#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Po stopách CORLAS v Československu Před 90 lety se konalo v Praze výroční setkání Collegium Oto-Rhino-Laryngologicum Amicitiae Sacrum


Authors: I. Kalivoda 1;  J. Plzák 2;  A. Mäkitie 3;  J. Betka 2
Authors‘ workplace: Oddělení otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Nemocnice AGEL Nový Jičín, a. s. 1;  Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole, Praha 2;  Department of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery, Research Program in Systems Oncology, University of Helsinki, Helsinki University Hospital, Helsinki, Finland 3
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 72, 2023, No. 4, pp. 228-230.
Category: History
doi: https://doi.org/10.48095/ccorl2023228

Overview

Praha byla již mnohokrát dějištěm sjezdů otorinolaryngologů i foniatrů z celého světa. Jedním z prvních byl sjezd Collegium Oto-Rhino- -Laryngologicum Amicitae Sacrum v roce 1933. Tento kongres, jehož prezidentem byl prof. Antonín Přecechtěl, byl účastníky velmi pozitivně hodnocen jak po stránce organizační, vědecké, tak i společenské. Po uplynutí 90 let se mnoho věcí změnilo, ale duch otorinolaryngologické kolegiality přetrval.

Klíčová slova:

Praha – historie – otorinolaryngologie – CORLAS – 1933 – česká

Úvod

Collegium Oto-Rhino-Laryngologicum Amicitiae Sacrum (CORLAS, www.corlas.org) je mezinárodní sdružení vědeckých pracovníků z oboru ušního, nosního a krčního lékařství, které bylo utvořeno po první světové válce (1926, Groningen) z podnětu nizozemských otolaryngologů, aby byly znovu navázány mezinárodní styky zástupců tohoto oboru a aby každoročním stykem členů byla utvořena organizace prodchnutá duchem mezinárodní solidarity a věnující se intenzivní vědecké činnosti. Tohoto cíle bylo dosaženo omezením počtu členů (maximum 10 z jednoho státu) a jejich výběrem na podkladě vědecké kvalifikace [1–4].

Páté výroční setkání po založení (probíhaly dvě obchodní schůzky: 1928 a 1932) se konalo od 3. do 6. září 1933 v Praze za předsednictví přednosty Otolaryngologické kliniky Univerzity Karlovy, prof. MUDr. Antonína Přecechtěla.

 

Účastníci

Pražského kongresu se zúčastnilo 49 členů z 15 různých států – 2 z USA, 1 z Kanady, 2 z Dánska, 4 z Velké Británie, 6 z Francie, 6 z Holandska, 2 z Itálie, 1 z Jugoslávie, 5 z Rakouska, 2 z Polska, 3 ze Švédska, 2 ze Švýcarska, 1 ze Španělska, 6 z Československa a 6 kolegů z Maďarska (obr. 1). Z pravidelných návštěvníků scházeli v roce 1933 zástupci z Německa [1, 4].

Image 1.

 

Místo konání

Dvě zasedání se konala na Otolaryngologické klinice prof. Přecechtěla a jedno v Anatomickém ústavu Německé lékařské fakulty.

 

Program setkání

Z iniciativy prof. Přecechtěla zazpívala paní Naďa Kejřová, česká operní pěvkyně a členka sboru Národního divadla v Praze, několik krásných československých lidových písní na zahajovacím ceremoniálu [1, 4].

