#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Heerfordtův syndrom – vzácná manifestace sarkoidózy z pohledu ORL lékaře


Authors: L. Dostálová;  D. Kalfeřt;  A. Fíková;  M. Kuchař;  J. Plzák
Authors‘ workplace: Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole, Praha
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 72, 2023, No. 1, pp. 33-35.
Category: Case Reports
doi: https://doi.org/10.48095/ccorl202333

Overview

Sarkoidóza patří mezi systémová granulomatózní onemocnění postihující hlavně plíce a lymfatický systém. Ve svých vzácných, akutních formách se může manifestovat jako tzv. Löfgrenův syndrom (kombinace erythema nodosum, oboustranné pulmonální hilové lymfadenopatie, bolestí kloubů, horečky a celkových příznaků) a ještě vzácněji jako Heerfordtův syndrom (kombinace horečky, přední uveitidy, oboustranného otoku parotické oblasti a jednostranné či oboustranné parézy lícního nervu). Přestože se jedná o raritní dia­gnózu, patří do diferenciální dia­gnostiky náhle vzniklé parézy lícního nervu a otoku parotické oblasti. V naší kazuistice popisujeme Heerfordtův syndrom u padesátileté ženy. Diskutována je patofyziologie, symptomatologie, dia­gnostika a léčba tohoto vzácného syndromu.

Klíčová slova:

sarkoidóza – paréza lícního nervu – uveoparotická horečka

Úvod

Heerfordtův syndrom je vzácnou klinickou manifestací sarkoidózy. Jedná se o kombinaci příznaků – horečka, přední uveitida, oboustranný otok parotické oblasti a jednostranná či oboustranná paréza lícního nervu. Syndrom byl poprvé popsán dánským oftalmologem Christianem Heerfordtem v roce 1909. S dia­gnózou sarkoidózy ho v roce 1937 spojil švédský internista Jan Waldenström. Z tohoto důvodu je někdy v literatuře syndrom označován jako Heerfordtův-Waldeströmův či podle příznaků uveoparotická horečka [1–4].

V naší kazuistice popisujeme Heer­fordtův syndrom u padesátileté ženy. Diskutována je patofyziologie, symptomatologie, dia­gnostika a léčba tohoto vzácného syndromu.

Kazuistika

Padesátiletá pacientka byla vyšetřena na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole pro otoky příušních žláz a parézu lícního nervu. Pacientka udávala úbytek hmotnosti, akcentovanou únavu, dušnost, suchý kašel, artralgie a perimaleolární edém s erytémem. Při prvním ORL vyšetření dominovaly tuhé, nebolestivé otoky příušních žláz. S odstupem několika dní byla doplněna sonografie, na které bylo patrné prosáknutí příušních žláz, bez průkazu solidní rezistence (obr. 1). Sérologicky byla vyloučena virová parotitida. Nově se objevila i periferní paréza lícního nervu vpravo 3. stupně podle Househo-Brackmanna (obr. 2). S podezřením na systémové onemocnění byla pacientka přijata k hospitalizaci na Pneumologické klinice 2. LF UK a FN Motol. Doplněné HRCT plic prokázalo přítomnost oboustranných intersticiálních plicních změn, mediastinální a hilové lymfadenopatie. Byla provedena dia­gnostická bronchoskopie. Získané cytologické vzorky obsahovaly granulomy a shluky epiteloidních buněk. Laboratorní vyšetření ukázalo zvýšenou hladinu angiotenzin konvertujícího enzymu, hyperkalcemii a elevaci zánětlivých parametrů. Na MR mozku bylo přítomno oboustranné atypické sycení lícního nervu v terminální části vnitřního zvukovodu. Na základě těchto výsledků byla konečná dia­gnóza pacientky hodnocena jako Heerfordtův syndrom při sarkoidóze. Byla zahájena léčba systémovou kortikoterapií. V prvním měsíci onemocnění dostávala pacientka perorálně 40 mg prednisonu za den, poté se dávka postupně snižovala. Po 1 roce od stanovení dia­gnózy užívá prednison 10 mg, doplněný o cytostatickou terapii methotrexátem. V průběhu terapie došlo k regresi kraniální neuritidy, klinický obraz parézy lícního nervu vpravo byl po 6 měsících léčby hodnocen stupněm I podle Hauseho-Brackmanna. Vymizel i edém příušních žláz. Pacientka nadále zůstává v dispenzarizaci pneumologů a neurologů.

