#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Safety of aPCC in Real Practice – Results of the BAHAS Project

31. 10. 2023

What are the experiences with activated prothrombin complex concentrate (aPCC) in controlling bleeding or preventing its recurrence in acquired hemophilia A? The BAHAS project from Spanish real practice offers answers.

Získaná hemofilie a její léčba

Získaná hemofilie A (AHA) je vzácné krvácivé onemocnění, pro které je typický získaný deficit srážecího faktoru VIII (FVIII). AHA je důsledkem tvorby autoprotilátek cílících na epitopy na molekule FVIII. Tyto autoprotilátky se označují jako inhibitor a jeho tvorba vede k neutralizaci FVIII a/nebo akceleraci jeho clearance z plazmy.

K diagnóze AHA vede většinou náhle vzniklé významné, někdy i život ohrožující krvácení. Právě krvácení bývá udáváno jako příčina úmrtí spojená s AHA u cca 10–15 % pacientů. Vedle imunosupresivní léčby vedoucí k eradikaci inhibitoru je zásadní zástava krvácení. Nejčasněji jsou v této indikaci využívány aPCC nebo rekombinantní aktivovaný faktor VII (rFVIIa), méně často rekombinantní porcinní FVIII (rpFVIII).

Projekt BAHAS

Španělští autoři hodnotili svoji zkušenost s aPCC u nemocných s AHA v reálné klinické praxi se zaměřením na bezpečnost v projektu BAHAS (Treatment of Bleeding in Acquired Hemophilia A with Activated Prothrombin Complex Concentrate in Spain). Jednalo se o sledování pacientů léčených mezi srpnem 2012 a únorem 2021. Doba sledování činila 30 dnů od vysazení aPCC.

Výsledná zjištění

Zahrnuto bylo 30 pacientů s mediánem věku 70 let, kteří prodělali 51 krvácení léčených pomocí aPCC. Při podávání aPCC jako léčby 1. linie byla zástava krvácení dokumentována u 13 ze 14 případů (92,9 %). Podání aPCC ve 2. linii následovalo po selhání rFVIIa a zastavilo krvácení ve všech případech.

U 17 pacientů bylo aPCC podáno jako profylaxe návratu krvácení po delší době od iniciální kontroly krvácení. Účinnost takovéto profylaxe dosahovala 94 %.

Nebyla zaznamenána žádná trombotická nežádoucí příhoda. U 1 pacienta byla zachycena hypofibrinogenémie, která nevedla k přerušení podávání aPCC a neměla negativní vliv na účinnost léčby. Nebyly hlášeny žádné jiné závažné nežádoucí příhody, které by mohly být spojené s podáváním aPCC.

Závěr

Tato data podporují podávání aPCC jako efektivního a bezpečného hemostatického přípravku v léčbě akutního krvácení spojeného s AHA, ale také v prevenci opakování krvácení, a to i u starší populace pacientů s řadou komorbidit a vysokým kardiovaskulárním rizikem.

(eza)

Zdroj: Mingot-Castellano M. E., García-Candel F., Benítez-Hidalgo O. et al. Activated prothrombin complex concentrate to treat bleeding events in acquired hemophilia A: BAHAS study. Eur J Haematol 2022; 109 (6): 686–695, doi: 10.1111/ejh.13853.



Labels
Haematology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#