#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Impact of Comorbidities on the Efficacy of Ceftaroline Fosamil in Complicated Skin and Soft Tissue Infections − Pooled Analysis of 3 Studies

17. 3. 2023

In 3 randomized Phase III studies, ceftaroline fosamil demonstrated non-inferiority in treating complicated skin and soft tissue infections (cSSTI) compared to vancomycin + aztreonam. A recent pooled analysis of these 3 studies evaluated the impact of age and comorbidities on clinical outcomes.

Léčba cSSTI

Léčba cSSTI zahrnuje chirurgický débridement/drenáž a antibiotickou terapii. Přítomnost komorbidit může ovlivnit odpověď cSSTI na léčbu, potřebnou péči, délku hospitalizace i mortalitu pacientů. K těmto komorbiditám patří onemocnění jater a ledvin, periferní ateroskleróza, malignity či diabetes mellitus. Rizikovými faktory jsou také imunokompromitovaný stav, vyšší věk a obezita. Někteří pacienti s cSSTI bez ohledu na komorbidity vyžadují zpočátku empirickou antibiotickou léčbu s polymikrobiálním pokrytím. Ceftarolin-fosamil se vyznačuje širokým spektrem účinnosti proti klinicky relevantním grampozitivním kmenům, včetně methicilin-rezistentního Staphylococcus aureus (MRSA), a některým gramnegativním patogenům podílejícím se na rozvoji cSSTI.

Analyzované studie

Multicentrické randomizované dvojitě zaslepené studie CANVAS 1, CANVAS 2 a COVERS porovnávaly účinnost a bezpečnost léčby ceftarolin-fosamilem a kombinací vankomycinu + aztreonamu. Zařadily pacienty s cSSTI, kteří vyžadovali hospitalizaci a ≥ 5 dnů parenterální antibiotické terapie. Pacienti byli ve všech studiích randomizováni k podávání ceftarolin-fosamilu nebo vankomycinu + aztreonamu po dobu 5–14 dnů.

Ve studiích CANVAS 1 a 2 prokázal ceftarolin-fosamil (podávaný v dávce 600 mg každých 12 hodin v 1hodinové i.v. infuzi) non-inferioritu v porovnání s vankomycinem + aztreonamem (v dávkování 1 g každých 12 hodin) z hlediska terapeutické odpovědi při kontrole vyléčení, která proběhla za 8–15 dní po podání poslední dávky (TOC).

Ve studii COVERS, která zařadila nemocné s rozsáhlým postižením kůže, včetně jedinců se známkami systémového zánětu a komorbiditami provázenými sníženou imunitní odpovědí, byly zjištěny podobné výsledky s ceftarolin-fosamilem (v dávce 600 mg každých 8 hodin ve 2hodinové i.v. infuzi) v porovnání s vankomycinem + aztreonamem (v dávkování 5 mg/kg každých 12 hodin + 1 g každých 8 hodin).

Sdružená analýza vlivu komorbidit a její výsledky

Sdružená analýza výsledků těchto 3 studií hodnotila dopad základních komorbidit na primární sledovaný parametr (podíl léčebných odpovědí při TOC). Klinicky hodnotitelná populace (CE) zahrnovala 1808 pacientů (1005 s ceftarolin-fosamilem a 803 s vankomycinem + aztreonamem), přičemž podskupiny byly rozděleny podle věku (≤ 65 let nebo > 65 let), přítomnosti/nepřítomnosti obezity, diabetu, periferní aterosklerózy, maligního onemocnění a renální insuficience.

Podíl pacientů s klinickou odpovědí na léčbu při TOC činil 89,7 % ve skupině s ceftarolin-fosamilem a 90,8 % ve skupině s vankomycinem + aztreonamem (rozdíl −1,13; 95% interval spolehlivosti [CI] −3,87 až 1,67). Tento podíl byl mezi terapeutickými skupinami srovnatelný bez ohledu na věk, přítomnost obezity a jednotlivých komorbidit. U jednotlivých podskupin se účinnost a bezpečnost léčby nelišila od celkové populace. 

Nežádoucí příhody byly hlášeny u 45,2 % pacientů léčených ceftarolin-fosamilem a 47,0 % léčených vankomycinem + aztreonamem.

Závěr

Tato sdružená analýza prokázala účinnost a příznivý bezpečnostní profil ceftarolin-fosamilu srovnatelný s kombinací vankomycin + aztreonam u pacientů s cSSTI bez ohledu na věk a přítomnost komorbidit.

(lkt)

Zdroj: Wilcox M., Yan J. L., Gonzalez P. D. Impact of underlying comorbidities on outcomes of patients treated with ceftaroline fosamil for complicated skin and soft tissue infections: pooled results from three phase III randomized clinical trials. Infect Dis Ther 2022 Feb; 11 (1): 217–230, doi: 10.1007/s40121-021-00557-w.



Labels
Surgery Intensive Care Medicine Clinical microbiology
Latest courses
Authors: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Authors: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D., prim. MUDr. Václava Adámková, Ph.D.

Authors: MUDr. Otakar Nyč, Ph.D.

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#