Image 1. Ultrasonografický nález – prosáknutí příušní žlázy.
Fig. 1. Ultrasonographic finding – swelling of the parotid gland.
Ultrasonografický nález –
prosáknutí příušní žlázy.<br>
Fig. 1. Ultrasonographic finding –
swelling of the parotid gland.

Image 2. Otoky příušních žláz a periferní paréza lícního nervu zjištěná při ORL vyšetření.
Fig. 2. Swelling of the parotic area and paresis of the facial nerve found during ENT examination.
Otoky příušních žláz a periferní
paréza lícního nervu zjištěná při
ORL vyšetření.<br>
Fig. 2. Swelling of the parotic area and
paresis of the facial nerve found during
ENT examination.

Diskuze

Sarkoidóza je systémové granulomatózní onemocnění s nejasnou etiologií, které se může manifestovat pod velmi různorodými obrazem. Nejtypičtěji postihuje plíce a lymfatický systém. Abnormální nález na zobrazovacích metodách hrudníku je přítomen až u 90 % pacientů. Jedná o bilaterální hilovou lymfadenopatii a plicní infiltráty. Až polovina pacientů je asymptomatických. U ostatních pacientů dominují dušnost a kašel, dále pak nespecifické celkové příznaky. Laboratorně můžeme nacházet zvýšení zánětlivých parametrů, hyperkalcemii a častěji hyperkalciurii. Přítomnost zvýšené sérové hladiny angiotenzin konvertujícího enzymu slouží také jako ukazatel aktivity onemocnění. Dia­gnostika onemocnění je založena na klinicko-radiologickém obraze a na histologickém průkazu přítomnosti nekaseifikujících granulomů z epiteloidních buněk [5]. Onemocnění se vyskytuje častěji u žen kolem 50 let. V České republice je incidence onemocnění 8,5/100 000 obyvatel. Výskyt a mortalita nicméně v posledních letech stoupají [6].

Heerfordtův syndrom (HS) je vzácná dia­gnóza vyskytující se pouze u 4,1 až 5,6 % pacientů se sarkoidózou [5]. V literatuře dominují spíše jednotlivé kazuistiky [2, 3, 6–8]. V roce 2002 publikovali Takahashi et al. práci dokumentující 53 případů HS. Většina pacientů byla ve věku 20–40 let, převažovaly ženy [9]. V našem případě se také jednalo o ženu, ale ve srovnání s publikovaným souborem byla starší (50 let).

Podle přítomných příznaků se HS rozděluje na kompletně a inkompletně vyjádřený typ (přítomen 1–3 příznaky) [5]. Dia­gnostika bývá obtížná. Kompletně vyjádřený typ se objevuje velmi vzácně. Neurosarkoidóza způsobující parézu lícního nervu je přítomna jen u 25–50 % ze všech popsaných Heerfordtových syndromů. Oboustranné postižení lícního nervu je extrémně vzácné, výskyt se udává v rozmezí 0,3–2 % ze všech zjištěných paréz v rámci syndromu [10]. Unilaterální paréza bez přítomnosti dalších vyjádřených příznaků bývá chybně dia­gnostikována, nejčastěji jako Bellova obrana [3].

Existují určité hypotézy týkající se místa postižení lícního nervu u Heerford­tova syndromu. Léze nervu v parotické oblasti je způsobena přímým postižením příušní žlázy sarkoidózou. Na druhou stranu může být nerv postižen již ve vnitřním zvukovodu či intratemporálně. V tomto případě se jedná o narušení funkce perineurálními zánětlivými infiltráty, zvýšením nitrolebního tlaku či granulomatózní meningitidou. Zvažována je i možnost, že by epineurální ne­krotizující vaskulitida, probíhající při sar­- koidóze, mohla vést k ischemii nervů s následnou axonální degenerací [3]. V literatuře je popisováno možné postižení i jiných hlavových nervů neurosarkoidózou, nejčastěji n. trigeminus [2, 11].

Systémově podávané kortikosteroidy, potlačující zánětlivou odpověď, jsou první volbou v terapii neurosarkoidózy. Počáteční míra odpovědi na léčbu je vysoká, během snižování dávky ale může dojít k relapsu příznaků. V těchto případech se k léčbě používá kombinace kortikosteroidů s imunosupresivy (nejčastěji se užívá methotrexát, azathioprin, cyklosporin A a cyklofosfamid). V záloze zůstává bio­logická léčba užívaná v těžkých, refrakterních případech či při intoleranci standardní terapie [12].

