#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je vysoký věk kontraindikací plicní resekce?


Authors: P. Horák;  M. Kengbaeva;  J. Doležal;  N. Harciníková;  J. Fanta;  R. Vobořil
Authors‘ workplace: Chirurgická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Bulovka, Praha
Published in: Rozhl. Chir., 2021, roč. 100, č. 10, s. 484-489.
Category: Original articles
doi: https://doi.org/10.33699/PIS.2021.100.10.484–489

Overview

Úvod: Se stárnutím populace přibývá pacientů v seniorském věku, u kterých je diagnostikována operabilní primární plicní malignita či jiná léze vyžadující plicní resekci. Cílem studie je zhodnotit pooperační výsledky ve skupině seniorů a porovnat je s mladšími pacienty podstupujícími stejné operační výkony.

Metody: Retrospektivně hodnotíme vlastní soubor 424 nemocných, kteří v letech 2011−2020 podstoupili anatomickou plicní resekci pro primární plicní nádory a další resekabilní léze. 328 nemocných jsme operovali otevřeně a 96x jsme provedli VATS lobektomii. Soubor nemocných hodnotíme z hlediska 30denní morbidity a mortality pomocí klasifikace Clavien-Dindo modifikované pro plicní resekce. Porovnáváme podskupiny nemocných dle věku (pod 55 let, 55−64 let, 65−74 let a nad 75 let).

Výsledky: K porovnání skupin byl použit neparametrický Kruskal-Wallisův test. Neprokázali jsme statisticky významný rozdíl v počtu komplikací (p=0,220) mezi věkovými skupinami.

Závěr: Standardní operační léčba nemalobuněčného plicního karcinomu, lobektomie se systematickou mediastinální lymfadenektomií, je bezpečná i pro dobře indikovanou skupinu seniorů. Při pečlivém předoperačním zhodnocení a uvážení rozsahu resekce můžeme očekávat srovnatelné množství komplikací u seniorů ve srovnání se skupinou mladších nemocných. U rizikových nemocných by měla být zvážena sublobární resekce či radioterapie. U seniorů nad 70 let může být tímto přístupem dosaženo srovnatelných výsledků onkologické léčby s ohledem na kratší očekávanou dobu dožití.

Klíčová slova:

mortalita – komplikace – plicní resekce – geriatrický nemocný

ÚVOD

Karcinom plic patří k nejčastěji se vyskytujícím zhoubným nádorům. Dle dat ÚZIS ČR se mortalita karcinomu plic v čase stabilizuje, zatímco incidence dlouhodobě mírně roste. V roce 2017 dosahovala nemocnost 62 onemocnění na 100 tisíc osob, zemřelo 52 osob na 100 tisíc.

Přibližně 85 % bronchogenních karcinomů je tvořeno skupinou nemalobuněčného karcinomu (NSCLC). V této skupině jsou pak nejvíce zastoupeny adenokarcinom, který je charakteristický výskytem u nekuřáků, a skvamózní karcinom, typický naopak pro kuřáky. Typickým trendem posledních let je výrazný nárůst incidence bronchogenního karcinomu u žen, u mužů je trend mírně sestupný [1].

Bronchogenní karcinom je v ČR asi v 70 % diagnostikován ve stavu pokročilého onemocnění (stadia III a IV). Tento stav se bohužel s lety nemění. Navíc přibližně 10 % nádorů této skupiny je diagnostikováno pitvou nebo prohlídkou zemřelého [1]. Operabilní je tedy jen 10–20 % nemocných.

Zlatým standardem léčby operabilních plicních tumorů, především nemalobuněčného plicního karcinomu, je anatomická plicní resekce – lobektomie, případně větší resekce dle lokální pokročilosti onemocnění. Součástí výkonu je i systematická mediastinální lymfadenektomie, která je důležitou součástí stagingu nemoci a pomáhá určovat další léčbu i prognózu nemocných [2,3,4,5].

V průměru pouze okolo 15 % pacientů diagnostikovaných s bronchogenním karcinomem přežije více než pět let. Přežití pacientů s lokalizovaným onemocněním je významně lepší než u pokročilých stadií. Zatímco u pacientů diagnostikovaných ve stadiu I se 5leté relativní přežití pohybuje mezi 60−70 %, u pacientů diagnostikovaných ve stadiu IV se stejná hodnota pohybuje pouze v rozsahu 4–5 % [6].

