Flavonoidy jako deaktivátorylipidové peroxidace
Authors:
K. Volf
Authors‘ workplace:
NATIM, a. s., Praha, ředitel ing. J. Andrs, CSc.
Published in:
Prakt. Lék. 2002; (8): 446-450
Category:
Overview
Flavonoidy - skupina v přírodě rozšířených látek - mají jako antioxidanty jedinečné vlastnosti,způsobené i tím, že jsou umístěny v polární části fosfolipidové dvojvrstvy membrány. I kdyžobecně deaktivují radikály slaběji než alfa-tokoferol, jejich polarita umožňuje lokalizaci namembráně, kde tak mohou přímo deaktivovat radikály tvořené ve vodní fázi a zabraňovatperoxidaci lipidů. Antioxidační vlastnosti flavonoidů, obzvláště jejich působení na LDL, začalybýt v nedávné době intenzivně studovány i pro jejich možný ochranný vliv proti nemocemzpůsobeným peroxidací lipidů. Lipidová peroxidace je důležitá in vivo hlavně proto, že přispívánapř. k vývoji aterosklerózy.
Klíčová slova:
flavonoidy - lipidová peroxidace - deaktivace radikálů.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2002 Issue 8
Most read in this issue
- Možnosti vyšetřenídýchacích cest metodouimpulzní oscilometrie
- „EEG-bio-feedback training“ -nová léčebná metoda
- Příprava střeva před koloskopií
- Cefprozil v léčbě nemocnýchs exacerbací chronické obstrukčníplicní nemoci (CHOPN)