#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

What Effect Can Be Expected from Limosilactobacillus reuteri in Mucositis and Peri-Implantitis?

7. 6. 2024

A Spanish clinical study monitored the effect of administering probiotics as an adjunct therapy to non-surgical mechanical treatment of peri-implantitis. What did the study show regarding the effect on microbiome composition and overall clinical picture when a preparation containing Limosilactobacillus reuteri Prodentis was administered?

Úvod

Perorální probiotika jsou považována za jeden z prostředků doplňkových k léčbě onemocnění parodontu, ale existují omezené důkazy o jejich účinnosti při podávání u periimplantátových onemocnění. Cílem studie provedené Katalánskou univerzitou v Barceloně bylo klinicky a mikrobiologicky vyhodnotit účinek perorálního probiotika Limosilactobacillus reuteri Prodentis jako adjuvans k nechirurgické mechanické terapii pacientů s implantáty, kteří měli mukozitidu či periimplantitidu a v anamnéze onemocnění parodontu.

Metodika a průběh studie

Jednalo se o randomizovanou kontrolovanou trojitě zaslepenou prospektivní klinickou studii s paralelními rameny. Pacienti zařazení do studie trpěli částečnou absencí dentice a měli okolí zubních implantátů zasažené mukozitidou či periimplantitidou. Implantáty s radiografickou ztrátou kosti ≥ 5 mm a/nebo ≥ 50 % délky implantátu byly vyloučeny, dále platilo, že zahrnut byl pouze 1 implantát na pacienta.

U implantátů s mukozitidou byla provedena supragingivální profylaxe a implantáty postižené periimplantitidou byly ošetřeny subgingivální nechirurgickou mechanickou terapií pomocí ultrazvukového generátoru s uhlíkovými hroty a titanovými kyretami. Poté byli účastníci náhodně rozděleni do skupin užívajících buď 1 probiotickou pastilku, nebo 1 pastilku obsahující placebo, a to každý den po dobu 30 dnů. Klinická měření byla provedena v celých ústech (celkový index plaku a celkové krvácení při sondáži) a v místě implantátu (hloubka sondáže chobotu, index plaku a krvácení při sondáži) na začátku a po 30 a 90 dnech. Mikrobiologická vyšetření (k identifikaci Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Tannerella forsythia, Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola, Prevotella intermedia, Peptostreptococcus micros, Fusobacterium nucleatum, Campylobacter rectus a Eikenella corrodens) probíhala ve stejných časových bodech studie jako klinická měření.

Výsledky

Celkem 44 pacientů – 22 s mukozitidou a 22 s periimplantitidou – tedy na základě randomizace dostávalo buď probiotika, nebo placebo. Probiotikum L. reuteri v kombinaci s mechanickou terapií přineslo další zlepšení oproti samotné mechanické terapii, a to jak v obecných klinických parametrech pacientů s mukozitidou (krvácení při sondáži), tak při hodnocení implantátů s mukozitidou (hloubka sondáže chobotu) nebo periimplantitidou (krvácení při sondáži a sondáž hloubky chobotu). L. reuteri však měl jen omezený účinek na periimplantátovou mikrobiotu, protože jediným parametrem, u kterého byl zjištěn významný pokles, byla bakteriální zátěž P. gingivalis u implantátů s mukozitidou (p = 0,031).

Závěr

Každodenní podávání pastilky obsahující L. reuteri po dobu 30 dnů spolu s mechanickým débridementem celých úst zlepšilo klinické parametry pacientů s implantáty s mukozitidou či periimplantitidou po dobu minimálně 90 dnů, i když efekt na mikrobiotu byl omezený. Lze říci, že probiotika představují vhodný doplněk léčby při prevenci a léčbě periimplantátových onemocnění a poskytují alternativní terapeutický přístup, který je třeba zvážit.

(norg)

Zdroj: Galofré M., Palao D., Vicario M. et al. Clinical and microbiological evaluation of the effect of Lactobacillus reuteri in the treatment of mucositis and peri-implantitis: a triple-blind randomized clinical trial. J Periodontal Res 2018; 53 (3): 378–390, doi: 10.1111/jre.12523.



Labels
Paediatrics General practitioner for children and adolescents Dental medicine Dental Hygienist General practitioner for adults Dental student
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#