Karcinom plic se vyskytuje pouze velmi zřídka u osob pod 40 let. Výskyt onemocnění prudce roste u osob starších 55 let a opět klesá v nejstarších věkových kategoriích (nad 75 let) [7]. Typický věk českého pacienta s bronchogenním karcinomem tedy leží v intervalu 61–75 let a jen 18 % všech nemocných je mladších 60 let [1]. V ČR nemocní nad 75 let tvoří asi čtvrtinu případů [6]. Mezi pacienty s diagnózou bronchogenního karcinomu stále významně převažují muži – incidence i mortalita jsou u mužů přibližně dvojnásobné ve srovnání s ženami [1]. V USA je přibližně 50 % případů plicní rakoviny diagnostikováno u pacientů starších 70 let. Současně výskyt plicní rakoviny v této skupině nejrychleji narůstá s ohledem na stárnutí západní civilizace [8].

Cílem našeho příspěvku bylo porovnat míru komplikací po anatomických plicních resekcích podle věku pacientů, porovnat vlastní výsledky s literaturou a diskutovat vhodné léčebné možnosti u pacientů, jejichž onemocnění vyžaduje plicní resekci a současně jsou v pokročilém věku.

METODY

Retrospektivně hodnotíme soubor nemocných operovaných na našem pracovišti od 1. 11. 2011 do 31. 12. 2020. Do souboru jsme zařadili nemocné, kterým byla provedena anatomická resekce plic – lobektomie, bilobektomie, pneumonektomie a segmentektomie. Do hodnocení jsme zařadili celkem 424 pacientů, 176 žen a 248 mužů. Průměrný věk v souboru byl 64,96 roku, medián 67 let. Pro potřeby porovnání nemocných dle věku jsme zařazené případy zařadili do skupin dle věku – skupina do 54 let včetně, věk 55–64 let, skupina 65–74 let a konečně čtvrtou skupinu tvoří nemocní staří 75 let a starší. Rozložení pohlaví a výkonnostního stavu (performance status dle WHO) v jednotlivých skupinách ukazuje tabulka (Tab. 1).

Table 1. Skupiny pacientů – pohlaví a performance status
Tab. 1: Groups of pacients – sex and performance status
Skupiny pacientů – pohlaví a performance status<br>
Tab. 1: Groups of pacients – sex and performance status

V souboru jsme provedli 424 anatomických plicních resekcí, 366 lobektomií (86,3 %), 21 bilobektomií (5,0 %), 32 pneumonektomií (7,5 %) a 5 segmentektomií (1,2 %). 328 resekcí jsme udělali otevřeným přístupem (77,4 %) a 96 (22,6 %) videoasistovaně (VATS lobektomie). Ze souboru 32 pneumonektomií bylo 19 pravostranných (59,4 %). VATS pneumonektomii jsme neprovedli žádnou (Tab. 2).

Table 2. Typy operačních výkonů
Tab. 2: Types of procedures
Typy operačních výkonů<br>
Tab. 2: Types of procedures
Vysvětlivky: PE pneumonektomie, LE – lobektomie, biLE – bilobektomie, SE – segmentektomie, VATS – miniinvazivní/videoasistované operační výkony, Open – resekce cestou torakotomie

Indikací k operaci byl nejčastěji nemalobuněčný plicní karcinom (318 případů), 3x se jednalo o karcinom malobuněčný, náhodně zachycený, 18x o neuroendokrinní tumory. Ostatními indikacemi byly objemné či centrální metastázy jiných maligních tumorů, úrazy, bronchiektázie, pozánětlivá destrukce plicního parenchymu, plicní sekvestrace a další (Tab. 3).

Table 3. Typy nádorů ve skupinách nemocných
Tab. 3: Tumour types in groups of patients
Typy nádorů ve skupinách nemocných<br>
Tab. 3: Tumour types in groups of patients
Vysvětlivky: adenoCa – adenokarcinom, epiderm – epidermoidní karcinom, velkob – velkobuněčný karcinom, malob – malobuněčný karcinom, NET – neuroendokrinní tumory

Pro klasifikaci komplikací v 30denním pooperačním období jsme použili hodnocení dle Clavien-Dindo [9]. Retrospektivní zhodnocení provedli nezávisle 2 hrudní chirurgové, kteří prošli dokumentaci operovaných pacientů. V případě rozporu hodnocení mezi jednotlivými hodnotiteli bylo definitivní hodnocení provedeno formou konsenzu hodnotitelů.

