#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ÚVODEM


Published in: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 178
Category:

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v minulém vydání jsem zdůrazňoval šíři témat zařazených příspěvků, v tomto se nám sešel tak trochu celý lidský život: početí, dětský věk, stárnutí a v pamětech profesora Antonína Přecechtěla z jeho působení za balkánských válek před více než sto lety nepřímo i smrt. Na oddálení smrti orgánovými transplantacemi má pro změnu zásluhu tentokrát připomenutý laureát Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu profesor Edward Donnall Thomas.

Z tohoto průřezu lidským životem se vymyká pohled jazykovědy na medicínskou terminologii – první, ale určitě ne poslední text tohoto zaměření. Osobně jsem nadšen – před lety jsem vydal s profesorem Vladimírem Pacovským „Jazykozpyt medicíny“, knížku o češtině v medicíně a medicíně v češtině, ovšem ani jeden z nás nebyl studovaný lingvista. Koloskopie či kolonoskopie, většině zdravotníků to je asi jedno, ale jak vyplývá z práce významné bohemistky profesorky Martiny Šmejkalové, přinejmenším laici mohou být znejistěni nebo i zmateni. V textech pro Časopis lékařů českých budu nadále prosazovat koloskopii, ale mimo medicínskou praxi už nebudu tak militantní – důvod najdete ve stejnojmenném příspěvku.

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#