#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Meta-Analysis of the Results of Studies Comparing the Effectiveness of Manual and Sonic Toothbrushes

21. 4. 2023

Brushing teeth is a fundamental means of maintaining good oral hygiene. While many people still rely on using manual toothbrushes, brushing with electric toothbrushes has also gradually gained significant popularity. Several studies comparing the effectiveness and gentleness of these two approaches have been conducted in the past, followed by a meta-analysis of their results.

Úvod

Manuální čištění zubů je velmi účinné a při dobrém provádění je spolehlivou metodou, nicméně vyžaduje zručnost a také nácvik správné metody čištění. Elektrické zubní kartáčky si spotřebitelé osvojili a profesionálové v oblasti stomatologie a dentální hygieny je schválili jako pohodlnější a v některých případech i efektivnější způsob čištění zubů díky řadě funkcí, včetně automatického pohybu štětin, ergonomických rukojetí a integrovaného časového spínače pro dosažení doporučených 2 minut čištění zubů.

Cílem citované metaanalýzy randomizovaných kontrolovaných studií bylo zhodnotit krátkodobou klinickou účinnost vysokofrekvenčních sonických zubních kartáčků s vysokou amplitudou ve srovnání s manuálními kartáčky při odstraňování plaku a snížení zánětu dásní při každodenním používání.

Metodika analýzy a hodnocená data

V databázích Embase, MEDLINE, BIOSIS, Inspec, PQ SciTech, Compendex, SciSearch a IADR byly vyhledány vhodné klinické studie porovnávající alespoň jeden manuální zubní kartáček s jedním sonickým zubním kartáčkem z hlediska efektu na redukci plaku nebo zánětu dásní během 4 týdnů až 3 měsíců u probandů bez postižení, které by mohlo ovlivnit čištění zubů. Data byla zpracována pomocí modelů náhodných efektů a rozdíly v redukci plaku nebo gingivitidy byly kvantifikovány na základě výpočtu standardizovaných průměrných rozdílů (SMD). V potaz byly vzaty riziko zkreslení (bias) a zdroje heterogenity.

Výsledná zjištění

Výsledky analýzy 18 studií zahrnujících 1870 účastníků ukázaly, že sonické zubní kartáčky vykazovaly statisticky významně vyšší míru odstranění plaku (SMD −0,89; 95% interval spolehlivosti [CI] −1,27 až −0,51) i redukci zánětu dásní (SMD −0,67; −1,01 až −0,32). Heterogenita studií byla hodnocena jako velká, ale zkreslení nebylo patrné.

Pro údaje o účinnosti kolem implantátů byly odděleně analyzovány 3 studie se 149 účastníky. I když se zdálo, že sonické zubní kartáčky fungují v průměru lépe, nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly při porovnání účinnosti obou metod z hlediska efektivity odstraňování plaku (SMD −0,36; 95% CI −1,02 až 0,30) nebo redukce zánětu dásní (SMD −0,32; 95% CI −0,76 až 0,12) v okolí implantátů.

Závěr

Vysokofrekvenční sonické zubní kartáčky s vysokou amplitudou redukovaly plak a zánět dásní v okolí zubů výrazně účinněji než manuální zubní kartáčky při každodenním používání ve studiích trvajících až 3 měsíce. V případě implantátů nebyly zaznamenány statisticky významné rozdíly mezi metodami, což patrně souvisí se specifiky prostoru kolem implantátů.

(norg)

Zdroj: de Jager M., Rmaile A., Darch O., Bikker J. W. The effectiveness of manual versus high-frequency, high-amplitude sonic powered toothbrushes for oral health: a meta-analysis. J Clin Dent 2017; 28 (1 Spec. No. A): A13−A28.



Labels
Paediatrics General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults Dental medicine Dental Hygienist Dental student
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#