VÝSLEDKY

V celém souboru jsme zaznamenali u 190 nemocných pooperační komplikace (44,8 %). 61 komplikací stupně I (14,4 %), 75 stupně II (16,5 %), 33 stupně III (7,8 %), 11 stupně IV (2,6 %). 10 nemocných zemřelo (stupeň V, 2,4 %) (Tab. 4). Naprostou většinu komplikací I. stupně tvořily menší nedorozvinutí plíce či malý fluidothorax pouze ke sledování. Mezi komplikace II. stupně patřily nejčastěji srdeční arytmie, dominantně fibrilace síní s rychlou odpovědí komor a atelektázy či pneumonie vyžadující konzervativní léčbu. U mladších skupin (do 64 let) převažovaly pneumonie (66 % komplikací II. stupně ve skupině do 54 let, 47 % ve skupině 55–64 let), u starších nemocných pak srdeční arytmie (44 % ve skupině 65−74 let a 58 % ve skupině 75 let a starších). Nejčastější závažnější komplikace vyžadující intervenci bez celkové anestezie byly redrenáže pro fluidothorax, pneumothorax či jejich kombinaci (45 % komplikací III. stupně) a bronchoskopické odsátí hlenových zátek (29 %). 7x jsme museli reoperovat pro komplikace III. stupně, 3x pro pooperační hemothorax, 3x pro empyém a 1x jsme museli provést derotaci zbylého laloku. Komplikace IV. stupně většinově tvořily srdeční či respirační insuficience, 1x šlo o těžký průběh klostridiové kolitidy. Mezi nejčastější příčiny úmrtí patřilo multiorgánové selhání na základě pneumonie a septického stavu s nutností umělé plicní ventilace a kardiální selhání se šokovým stavem s následným rozvojem multiorgánového selhání.

Table 4. Komplikace dle Clavien-Dindo
Tab. 4: Complications – Clavien-Dindo score
Komplikace dle Clavien-Dindo<br>
Tab. 4: Complications – Clavien-Dindo score

Data jsme statisticky zpracovali pomocí programu Statistica (StatSoft ČR). K porovnání skupin byl použit neparametrický Kruskal-Wallisův test. Za statisticky významný byl považován rozdíl p<0,05. Výsledkem statického zhodnocení bylo p=0,220 (Graf 1). Neprokázali jsme tedy významný rozdíl ve výskytu komplikací v závislosti na věku nemocných.

Graph 1. Srovnání výskytu komplikací dle věku
Graph 1: Age comparison of complications
Srovnání výskytu komplikací dle věku<br>
Graph 1: Age comparison of complications

DISKUZE

Definice seniora není v literatuře jednotná. Věková hranice pro „elderly people“ nemá mezinárodně uznanou definici. Hranice používaná ve studiích se pohybuje mezi 65−80 lety [10]. V ČR geriatrická společnost považuje za seniora osobu starší 65 let. Geriatrický pacient je definován jako osoba věku nad 75 let s jedním či více geriatrickými syndromy/riziky.

Mezi seniory stejného chronologického věku můžeme najít velkou heterogenitu v celkovém stavu fyzickém i mentálním a nutno taktéž přihlédnout k sociálnímu zázemí nemocných. Samotný věk není kontraindikací léčby. V ASA klasifikaci zohledňuje věk skutečnost, že jedinci nad 70 let jsou automaticky hodnoceni stupněm II a více. V praxi má samozřejmě řada pacientů vysoké riziko výkonu či jsou dokonce k výkonu kontraindikováni [11].

Jaká jsou specifická rizika pro seniory a geriatrické nemocné? V zahraničních studiích, především z USA, byla nesoběstačnost jedním z nejvýznamnějších prediktorů pooperační mortality po 30 dnech i po 6 měsících po operaci. Nejsignifikantněji předpovídá potřebu následné, popřípadě dlouhodobé pohospitalizační ústavní péče. Imobilita je rizikovým faktorem pro rozvoj pooperačního deliria a ranné infekce [12]. Podle expertních odhadů je u populace nad 70 let prevalence kognitivní poruchy 22 % a demence 14 % a se stoupajícím věkem exponenciálně roste. Předoperačně přítomná kognitivní porucha je silným prediktorem rozvoje pooperačního deliria, které je spojeno s prodloužením hospitalizace, vyšší perioperační mortalitou a pooperačním poklesem funkční zdatnosti [12].

