#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Repeated Episodes of Respiratory Failure Due to Undiagnosed AAT Deficiency – Case Report

14. 11. 2022

The case report from authors in Naples shows that alpha-1-antitrypsin deficiency (AATD) should be considered when respiratory symptoms occur at any age. It also illustrates the diagnostic procedure in such cases and confirms the effectiveness of subsequently initiated therapy.

Projevy deficitu AAT

Deficit alfa-1-antitrypsinu je vzácné genetické onemocnění, při kterém dochází k úbytku plicní tkáně. Vzhledem k nespecifičnosti respiračních příznaků často nebývá včas rozpoznáno a přesně klinicky diagnostikováno. Vyznačuje se různorodými respiračními projevy, mezi něž patří plicní emfyzém, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), astma, hyperreaktivita dýchacích cest (AHR) či bronchiektázie. Diagnostické a terapeutické zpoždění může vést ke komplikovanému průběhu AATD.

Popis případu

Anamnéza

Lékaři z univerzitní nemocnice v Neapoli popsali případ 69leté pacientky − bělošky a nekuřačky − s těžkou bronchiální hyperreaktivitou a četnými exacerbacemi. V mladším věku trpěla občasnými pískoty, sporadickými epizodami respirační exacerbace, intenzivní dušností a příznaky podobnými astmatu. V průběhu předchozích 10 let prodělala 6 epizod respiračního selhání za rok. V posledních 3 letech byla 2× hospitalizovaná a propuštěná s diagnózou „akutní respirační selhání zhoršené CHOPN“. Proběhla léčba inhalačním kortikosteroidem a dlouhodobě působícím β2-agonistou (LABA), dlouhodobě působícím antagonistou muskarinových receptorů (LAMA), perorálně teofylinem a montelukastem.

Diagnostický postup

Z důvodu přetrvávání respiračních symptomů pacientka podstoupila funkční vyšetření na plicní ambulanci. Spirometrie provedená při první návštěvě zjistila hodnoty usilovné vitální kapacity plic (FVC) 2,17 (120 %), jednosekundové vitální kapacity plic (FEV1) 1,64 (113 %) a difuzní kapacity pro oxid uhelnatý (DLCO) 4,11 mmol/min/kPa (80 %). Spirometrie provedená při druhé návštěvě ukázala FVC 1,95 (100 %), FEV1 1,44 (100 %), Tiffeneauův index 75 % a DLCO 4,11 mmol/min/kPa (80 %). 6minutový test chůze byl v normě. Methacholinový provokační test prokázal pozitivitu na závažnou hyperreaktivitu.

Krevní testy byly v normě kromě sérového alfa-1-antitrypsinu (AAT): 67 mg/l (normální hodnota se pohybuje v rozmezí 0,90–2,00 g/l). Genetické vyšetření prokázalo vzácnou dvojitou heterozygotní mutaci pro deficitní alely PiS a Pi Lowell a potvrdilo diagnózu AATD.

Terapie a její výsledky

Byla zahájena intravenózní augmentační terapie lidským AAT. Po 20 měsících léčby se nevyskytly další exacerbace, dušnost při fyzické aktivitě odezněla, došlo ke klinickému a funkčnímu zlepšení respiračních parametrů.

Závěr a diskuse

Tato a podobná zjištění ukazují, že je třeba počítat s deficitem alfa-1-antitrypsinu při výskytu respiračních příznaků v jakémkoliv věku. U všech pacientů s respiračními symptomy, astmatem nebo CHOPN je nutné vyloučit genetickou složku spojenou s AATD. Nejnovější doporučení Alpha-1 Foundation pro diagnostiku a léčbu AATD podporují substituční terapii u dospělých jedinců s FEV1 30−65 %. V posledních letech se však objevují důkazy o užitečnosti identifikace pacientů, u kterých ještě nenastalo zhoršení funkčních parametrů, a jejich následné léčby. Je proto třeba stále šířit větší povědomí o tomto dosud nedostatečně zohledňovaném, či dokonce podceňovaném geneticky podmíněném stavu a s ním souvisejících obtížích. 

(lkt)

Zdroj: Annunziata A., Lanza M., Coppola A. et al. Alpha-1 antitrypsin deficiency in the elderly: a case report. J Med Case Rep 2021 May 10; 15 (1): 231, doi: 10.1186/s13256-021-02847-w.



Labels
Pneumology and ftiseology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#