#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Comparison of the Effectiveness of Different Types of Toothbrushes in Orthodontic Patients

10. 5. 2023

The aim of the study cited below was to evaluate the efficiency of a manual orthodontic brush, an electric toothbrush with an oscillating head, and a sonic toothbrush in controlling plaque, gingivitis, and interproximal bleeding in patients undergoing orthodontic treatment with fixed appliances and to compare their relative effectiveness.

Úvod

U pacientů podstupujících léčbu fixním ortodontickým aparátem je důležité udržovat dobrou ústní hygienu. Pevné součásti rovnátek, jako jsou kroužky, zámky, ortodontické oblouky a ligatury, zachycují potraviny a nečistoty, což vede k hromadění bakteriálního plaku. To často zvyšuje riziko zánětu dásní, vzniku hyperplazie gingivy, odvápnění skloviny, bílých skvrn na sklovině a vzniku zubního kazu. Proto je u takových pacientů nezbytné dosáhnout adekvátní kontroly plaku.

Metodika a průběh studie

60 ortodontických pacientů s horním i dolním fixním aparátem bylo náhodně rozděleno do 3 stejných studijních skupin, v každé z nich tak bylo 20 účastníků. Ti dostali manuální ortodontický (I), elektrický oscilační (II) nebo sonický (III) zubní kartáček. Pro posouzení úrovně akumulace plaku, zdraví dásní a mezizubního krvácení byly stanoveny hodnoty indexu plaku (PI), gingiválního indexu (GI) a indexu mezizubního krvácení (IBI), a to na začátku studie a 4. a 8. týden při kontrolách po nalepení fixního aparátu. Pro vnitroskupinová a meziskupinová srovnání byly použity párové t-testy a testy jednocestné analýzy rozptylu (ANOVA). Hladina statistické významnosti byla stanovena na p < 0,05.

Výsledky

Ve skupině III (sonický zubní kartáček) bylo zjištěno statisticky významné snížení skóre všech 3 indexů od výchozího stavu, a to ve 4. i 8. týdnu. Ke zlepšování indexů docházelo rovněž v období mezi 4. a 8. týdnem. Tyto změny byly v rámci skupiny při vnitroskupinovém srovnání významnější než u ostatních skupin. Při meziskupinovém srovnání nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly mezi těmito 3 skupinami.

Během studie nebyly zaznamenány žádné nežádoucí příhody v podobě poranění měkkých tkání nebo abraze tvrdých zubní tkání, a všechny tyto metody tak lze považovat za bezpečné.

Závěr

Při srovnání stavu na počátku a v průběhu studie v rámci jedné skupiny bylo ve skupině se sonickým kartáčkem zlepšení ve všech sledovaných parametrech (zánět dásní, plak a mezizubní krvácení) výraznější ve srovnání s uživateli manuálních ortodontických a elektrických oscilačních kartáčků. Při srovnání celkových výsledků mezi skupinami bylo zjištěno, že relativní účinnost metod je u všech kartáčků podobná.

(norg)

Zdroj: Sharma R., Trehan M., Sharma S. et al. Comparison of effectiveness of manual orthodontic, powered and sonic toothbrushes on oral hygiene of fixed orthodontic patients. Int J Clin Pediatr Dent 2015; 8 (3): 181−189, doi: 10.5005/jp-journals-10005-1310.



Labels
Paediatrics General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults Dental medicine Dental Hygienist Dental student
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#