Syndrom geriatrické křehkosti je definován jako stav snížených fyziologických rezerv a snížené odolnosti vůči stresovým událostem. V případě pooperačního průběhu je křehkost nezávislým rizikovým faktorem pooperačních komplikací (dvojnásobné riziko ve srovnání s pacienty bez syndromu křehkosti), prodloužené hospitalizace (o 65–89 %), a dokonce dvacetinásobně vyšší riziko překladu do následné péče. Pro rozpoznání křehkosti existuje řada nástrojů (nejčastěji užívaná jsou „Kritéria křehkosti podle Friedové“) [12]. Syndromu křehkosti a problematice delirií se věnujeme v samostatných příspěvcích tohoto čísla Rozhledů v chirurgii.

Při úvaze o léčbě seniorů je dobré mít představu očekávané doby dožití v naší populaci. Střední délka života neboli naděje dožití udává průměrný počet let, který prožije právě xletá osoba při zachování úmrtnostních poměrů daného období. Jedná se o syntetický ukazatel, který odráží úmrtnostní poměry ve všech věkových skupinách. Podle informací Českého statistického úřadu měla 75letá žena v ČR v roce 2018 naději dožití 12,16 roku [13] a 75letý muž 10,02 roku [14]. Medián přežití neléčeného časného NSCLC je 9−14 měsíců. Většina pacientů vysokých věkových skupin zemře na generalizaci maligního onemocnění, nikoli na komorbidity [11,15,16].

U pacientů v pokročilém věku značná část nemocných nemůže být indikována k radikální chirurgické léčbě s ohledem na celkový stav a komorbidity. Indikace k operaci by měla být pečlivě uvážena s ohledem na přínos i rizika jak z krátkodobého pohledu, tak s ohledem na předpokládanou dlouhodobější perspektivu [11]. Věk by neměl být kontraindikací operační léčby onemocnění [17]. Radikální operační výkon ve smyslu anatomické resekce a lymfadenektomie je bezpečný i u pečlivě vybraných osmdesátníků [18,19,20].

Okami se ve svém recentním přehledovém článku zabývá operační léčbou u NSCLC a jejími komplikacemi u seniorů. Mezi rizikové faktory plicní resekce jistě patří snížená plicní funkce, vyšší věk, komorbidity, pokročilost onemocnění a rozsah resekce. V japonské studii byly vyhodnoceny prediktivní faktory pro závažné pooperační komplikace u seniorů – mužské pohlaví, diabetes mellitus, snížená hodnota sérového albuminu, snížená vitální kapacita a zhoršení krátkodobé paměti [21]. Výsledky nizozemské studie označily plicní funkce a rozsah resekce jako nejvýznamnější faktory výsledků v nejstarší věkové skupině. Pooperační mortalita u osmdesátníků byla 6 % a věk nad 80 let byl nezávislý faktor mortality společně se sníženou hodnotou FEV1, performance statusem a městnavým srdečním selháním [11,22].

Pooperační kvalitu života pacientů po lobektomii zkoumali Burfeind, et al. [23]. Prokázali významné snížení kvality života po 3 měsících po operaci u skupiny nad 70 let ve srovnání s mladší skupinou. Po 6−12 měsících však už rozdíl signifikantní nebyl. Ferguson a kol. [24] a Salati a kol. [25] nenašli rozdíl v průběhu zotavení po plicní resekci mezi věkovými skupinami pacientů. Schulte, et al. v roce 2010 publikovali ve své práci, že pacienti ≥70 let po lobektomii nebo bilobektomii vykazovali sníženou tendenci k dosažení předoperační hladiny kvality života ve srovnání s mladšími pacienty [11].

