#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efficacy and Safety of Two Pharmacokinetically-Driven Prophylactic Regimens in People with Hemophilia A

20. 2. 2023

Standard prophylaxis for bleeding in hemophilia A, based on the administration of coagulation factor VIII (FVIII), depends on the patient's weight, the severity of the coagulation factor deficiency, and the nature of bleeding episodes. The current trend, however, is an individualized approach in prophylaxis, which can improve clinical outcomes and optimize bleeding disorder therapy. A clinical study evaluated the efficacy and safety of two prophylactic regimens with different target trough levels of FVIII.

Úvod

Dostupné důkazy nasvědčují tomu, že cílová údolní (trough) hladina faktoru VIII 1 % nemusí být dostatečná v prevenci epizod krvácení u všech osob s hemofilií typu A. Naopak se předpokládá, že dosažení minimální hladiny FVIII ≥ 10 % snižuje roční riziko kloubního krvácení k nulovým hodnotám, a obecně se ví, že míra krvácení u pacientů na profylaktickém režimu klesá se zvyšující se minimální dosaženou hladinou koagulačního FVIII. Cílem klinické studie fáze III bylo ozřejmit efektivitu a bezpečnost profylaxe rurioktokog alfa pegolem založené na farmakokinetice s cílovými údolními hladinami 1–3 % a 8–12 %.

Metodika a průběh studie

Do prospektivní randomizované otevřené, multicentrické klinické studie fáze III PROPEL byli zahrnuti pacienti ve věku 12–65 let se závažnou hemofilií typu A (hladina koagulačního faktoru VIII < 1 %) s roční mírou krvácení (ABR) ≥ 2 v období 12 měsíců před vstupem do studie.

Pacienti byli randomizováni v poměru 1 : 1 do referenční skupiny s cílovou údolní hladinou 1–3 % a do skupiny s vyšší cílovou údolní hladinou v rozmezí 8–12 %. Celková doba terapie činila 12 měsíců, přičemž prvních 6 měsíců bylo vyhrazeno jako období pro úpravu terapie. Primárním cílem studie bylo zhodnocení rozvoje či absence krvácivých epizod v druhých 6 měsících studie, mezi sekundární cíle patřilo zhodnocení podílu pacientů, u kterých bylo dosaženo nulového spontánního krvácení a nulového spontánního krvácení do kloubů ve druhých 6 měsících studie.

Studijní populace

K terapii bylo randomizováno 115 pacientů (57 v referenční skupině, 58 ve skupině s vyšší údolní hladinou). Všichni pacienti byli mužského pohlaví, medián věku činil 29 let (12–61 let). V porovnání s referenční skupinou byl ve skupině s vyšší údolní hladinou vyšší podíl pacientů s počtem ≥ 4 spontánních krvácení do ≥ 4 kloubů a vyšší podíl pacientů s hemofilickou artropatií. Mezi jednotlivými skupinami nebyl signifikantní rozdíl v reportované fyzické aktivitě.

Výsledky

V rámci FAS (full analysis set) bylo v referenční skupině 42 % pacientů s nulovým výskytem krvácení (95% interval spolehlivosti [CI] 29–55 %) v porovnání s 62 % ve skupině s vyšší údolní hladinou (95% CI 49–75 %). V rámci per protocol analýzy bylo v referenční skupině 40 % pacientů s nulovým výskytem krvácení (95% CI 27–55 %) v porovnání s 67 % ve skupině s vyšší údolní hladinou (95% CI 52–81 %; n = 95; p = 0,015). Obdobné výsledky byly zaznamenány i v parametrech spontánního krvácení a spontánního krvácení do kloubů, s patrnou vyšší účinností terapeutického režimu s vyššími trough hladinami. 

Nežádoucí příhody se objevily u 60,9 % pacientů (70/115), závažné nežádoucí příhody u 6 % (7/115). Pouze 1 případ byl vyhodnocen jako spojený s terapií − jednalo se o tranzientní výskyt inhibitoru koagulačního FVIII ve skupině s vyšší údolní hladinou.

Během studie nebyl zaznamenán žádný případ úmrtí, závažné trombotické příhody ani ukončení terapie v důsledku nežádoucích příhod. Profylaxe založená na farmakokinetice byla v obou skupinách považována za účinnou a splnitelnou. Ve skupině s vyšší údolní hladinou nebylo pozorováno žádné nové bezpečnostní riziko.

Závěr

Z této klinické studie vyplynulo, že vyšší cílová údolní (trough) hladina FVIII v rozmezí 8–12 % může zvýšit podíl osob s hemofilií typu A s nulovým výskytem krvácení, a výsledky tak podtrhují důležitost individualizovaného přístupu k terapii založené na farmakokinetice.

(holi)

Zdroj: Klamroth R., Windyga J., Radulescu V. et al. Rurioctocog alfa pegol PK-guided prophylaxis in hemophilia A: results from the phase 3 PROPEL study. Blood 2021; 137 (13): 1818–1827, doi: 10.1182/blood.2020005673.



Labels
Haematology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#