAVE Sustain. Této studie se mohli zúčastnit nemocní s UC, kteří byli účastníky jedné ze studií OCTAVE Induction 1 či 2. Ve studii OCTAVE Sustain byl sledován efekt tofacitinibu v dávkách 5 a 10 mg podávaných 2× denně v rámci udržovací léčby oproti placebu. 

U léčiv podávaných dlouhodobě je nezbytné zjistit, zda se jejich účinnost promítá také do zvýšení kvality života pacientů. Výskyt symptomů a dysfunkcí souvisejících s UC pacienti ve studii OCTAVE Sustain hodnotili pomocí dotazníku IBDQ (Inflammatory Bowel Disease Questionnaire-32), který sleduje 4 oblasti (střevní symptomy, celkové příznaky a emoční a sociální fungování), a SF-36 (Short Form-36 Health Survey), jenž pracuje s celkem 8 doménami v rámci souhrnu fyzických a mentálních komponent kvality života.

Výsledky byly analyzovány po 52 týdnech léčby. Použita byla statistická metoda nejmenších čtverců a vypočtena byla standardizovaná velikost efektu (ES). ES 0,1 byla označena jako nepodstatná, 0,2 jako malá, 0,5 jako střední a 0,8 jako velká.

Výsledná zjištění

Studie se zúčastnilo 593 pacientů. V 52. týdnu sledování vykazoval tofacitinib jednoznačně lepší výsledky než placebo. V rámci vyhodnocení dotazníku IBDQ byl největší rozdíl (velká ES) zaznamenán pro výskyt únavy a vyčerpání (viz obr. 1a) a urgence na stolici (viz obr. 1b), ke zlepšení (střední ES) došlo i v případě bolestí břicha (viz obr. 1c) a sexuálních dysfunkcí (viz obr. 1d).

Také s pomocí dotazníku SF-36 bylo pozorováno zlepšení v souhrnu fyzických i mentálních komponent, signifikantní rozdíl byl zaznamenán rovněž v každé z 8 oblastí zvlášť. Pouze při sledování výskytu únavy nebyl vliv tak markantní (viz obr. 2a). K výraznému zlepšení naopak došlo při hodnocení bolestí břicha (viz obr. 2b).

Pozitivní vliv tofacitinibu byl v průběhu sledování setrvalý. Rozdíl mezi výchozími hodnotami a týdnem 52 sice při léčbě tofacitinibem nebyl celkově příliš velký, ale u pacientů užívajících placebo došlo k jednoznačnému zhoršení ve všech hodnocených oblastech obou dotazníků.

  

Obr. 1  ES pro symptomy UC na léčbě tofacitinibem oproti placebu v týdnu 52 při hodnocení dotazníkem IBDQ: a) únava, b) urgence na stolici, c) bolest břicha, d) sexuální dysfunkce

  

  

Obr. 2  ES pro symptomy UC na léčbě tofacitinibem oproti placebu v týdnu 52 při hodnocení dotazníkem SF-36: a) únava, b) bolest břicha

Pozn.:
a Standardizovaná ES 0,1 byla definována jako nepodstatná, 0,2 jako malá, 0,5 jako střední a 0,8 jako velká. Střední hodnoty (0,15; 0,35; 0,65) byly využity k vymezení intervalů ES, tedy 0−0,15 nepodstatná, > 0,15 až 0,35 malá, > 0,35 až 0,65 střední a > 0,65 velká.
b Jednotlivé položky IBDQ/SF-36 představovaly ukazatele vypovídající o jednotlivých symptomech UC.
c Zvyšující se hodnota ES reprezentuje zlepšení kvality života oproti výchozímu stavu při srovnání tofacitinibu s placebem.

   

Závěr

Ve srovnání s placebem vykazuje tofacitinib v dávkách 5 či 10 mg podávaných 2× denně jednoznačně lepší výsledky při hodnocení kvality života. Pozitivní vliv byl konstantní a trval po celou dobu sledování.

(kali)

Zdroj: Dubinski M. C., Gardiner S., Hur P et al. Impact of tofacitinib maintenance therapy on key ulcerative colitis patient-reported outcomes of fatigue, urgency, abdominal pain and sexual dysfunction using IBDQ and SF-36 individual items as proxies. J Crohns Colitis 2023; 17 (Suppl. 1): 339−342, doi: 10.1093/ecco-jcc/jjac190.0316.



Labels
Paediatric gastroenterology Gastroenterology and hepatology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#