Ne zcela vyřešenou otázkou je rozsah resekce u geriatrických pacientů. Protože s věkem se kardiopulmonální funkce snižují, starší pacienti mohou mít prospěch z parenchym šetřících výkonů. Přibývá prací, které přinášejí srovnatelné výsledky lobektomií a menších resekcí u seniorů. Srovnatelné jsou jak doba přežití, tak menší míra pooperačních komplikací u sublobárních resekcí – segmentektomií či klínovitých resekcí. Jiné práce toto ovšem nepotvrdily a sublobární resekce měly horší onkologické výsledky než lobektomie. U sublobárních resekcí je referováno o menší krevní ztrátě, kratším operačním čase a menší mortalitě [10]. Mery, et al. udávají, že podle dat z Národního registru rakoviny v USA signifikantní rozdíl v přežití mezi lobektomií a sublobární resekcí mizí u pacientů nad 70 let [26]. Okami shrnuje, že sublobární resekce se stává alternativou pro pacienty nad 75 let. Segmentektomie má pravděpodobně lepší výsledky než klínovitá resekce, neboť má menší procento lokálních recidiv [11]. Pneumonektomie, zvláště pravostranná, s sebou nese vyšší výskyt komplikací a vyšší mortalitu. Proto by se jí měl chirurg u seniorů vyvarovat [8]. Otázkou je i přínos mediastinální disekce u geriatrických nemocných s předoperačním hodnocením N0. Udává se, že mediastinální lymfadenektomie odhalí 5−15 % metastáz, které nebyly rozpoznány předoperačně. Pokud však pro pacienta není únosná pooperační chemoterapie, je přínos disekce u těchto nemocných omezen [11].

Možností pro vysoce rizikové nemocné je stereotaktická radioterapie. Okami udává, že ve čtyřech ze sedmi studií operační léčba přinesla lepší přežití ve srovnání s radioterapií, v dalších třech studiích byly výsledky srovnatelné. Čím starší pacient, tím se rozdíl ve výsledcích snižuje [11].

V naší práci jsme si dali za cíl porovnat míru komplikací po plicních resekcích v závislosti na stáří nemocných. Systémy pro hodnocení pooperačních komplikací se liší v přístupu k hodnocení [27]. Námi použitý klasifikační systém TM&M je určen pro hodnocení komplikací v hrudní chirurgii a je založen na skórovacím systému Clavien-Dindo. Systém má 5 stupňů a hodnotí nejen tíži komplikací, ale i způsob jejich řešení (Tab. 5). Pokud má pacient vice komplikací, pro skóre se vybere ta nejtěžší z nich. Mezi komplikace stupně I patří např. pneumothorax nevyžadující intervenci. Stupeň II zahrnuje např. přetrvávající airleak, fibrilaci síní, pneumonii či delirium. Komplikace stupně III se dělí na skupinu IIIa a IIIb dle toho, zda intervence k řešení komplikace vyžadovala celkovou anestezii. Jedná se např. o pneumothorax, krvácení, insuficienci anastomózy či bronchiálního pahýlu. Komplikace IV. stupně označují orgánové selhání. Stupeň IVa popisuje selhání jednoho orgánu, stupeň IVb selhání více orgánů. Stupeň V je vyhrazen pro komplikace, které skončily smrtí nemocných [9].

Table 5. Klasifikace komplikací v hrudní chirurgii (Clavien-Dindo)
Tab. 5: Classification of complications after thoracic surgery (Clavien-Dindo)
Klasifikace komplikací v hrudní chirurgii (Clavien-Dindo)<br>
Tab. 5: Classification of complications after thoracic surgery (Clavien-Dindo)

Při porovnání jednotlivých věkových skupin jsme statisticky významný rozdíl neprokázali. Předpokládáme, že jednou z příčin je fakt, že větší část starších nemocných je k resekci kontraindikována z důvodu celkového stavu, komorbidit či nízkých plicních funkcí.

Ve srovnání s literaturou jsme v našem souboru měli vyšší celkové množství komplikací (44,8 %). V literatuře je celková míra komplikací udávána mezi 30 a 40 % [9,27]. Výskyt závažných komplikací (stupeň III+IV) a mortalita se však významněji nelišily. V našem souboru jsme zaznamenali výskyt závažných komplikací v 10,4 %, literární zdroje udávají hodnoty 11,2, resp. 8,8 %. Mortalita v našem souboru činila 2,4 %, v zahraniční souborech byla 2,2, resp. 3,3 % [27,9].

ZÁVĚR

Chronologický věk není kontraindikací k plicní resekci ani ve vyšším věku. Při pečlivém předoperačním vyšetření a zhodnocení kognitivních funkcí mohou z resekčního výkonu profitovat i osmdesátníci. Diskutabilní je rozsah plicní resekce i disekce mediastinálních uzlin. Zmenšení rozsahu resekce u starších nemocných nemusí ovlivnit jejich životní prognózu a může vést ke snížení pooperačních komplikací i zlepšení pooperační kvality života.

