#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

The role of the physiotherapist in hemophilia care is expanding and irreplaceable − what it entails and how it changes with treatment advances?

21. 11. 2022

In the team cooperation in caring for patients with hemophilia, the physiotherapist plays a very important role, which is expanding with today's comprehensive approach to treating this condition. The reason is that even in the era of modern treatment availability, many hemophilia patients have various musculoskeletal complications. A team of authors, preferentially physiotherapists, recently published a paper pondering whether the advent of new drugs will also change the position of physiotherapy in the care of patients with hemophilia.

Fyzioterapeut jako pomocník a rádce v prevenci, léčbě i edukaci

Fyzioterapie tradičně hraje velmi důležitou roli v prevenci kloubního postižení, jež je u této krvácivé choroby v centru pozornosti. Dále je nezbytnou součástí péče o již poškozené klouby, a to ve smyslu zachování jejich funkčnosti, či dokonce zlepšení kloubního zdraví. To se týká také péče o kloub po akutním krvácení. Neposledně je fyzioterapeut důležitý také jako pomocník a rádce při aplikaci racionální fyzické aktivity do každodenního života hemofiliků, tak aby byla z hlediska rizika krvácení bezpečná a z hlediska protekce kloubu efektivní. Z uvedeného tedy plyne rovněž význam edukační role fyzioterapeuta pro hemofiliky různého věku.

Individuální přístup v závislosti na současných možnostech léčby i očekávání pacienta

Ze všech těchto důvodů je i nadále velmi důležité, aby nemocný s hemofilií jakékoliv tíže měl možnost přímé dostupnosti zkušeného fyzioterapeuta v rámci multidisciplinární péče. Péče fyzioterapeuta musí být personalizovaná s ohledem na individuální potřeby daného jedince.

Cílem moderní léčby hemofilie je redukce krvácení, nejen spontánních, ale i traumatických. Ideálním stavem z tohoto pohledu je dosažení stavu tzv. nulového krvácení (zero bleed). Nová léčiva nabízejí různé možnosti dosažení ochrany před krvácením − zlepšení údolních (trough) hladin nebo v případě nefaktorové léčby nepeakovou stabilní ochranu, jež má z hlediska fyzické aktivity svá možná pozitiva i negativa. Do budoucna je proto velmi potřebné zachovat spolupráci mezi fyzioterapeutem a hematologem. V jejím rámci je třeba diskutovat rovněž význam jiných dosahovaných farmakokinetických proměnných při léčbě faktory s prodlouženým poločasem (což je zcela zásadní u modifikovaných koncentrátů koagulačního faktoru IX, ale důležité také u modifikovaných molekul faktoru VIII) nebo očekávanou míru ochrany u pacientů léčených například nefaktorovou léčbou. Toto může opět velmi zásadně pomoci fyzioterapeutovi v aplikaci individuálního přístupu v závislosti na očekávání pacienta a možnostech léčby.

Oboustranně efektivní spolupráce odborníků nakonec nese ovoce pro hemofilika

Autoři taktéž zdůrazňují potřebu kontinuální spolupráce v rámci týmu, vliv znalostí principu moderní léčby hemofilie na kompetenci fyzioterapeuta v multidisciplinárním týmu, ale také edukaci například lokálních fyzioterapeutů v místě bydliště nemocného. Na druhé straně precizní posouzení stavu kloubů zkušeným fyzioterapeutem může sloužit jako důležité východisko pro hematologa pro možnou změnu léčby s cílem lepší ochrany kloubního zdraví nebo naopak podpory pohybové aktivity u těchto nemocných.

(eza)

Zdroj: Lobet S., Timmer M., Königs C. et al. The role of physiotherapy in the new treatment landscape for haemophilia. J Clin Med 2021 Jun 26; 10 (13): 2822, doi: 10.3390/jcm10132822.



Labels
Physiotherapist, university degree Haematology Rehabilitation
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#