#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Critical Overview of Clinical Studies on EHL FVIII Preparations

1. 2. 2023

An international team of experts recently published a comprehensive work evaluating the methodology used in clinical trials of various extended half-life (EHL) factor VIII (FVIII) products. Their work does not directly compare the individual products but aims to assess the results of key registration clinical trials from the perspective of the hematologist and everyday clinical practice.

Shodné i rozdílné aspekty designu klinických studií

Celkově bylo v 8 registračních studiích zařazeno 900 dětských, dospívajících a dospělých pacientů. Vedle řady podobností, které jednotlivé studie vykazovaly, bylo zaznamenáno i několik významnějších rozdílů. Mezi důležité metodologické rozdíly patří zejména doba trvání studie a jejího prodlouženého sledování, definice kontrolní skupiny, intervaly pro profylaktické dávky, způsob provedení randomizace aj. Autoři souhrnně konstatují, že jednotlivé studie proto nemohou být vzájemně přímo porovnány a nelze provést metaanalýzu. Pro praxi také chybějí klinické studie s přímým srovnáním (head-to-head) účinnosti a bezpečnosti jednotlivých přípravků.

Individualizace péče o pacienty s hemofilií A

Navzdory přítomným rozdílům je z výsledků studií zjevné, že preparáty FVIII s EHL v profylaktickém režimu vykazují konzistentní účinnost, a to při různých dávkovacích intervalech. Prodloužení biologického poločasu umožňuje prodloužit dávkovací intervaly a lépe tak přizpůsobit léčbu s ohledem na individuální krvácivý fenotyp a životní styl.

K individualizaci léčby pak také přispívají možnosti dosažení vyšších údolních hladin FVIII. Aktuální data totiž ukazují, že běžně doporučované údolní hladiny FVIII při profylaktické léčbě (> 1–3 %) nejsou schopné zcela zabránit krvácivým epizodám. Ačkoliv existují i pacienti, kteří nekrvácejí, ani když jsou po kratší dobu s údolními hladinami < 1 %, je současným cílem léčby podpora sociálních a fyzických aktivit při dosažení vyšších údolních hladin (> 3–5 %), a to ideálně bez zvýšení počtu infuzí.

Studie s EHL FVIII ovšem do určité míry poskytly jen omezený pohled na to, jak efektivně různé preparáty udrží údolní hladiny FVIII během profylaxe. Například pouze v několika studiích byla umožněna individualizace dávkovacích intervalů podle potřeby pacienta. Chybějí také data z reálné klinické praxe, ze kterých by mohly vzniknout algoritmy pro výběr správného přípravku a optimálního dávkovacího režimu pro každého pacienta.

Závěr

Metodologie a výsledky registračních klinických hodnocení přehledně srovnané v citované práci nabízejí cenné informace, které mohou lékaři využít při hledání optimálního léčebného režimu pro konkrétního pacienta. Dobře také nasvěcují nejasnosti a mezery v poznání, které by bylo vhodné zahrnout do budoucího klinického výzkumu.

(eza)

Zdroj: Hermans C., Reding M. T., Astermark J. et al. Clinical studies of extended-half-life recombinant FVIII products for prophylaxis in adults and children: a critical review from the physician’s perspective. Crit Rev Oncol Hematol 2022 Jun; 174: 103678, doi: 10.1016/j.critrevonc.2022.103678.



Labels
Haematology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#