#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Probiotics as a Helper in the Fight Against Pregnancy Gingivitis

2. 9. 2022

Gingivitis is a common problem during pregnancy. In addition to quality oral hygiene, regular consumption of probiotic preparations containing certain strains of Limosilactobacillus reuteri can also help reduce or completely eliminate it.

Těhotenská není totéž co běžná gingivitida

Gingivitida postihuje významnou část těhotných. Současné studie potvrzují, že těhotenská gingivitida není identická s běžnou gingivitidou vznikající na základě malhygieny. Dochází při ní k významnému posunu v korelaci mezi pozorovanou masou bakteriálního plaku a následným rozsahem zánětu dásní před těhotenstvím a během něj, kdy na stejnou masu plaku reaguje tělo výraznějším zánětem.

Předpokládané etiologické vysvětlení je připisováno manifestaci různých histologických, sérologických a imunologických změn v gingiválních tkáních během těhotenství. Ty vedou k významnému zvýšení rychlosti toku krevikulární tekutiny a současnému zvýšení koncentrace prozánětlivých cytokinů a také pohlavních hormonů souvisejících s těhotenstvím, což podporuje přemnožení mikroorganismů vyvolávajících zánět dásní.

Role mikrobiomu

Důležitou roli v rozvoji těhotenské gingivitidy hraje i složení mikrobiomu v ústech. Některé kmeny bakterií vyvolávají výraznější zánětlivou reakci, jiné ji naopak mohou modulovat směrem k mírnější manifestaci. Zatímco řešení těhotenské gingivitidy přísnou mechanickou kontrolou plaku je dobře známé o osvědčené (ale bohužel ne vždy ze strany pacientky dosažitelné), vliv pravidelné konzumace probiotik modulujících odezvu hostitele na zánět dásní u těhotných žen dosud hodnocen nebyl. Na základě výzkumů jsou za orálnímu zdraví prospěšné považovány některé kmeny Limosilactobacillus reuteri běžně se vyskytující ve střevní a ústní mikrobiotě zdravých lidí a jiných savců. Jejich pozitivní vliv na obecnou gingivitidu je již znám, proto se podobný vliv předpokládá i u těhotenské gingivitidy.

Ke zjištění možného pozitivního vlivu L. reuteri na těhotenskou gingivitidu byla provedena randomizovaná kontrolovaná studie v univerzitní nemocnici ve Würzburgu.

Metodika a průběh studie

Do studie bylo zařazeno 45 zdravých žen s těhotenskou gingivitidou ve III. trimestru těhotenství, náhodně rozdělených do skupiny, které byly podávány pastilky s obsahem L. reuteri (n = 24), a do skupiny, jež dostávala placebo (n = 21). Na začátku byly hodnoceny gingivální index (GI) a index plaku (PI) na Ramfjordových indexových zubech a byla jim odebrána žilní krev pro analýzu tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-α). Následně byly účastnicím náhodně poskytnuty pastilky ke konzumaci 2× denně až do porodu (přibližně 7 týdnů) obsahující ≥ 108 CFU L. reuteri ATCC PTA 5289 a ≥ 108 CFU L. reuteri DSM 17938 (test) nebo placebo. Do 2 dnů po porodu byl opakován záznam GI, PI a odběr krve.

Výsledky

Na začátku se průměrné hodnoty GI a PI mezi oběma skupinami významně nelišily. V testované skupině byla průměrná sérová hladina TNF-α významně vyšší (p < 0,02) než v placebové. Při dalším hodnocení po porodu byly jak průměrný GI, tak průměrný PI testované skupiny významně nižší (p < 0,0001) než u skupiny s placebem. Průměrná hladina TNF-α v séru se již mezi skupinami významně nelišila.

Průměrný GI v testované skupině poklesl během užívání probiotik z 1,0 ± 0,6 na 0,2 ± 0,4; ve skupině s placebem byla vstupní hodnota indexu 0,9 ± 0,6, po porodu činil GI 0,7 ± 0,5. Obdobně průměrný PI ve skupině s probiotiky poklesl z 0,7 ± 0,5 na 0,2 ± 0,3, zatímco ve skupině s placebem byla vstupní hodnota 0,8 ± 0,6 a na konci studie dosahoval PI u těchto žen 0,6 ± 0,6.

Závěr

Pravidelná konzumace přípravků obsahujících L. reuteri může mít potenciál stát se účinným a bezpečným doplňkem při kontrole těhotenské gingivitidy.

(norg)

Zdroj: Schlagenhauf U., Jakob L., Eigenthaler M. et al. Regular consumption of Lactobacillus reuteri-containing lozenges reduces pregnancy gingivitis: an RCT. J Clin Periodontol 2016; 43 (11): 948−954, doi: 10.1111/jcpe.12606.



Labels
Allergology and clinical immunology Paediatric gastroenterology Gastroenterology and hepatology Gynaecology and obstetrics Paediatrics General practitioner for children and adolescents Dental medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#