#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lorlatinib in a Patient with Meningeal Carcinomatosis – Case Report

6. 11. 2022

The prognosis of patients with meningeal carcinomatosis is unfavorable. The following case report demonstrates how a targeted mechanism of action and optimal drug penetration into the central nervous system (CNS) can not only quickly relieve patients from neurological problems associated with meningeal infiltration, but also prolong their survival.

Postižení mozkových plen

Maligní infiltrace mening postihuje 4–15 % pacientů se solidními nádory, nejčastější je u karcinomů plic, prsu, gastrointestinálního traktu a maligního melanomu. Karcinomatóza se může vyskytnout v míšním úseku mozkových plen, intrakraniálně nebo současně v obou částech. Klinický obraz je proto velmi rozmanitý. Nejčastěji se objevují bolesti hlavy, poruchy vidění, řeči a vědomí, ale i změny chování, radikulopatie, motorické potíže nebo inkontinence. Stav obvykle rychle progreduje. Bez léčby se medián přežití pohybuje v rozmezí 4‒6 týdnů. S využitím intratekální chemoterapie a/nebo radioterapie je možné přežití prodloužit, ale pouze o několik měsíců.

Cílená léčba

U nádorů, u nichž byl identifikován molekulárně patologický cíl, rozšiřují možnosti léčby cílená léčiva, zvláště pokud byla přímo designována k dobrému průniku do CNS. Jedním z takových léčiv je inhibitor kinázy anaplastického lymfomu (ALK) 3. generace lorlatinib. Mutace genu pro ALK je prokázána u 3‒5 % nemalobuněčných karcinomů plic (NSCLC). Bylo tomu tak i u pacientky, jejíž léčbu přiblížili ve své kazuistice publikované v časopisu Medicine s pneumologové z nemocnice v japonském Fukui.

Popis případu

55leté nekuřačce byl diagnostikován plicní adenokarcinom s pozitivitou mutace ALK (cT3N3M1b, stadium IVA). V době stanovení diagnózy pacientka neměla metastázy v CNS. V 1. linii užívala alektinib (600 mg/den), na který onemocnění zareagovalo částečně. 20 měsíců od zahájení léčby byla prokázána progrese a byl nasazen brigatinib (180 mg/den). Nejlepší dosaženou odpovědí byla opět částečná remise.

30 měsíců od zahájení léčby brigatinibem se u nemocné projevila diplopie a těžká porucha vědomí. Vyšetření likvoru a zobrazení CNS pomocí magnetické rezonance (MRI) potvrdily karcinomatózu mening v oblasti cerebella. Ve 3. linii léčby byl nasazen lorlatinib (100 mg/den). Neurologické příznaky se výrazně zlepšily a po 3 měsících zcela vymizela i ložiska sycení na MRI skenech mozku. Po 8 měsících léčby byla pacientka bez obtíží a bez progrese onemocnění.

Závěr

Lorlatinib byl vyvinut tak, aby byl dobře účinný u ALK-pozitivního NSCLC po selhání inhibitorů ALK 1. a 2. generace a zároveň aby byl schopen dosahovat optimálních koncentrací v CNS. Obě tyto jeho vlastnosti jsou v onkologické praxi vysoce potřebné a nabízejí možnost efektivní léčby pacientů s metastatickým postižením CNS.

(jam)

Zdroje:
1. Janků F., Petruželka L. Diagnostika a léčba karcinózy mening u solidních nádorů. Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie 2007; 70/103 (1): 23‒29.
2. Nakashima K., Demura Y., Kurokawa K. et al. Successful treatment with lorlatinib in a patient with meningeal carcinomatosis of ALK-positive non-small cell lung cancer resistant to alectinib and brigatinib. Medicine (Baltimore) 2021; 100 (39): e27385, doi: 10.1097/MD.0000000000027385.



Labels
Clinical oncology Pneumology and ftiseology Laboratory
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#