Seznam zkratek:

NSCLC − nemalobuněčný plicní karcinom

ÚZIS     − Ústav zdravotnických informací a statistiky

VATS    − videoasistovaná hrudní chirurgie

WHO    − Světová zdravotnická organizace

Konflikt zájmů

Autoři článku prohlašují, že nejsou v souvislosti se vznikem tohoto článku ve střetu zájmů a že tento článek nebyl publikován v žádném jiném časopise, s výjimkou kongresových abstrakt a doporučených postupů.

MUDr. Pavel Horák

Chirurgická klinika 1. LF UK a FN Bulovka

Budínova 67/2

180 81 Praha 8

e-mail: pavel.horak@bulovka.cz


Sources

1. Skřičková J, Dušek L, Malúšková D, et al. Epidemiologie karcinomu plic v České republice. Onkologie 2016;10(Suppl. B):6−11.

2. Postmus PE, Kerr KM, Oudkerk M, et al. Early and locally advanced non-smallcell lung cancer (NSCLC): ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol. 2017 Jul 1;28(Suppl 4):iv1−iv21. doi:10.1093/ annonc/mdx222. PMID: 28881918.

3. Ettinger DS, Wood DE, Aisner DL, et al. Non-small cell lung cancer, version 5.2017, NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology. J Natl Compr Canc Netw. 2017 Apr;15(4):504−535. doi:10.6004/ jnccn.2017.0050. PMID: 28404761.

4. Shirvani SM, Jiang J, Chang JY, et al. Lobectomy, sublobar resection, and stereotactic ablative radiotherapy for early-stage non-small cell lung cancers in the elderly. JAMA Surg. 2014 Dec;149(12):1244−1253. doi:10.1001/ jamasurg.2014.556. PMID: 25321323; PMCID: PMC4401470.

5. Zhang Y, Yuan C, Zhang Y, et al. Survival following segmentectomy or lobectomy in elderly patients with early- stage lung cancer. Oncotarget 2016 Apr5;7(14):19081−1086. doi:10.18632/ oncotarget.7704. PMID: 26934652; PMCID: PMC4951354.

6. Dušek L, Malúšková D, Mužík J, et al. Epidemiologie zhoubných nádorů plic, průdušnice a průdušek v České republice. Onkologická Revue 2016;8. Speciál Současné trendy v léčbě karcinomu plic: 7–11.

7. Krejčí D, Pehalová L, Talábová A, et al. Současné epidemiologické trendy novotvarů v České republice. Available at: https://www.uzis.cz/res/f/008352/novotvary2018. pdf.

8. Pallis AG, Gridelli C, U. Wedding U, et al. Management of elderly patients with NSCLC; updated expert’s opinion paper: EORTC Elderly Task Force, Lung Cancer Group and International Society for Geriatric Oncology. Annals of Oncology 2014;25:1270–1283. doi:10.1093/annonc/ mdu022.Epub 2014 Mar 16. PMID: 24638905.

9. Seely AJ, Ivanovic J, Threader J, et al. Systematic classification of morbidity and mortality after thoracic surgery. Ann Thorac Surg. 2010 Sep;90(3):936−942; discussion 942. doi:10.1016/j.athoracsur. 2010.05.014. PMID: 20732521.

10. Zhang Z, Feng H, Zhao H, et al. Sublobar resection is associated with better perioperative outcomes in elderly patients with clinical stage I non-small cell lung cancer: a multicenter retrospective cohort study. J Thorac Dis. 2019;11(5):1838−1848. doi:10.21037/ jtd.2019.05.20. PMID: 31285876.

11. Okami J. Treatment strategy and decision- making for elderly surgical candidates with early lung cancer. J Thorac Dis. 2019;11(Suppl 7):S987−S997. doi:10.21037/jtd.2019.04.01. PMID: 31183181.

12. Červený R, Topinková E. Geriatrie. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře 2014. Available at: https://www. svl.cz/files/files/Doporucene-postupy- od-2013/DP-Geriatrie-2014.pdf.

13. Úmrtnostní tabulky za ČR, regiony soudržnosti a kraje. Český statistický úřad. Available at: https://www.czso.cz/documents/ 10180/121739354/1300632002. p d f / 3 c f fc 8 1 e - 1 7 e f - 4 e 0 5 - 9 0 a f - d4891ad77016?version=1.1.