Na programu bylo předneseno 21 přednášek (3 s promítáním filmu), 11 v něm – čině, 5 ve francouzštině a 5 v angličtině, z nichž nejvíce, podle sdělení prof. Wiškovského, zaujal referát prof. Crowe (Baltimore), který na podkladě několika set zvířecích pokusů osvětlil význam fenoménu Wevera-Braya (podráždění sluchového nervu určitým zvukem dává vzniknout elektrickému proudu, jehož vhodným zesílením lze reprodukovat tentýž zvuk) pro fyziologii středního a vnitřního ucha. O stejné otázce přednášel také van Gilse (Leyden). Živou diskuzi vyvolalo Taitovo (Montreal) originální pojetí vývoje hlasu u obratlovců a jeho referát o funkci maculae utriculi u žab. Prof. Přecechtěl podal podrobný histologický rozbor změn sluchového ústrojí u vzácného případu vrozené arteriální mediokalcinózy. Demonstrací histologických obrazů dokládal Brunner (Vídeň) svůj názor na vznik traumatické hluchoty a Kelemen (Budapešť) možnost traumatického původu cholesteatomu. Prof. Neumann (Vídeň) probral symptomatologii a terapii zánětu mozkových plen při akutní otitidě. Torrigiani (Florencie) promluvil o významu konstitucionálních poruch venózních pro vznik nosního krvácení. Brunetti (Benátky) pojednával o vlivu operaci na krčním sympatiku na ně kte ré ušní syndromy, Imhofer (Praha) o významu ohlušení pro léčení hlasových poruch. Velmi instruktivní byly předváděné filmy o činnosti řasinkového epitelu cest dýchacích (Negus, Londýn) o funkci epiglottis při polykání (Benjamins, Groningen), o ně kte rých experimentálně vyvolaných poruchách rovnovážného ústrojí holuba (Huizing, Groningen) [1, 3, 4].

O vzornou organizaci a důstojný vnější rámec sjezdu se postaral jeho předseda prof. Přecechtěl. Také dobrá shoda ostatních členů CORLAS z Československa (prof. Amersbach jako místopředseda sjezdu, prof. Ninger, prof. Imhofer, prof. Wiškovský a dr. Wodak) přispěla značně ke zdaru sjezdu, jenž jako všechny předchozí byl prodchnut duchem upřímného přátelství. Většina zahraničních hostí využila ve dnech konání sjezdu možnost prohlédnout si Prahu a její okolí – hrad Karlštejn (Karlův Týn) [1].

 

Závěr

Páté výroční setkání CORLAS v Praze úspěšně a čestně navázalo na předchozí konference, a tak významně přispělo k ranému rozvoji této společnosti. Další setkání CORLAS se konalo ve Stockholmu od 2. do 5. září 1934 pod vedením prof. Gunara Holmgrena [1].

V duchu tradice pořádání kongresů otorinolaryngologie bude Praha v roce 2025 hostit 31. kongres Unie evropských foniatrů.

 

Poděkování

Děkujeme panu prof. Egbertovi H. Huizingovi a prof. Arianovi P. Lindenbergerovi za poskytnutí materiálů z archivů holandské ORL společnosti a PhDr. Marii Bahenské, Ph.D., z Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd ČR za pomoc při získávání archivních materiálů.

 

Čestné prohlášení autorů

Autoři práce prohlašují, že v souvislosti s tématem, vznikem a publikací tohoto článku nejsou ve střetu zájmů a vznik ani publikace článku nebyly podpořeny žádnou farmaceutickou firmou.

Přijato k tisku: 15. 11. 2023

MUDr. Ivan Kalivoda, MBA
Oddělení otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku
Nemocnice AGEL Nový Jičín, a. s.
Purkyňova 2138/16
741 01 Nový Jičín
ivan.kalivoda@nnj.agel.cz


Sources

1. Wiškovský B. Zpráva o sjezdu Collegium oto-rhino-laryngologicum amicitae sacrum. Čas lék čes 1933; 72 (39): 1189.

2. Kalivoda I, Komínek P, Chrobok V. Historie ORL – 100 let. Havlíčkův Brod: Tobiáš 2021.

3. Huizing EH, van der Broek P. Vivat Collegium oto-rhino-laryngologicum amicitae sacrum 1926–2001. Arnhem: Coers en Roest 2002: 34–56.

4. Benjamins CE. Compte rendu sommaire de la réunion de Prague, 3–6 Septembre 1933. Acta Oto-Laryngologica 1934; 20 (1–2): 1–3.

Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)

Article was published in

Otorhinolaryngology and Phoniatrics

Issue 4

2023 Issue 4

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#