#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prevalence of Heart Failure and Its Subtypes in the Population of Developed Countries

2. 1. 2023

In developed countries, heart failure occurs in approximately 2% of the population, with an annual incidence of 5-10/1000 inhabitants. The mortality rate for patients with chronic heart failure is 7.2% per year, and 31.9% of patients with heart failure are hospitalized annually. Portuguese authors attempted to assess the prevalence of heart failure and its subtypes in a population treated within one healthcare facility over 3 years.

Úvod

Srdeční selhání (HF − heart failure) je klinický syndrom, jehož výskyt je celosvětově vyšší u mužů než u žen. Incidence u obou pohlaví je před 60. rokem života poměrně nízká, po této věkové hranici je však zaznamenán signifikantní nárůst. Mezi nejvýznamnější rizikové faktory rozvoje HF patří obezita, hypertenze, diabetes, kouření a ischemická choroba srdeční. Výskyt diabetu 2. typu zvyšuje riziko HF u mužů 2násobně, a u žen dokonce 4násobně.

Dle aktuálních doporučení Evropské kardiologické společnosti (ESC) z roku 2021 je HF rozděleno do 3 podskupin podle hodnot ejekční frakce levé komory (EF LK), a to na srdeční selhání se zachovanou EF (HFpEF; EF LK ≥ 50 %), s mírně sníženou EF (HFmrEF; EF LK 41−49 %) a se sníženou EF (HFrEF; EF LK ≤ 40 %). Až polovinu hospitalizovaných se srdečním selháním tvoří pacienti s HFpEF, jehož prevalence v poslední době narůstá díky pokročilejším možnostem diagnostiky a vyššímu výskytu rizikových faktorů ve stárnoucí populaci. 

Metodika studie

Neintervenční průřezová studie provedená v Health Local Unit of Matosinhos v Portugalsku zahrnovala všechny pacienty starší 18 let vyšetření v tomto integrovaném centru primární, sekundární i terciární lékařské péče během 3 let. Celkem bylo do hodnocení zařazeno 126 636 osob průměrného věku 52,2 roku; 57 % tvořily ženy. 

Přítomnost DM2 byla definována jako hodnota HbA1c > 47,5 mmol/mol nebo náhodná glykémie > 11,1 mmol/l. Výskyt srdečního selhání byl potvrzen na základě echokardiografického vyšetření a laboratorních hodnot BNP a NT-proBNP a podle těchto měření byl určen podtyp srdečního selhání: 

  • HFrEF s EF LK ≤ 40 % a buď NT-proBNP ≥ 400 pg/ml (≥ 600 pg/ml v případě fibrilace/flutteru síní [AF]), nebo BNP ≥ 100 pg/ml (≥ 125 pg/ml v případě AF)
  • HFnrEF, které zahrnovalo HFpEF (EF LK ≥ 50 %) a buď NT-proBNP ≥ 200 pg/ml (≥ 600 pg/ml v případě AF), nebo BNP ≥ 100 pg/ml (≥ 125 pg/ml v případě AF) + přítomnost ≥ 1 strukturální odchylky srdce, a HFmrEF (EF LK 40−50 %) a buď NT-proBNP ≥ 200 pg/ml (≥ 600 pg/ml v případě AF), nebo BNP ≥ 100 pg/m (≥ 125 pg/ml v případě AF) + přítomnost ≥ 1 strukturální odchylky srdce.

Práh statistické významnosti byl stanoven jako p ≤ 0,001.

Výsledná zjištění

Celková prevalence srdečního selhání ve sledované populaci dosahovala 2,13 % (n = 2700), ve věkové skupině > 50 let 2,20 % a u seniorů ve věku > 80 let 10,88 %. Průměrný věk osob se srdečním selháním byl 74 let a 51,6 % tvořily ženy. Fibrilaci síní mělo 41,1 % pacientů se srdečním selháním, diabetes 44,7 %.

HFrEF bylo diagnostikováno u 18,6 % nemocných. Jejich průměrný věk byl 70 let v porovnání s průměrným věkem 74,7 roku u pacientů s HFnrEF (tj. HFpEF a HFmrEF), podíl žen činil 33,9 % oproti 55,0 % ve skupině s HFnrEF a infarkt myokardu mělo v anamnéze 45,6 % s HFrEF v porovnání s 28,4 % pacientů s HFnrEF. Pacienti s HFrEF také častěji užívali kardiovaskulární medikaci, zejména protidestičkové přípravky, inhibitory ACE, betablokátory a antagonisty receptorů pro aldosteron.

Diskuse a závěr

Recentní portugalský výzkum přinesl údaje o prevalenci srdečního selhání v populaci rozvinutých zemí včetně jeho podtypů. Výsledky odpovídají ostatním publikovaným odhadům u dospělé populace v rozvinutých zemích. Ovšem v porovnání se studií EPICA, která proběhla v Portugalsku před více než 20 lety, byla nyní prevalence srdečního selhání přibližně poloviční (2,13 vs. 4,36 %). Definice kritérií srdečního selhání byla nicméně v obou studiích odlišná − ve studii EPICA zahrnovala také intoleranci námahy, retenci tekutin a užívání medikace pro terapii selhání srdce, na druhé straně tehdy ještě nebylo k dispozici vyšetření natriuretických peptidů a echokardiografické stanovení EF LK.

Významným zjištěním aktuální studie je, že více než polovina nemocných se srdečním selháním má zachovanou ejekční frakci levé komory (65,4 %), což odpovídá současným datům o stoupajícím výskytu HFpEF. Tento podíl bude nejspíše dále narůstat vzhledem ke stárnutí populace a zvyšující se prevalenci kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako jsou DM2 a hypertenze. Současná doporučení se věnují převážně terapii HFrEF, v případě HFpEF a HFmrEF jsou mnohem stručnější. Závěry aktuálních studií přitom upozorňují na vysoký a narůstající podíl nemocných s HFpEF. 

(kali)

Zdroj: Gavina C., Carvalho D. S., Valente F. 20 years of real-world data to estimate the prevalence of heart failure and its subtypes in an unselected population of integrated care units. J Cardiovasc Dev Dis 2022 May 7; 9 (5): 149, doi: 10.3390/jcdd9050149.



Labels
Angiology Internal medicine Cardiology

Latest courses
Authors: MUDr. Sylvie Štrégl Hrušková, prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., MUDr. Marie Lazárová

Authors: MUDr. Kristýna Kyšperská, MUDr. Jan Beneš

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#