14. Úmrtnostní tabulky za ČR, regiony soudržnosti a kraje. Český statistický úřad. Available at: https://www.czso.cz/documents/ 10180/91917712/1300631901.pdf/ 6a0dbf6e-9cab-40b4-a08f-d40166d9db- 6c?version=1.0.

15. Nanda RH, Liu Y, Gillespie TW, et al. Stereotactic body radiation therapy versus no treatment for early stage non-small cell lung cancer in medically inoperable elderly patients: A National Cancer Data Base analysis. Cancer 2015 Dec 1;121(23):4222−4230. doi:10.1002/ cncr.29640. Epub 2015 Sep 8. PMID: 26348268.

16. Chadha AS, Ganti AK, Sohi JS, et al. Survival in untreated early stage non-small cell lung cancer. Anticancer Res. 2005 Sep- Oct;25(5):3517−3520. PMID: 16101172.

17. Brunelli A, Kim AW, Berger KI, et al. Physiologic evaluation of the patient with lung cancer being considered for resectional surgery: Diagnosis and management of lung cancer, 3rd ed: American College of Chest Physicians evidence- based clinical practice guidelines. Chest 2013 May;143(5 Suppl):e166S− e190S. doi:10.1378/chest.12-2395. Erratum in: Chest. 2014 Feb;145(2):437. PMID: 23649437.

18. Ito H, Nakayama H, Yamada K, et al. Outcomes of lobectomy in ‘active’ octogenarians with clinical stage I non-smallcell lung cancer. Ann Thorac Cardiovasc Surg. 2015;21(1):24−30. doi:10.5761/atcs. oa.13-00353. PMID: 24747546.

19. Kilic A, Schuchert MJ, Pettiford BL, et al. Anatomic segmentectomy for stage I non-small cell lung cancer in the elderly. Ann Thorac Surg. 2009 Jun;87(6):1662−1666; discussion 1667−1668. doi:10.1016/j.athoracsur. 2009.02.097. PMID: 19463574.

20. Stolz A, Šimonek J, Pozniak J, et al. Plicní lobektomie pro bronchogenní karcinom u osmdesátiletých pacientů. Rozhl Chir 2018;97:17–20.

21. Saji H, Ueno T, Nakamura H, et al. A proposal for a comprehensive risk scoring system for predicting postoperative complications in octogenarian patients with medically operable lung cancer: JACS1303. Eur J Cardiothorac Surg. 2018 Apr 1;53(4):835−841. doi:10.1093/ejcts/ ezx415. PMID: 29240884.

22. Detillon DD, Veen EJ. Postoperative outcome after pulmonary surgery for non-small cell lung cancer in elderly patients. Ann Thorac Surg. 2018 Jan;105(1):287−293. doi:10.1016/j.athoracsur. 2017.07.032. Epub 2017 Nov 11. PMID: 29132701.

23. Burfeind Jr WR, Tong BC, O’Branski E, et al. Quality of life outcomes are equivalent after lobectomy in the elderly. J Thorac Cardiovasc Surg. 2008;136:597−604. doi: 10.1016/j.jtcvs.2008.02.093. PMID: 18805257.

24. Ferguson MK, Parma CM, Celauro AD, et al. Quality of life and mood in older patients after major lung resection. Ann Thorac Surg. 2009;87:1007−1012. doi:10.1016/j.athoracsur.2008.12.084. PMID: 19324120.

25. Salati M, Brunelli A, Xiume F, et al. Quality of life in the elderly after major lung resection for lung cancer. Interact Cardiovasc Thorac Surg. 2009;8:79−83. doi:10.1510/icvts.2008.184986. PMID: 18940832.

26. Mery CM, Pappas AN, Bueno R, et al. Similar long-term survival of elderly patients with non-small cell lung cancer treated with lobectomy or wedge resection within the surveillance, epidemiology, and end results database. Chest 2005 Jul;128(1):237−245. doi:10.1378/ chest.128.1.237. PMID: 16002941.

27. Salati M, Refai M, Pompili C. Major morbidity after lung resection: a comparison between the European Society of Thoracic Surgeons Database system and the Thoracic Morbidity and Mortality system. J Thorac Dis. 2013;5(3):217−222. doi:10.3978/j.issn.2072-1439.2013.05.03. PMID: 23825750.

Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#