Závěr

Sarkoidóza je onemocněním, s nímž se otorinolaryngolog setkává zřídka. Heerfordtův syndrom je velmi vzácnou dia­gnózou, která by ale měla patřit do diferenciální dia­gnostiky náhle vzniklé parézy lícního nervu a otoku parotické oblasti. Jednostranná paréza bez přítomnosti dalších vyjádřených příznaků bývá chybně dia­gnostikována, nejčastěji jako Bellova obrana. Včasná dia­gnostika onemocnění a zahájení léčby neurosarkoidózy zvyšují šanci na úspěšné potlačení příznaků nemoci.

Prohlášení o střetu zájmu

Autorka práce prohlašuje, že v souvislosti s tématem, vznikem a publikací tohoto článku není ve střetu zájmů a vznik ani publikace článku ne­byly podpořeny žádnou farmaceutickou firmou. Toto prohlášení se týká i všech spoluautorů.

ORCID autorů

L. Dostálová ORCID 0000-0001-8584-6555,

D. Kalfeřt ORCID 0000-0003-4369-4113,

A. Fíková ORCID 0000-0001-9544-7144,

M. Kuchař ORCID 0000-0002-6738-4809,

J. Plzák ORCID 0000-0003-3710-4455.

Přijato k recenzi: 6. 12. 2021

Přijato k tisku: 22. 2. 2022

MUDr. Lucie Dostálová

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku

1. LF UK a FN v Motole

V Úvalu 84

156 00 Praha 5

lucie.dostalova2@fnmotol.cz


Sources

1. Maharaj S, Brown M, Seegobin K et al. Sarcoidosis presenting with facial swelling (Heerfordt syndrome). Clin Case Rep 2018; 6 (10): 2023–2024. Doi: 10.1002/ccr3.1741.

2. Fujiwara K, Furuta Y, Fukuda S. Two Cases of Heerfordt‘s Syndrome: A Rare Manifestation of Sarcoidosis. Case Rep Otolaryngol 2016; 2016: 3642735. Doi: 10.1155/2016/3642735.

3. Chappity P, Kumar R, Sahoo AK. Heerfordt‘s Syndrome Presenting with Recurrent Facial Nerve Palsy: Case report and 10-year literature review. Sultan Qaboos Univ Med J 2015; 15 (1): e124–e128.

4. McGee J, Minagar A. Heerfordt‘s Syndrome: An interesting and under-recognised manifestation of sarcoidosis. Sultan Qaboos Univ Med J 2015; 15 (1): e7–8. Doi:

5. Ramachandran V, Haidari W, Ahn C et al. Uveoparotid fever as a presentation of sarcoidosis. Proc (Bayl Univ Med Cent) 2019; 32 (4): 616–618. Doi: 10.1080/08998280.2019.1624107.

6. Denny MC, Fotino AD. The Heerfordt-Waldenstrom syndrome as an initial presentation of sarcoidosis. Proc (Bayl Univ Med Cent) 2013; 26 (4): 390–392. Doi: 10.1080/08998280.2013.1192 9014.

7. Petropoulos IK, Zuber JP, Guex-Crosier Y. Heerfordt syndrome with unilateral facial nerve palsy: a rare presentation of sarcoidosis. Klin Monbl Augenheilkd 2008; 225 (5): 453–456. Doi: 10.1055/s-2008-1027356.

8. Tamme T, Leibur E, Kulla A. Sarcoidosis (Heerfordt syndrome): a case report. Stomatologija 2007; 9 (2): 61–64.

9. Takahashi N, Horie T. Heerfordt syndrome. Nihon Rinsho 2002; 60 (9): 1822–1826.

10. Srirangaramasamy J, Kathirvelu S. A Rare Case of Heerfordt‘s Syndrome with Bilateral Fa­- cial Palsy. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg 2019; 71 (Suppl 2): 1027–1029. Doi: 10.1007/s120 70-016-0964-6.

11. Otani K, Noda K, Ukichi T et al. A case of abortive type of Heerfordt syndrome associated with paralysis of trigeminal nerve. Nihon Rinsho Meneki Gakkai Kaishi 2013; 36 (2): 115–121. Doi: 10.2177/jsci.36.115.

12. Kolek V, Žurková M, Lošťáková L. Sarkoidóza – aktuální pohled na patogenezi, dia­gnostiku a léčbu. Kardio Rev Int Med 2019; 21 (3): 145–150.

Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)

Article was published in

Otorhinolaryngology and Phoniatrics

Issue 1

2023 Issue 1

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#