Změny v zásobení jódem po eradikaci jódového deficitu a jejich možné příčiny Randomizovaná studie dětské populace dvou regionů České republiky s odstupem 5 let První publikace výsledků
Authors:
J. Čeřovská; R. Bílek; M. Dvořáková; H. Zamrazilová; P. Hoskovcová; M. Vosátková; V. Zamrazil
Authors‘ workplace:
Endokrinologický ústav, Praha
ředitel doc. MUDr. V. Hainer, CSc.
Published in:
Čes-slov Pediat 2007; 62 (2): 65-72.
Category:
Original Papers
Overview
Účel studie:
Ve druhé polovině 90. let se v České republice podařilo nedostatek jódu podstatně snížit. Vývoj změn v zásobení populace jódem je však nutné dále monitorovat, případně hledat jejich příčiny. Cílem studie bylo zachytit změny v jodurii dětí a hledat příčiny těchto změn ve stravovacích zvyklostech.
Metody:
V letech 1999, 2000, 2004 a 2005 byl vyšetřen reprezentativní soubor 1209 dětí ve věku 6, 10 a 13–17 let, s trvalým bydlištěm v regionu Jablonec nad Nisou nebo Příbram. Jodurie jako obraz příjmu jódu byla stanovena alkalickou spalovací metodou na základě Sandellovy-Koldhoffovy reakce. Informace o nutričních zdrojích jódu byly získány dotazníkem a kontrolovaným řízeným rozhovorem.
Výsledky:
V průběhu 5 let došlo v obou sledovaných regionech k signifikantnímu zvýšení průměrných hladin jodurie ze 140 ± 3,69 na 221 ± 8,66 μg/l. V obou regionech se podstatně zvýšila frekvence osob s nadnormální jodurií (nad 300 μg/l): z 0 % na 24 % na Jablonecku a z 0 % na 32 % u dětí z Příbramska. Na Příbramsku však došlo k signifikantnímu snížení frekvence dětí v kategorii optimální jodurie (100 až 300 μg/l) Prevalence nedostatečného příjmu jódu (do 50 μg/l) se signifikantně nezměnila. Z testovaných nutričních změn, které by mohly hladinu jodurie ovlivnit, bylo zachyceno signifikantní zvýšení spotřeby minerálních vod s jódem a zvýšení konzumace mořských ryb den před vyšetřením (na Příbramsku). V průběhu pěti let bylo také zjištěno signifikantní snížení počtu dětí, které jsou vystaveny působení thiocyanátu z cigaretového kouře (pobyt v zakouřeném prostoru déle než 1 hodinu denně). Vícefaktorová analýza rozptylu vlivu 4 hlavních nutričních zdrojů jódu (konzumace mléka, mořských ryb, vajec a soli) ukázala, že hladinu jodurie dětí nejpodstatněji ovlivňuje pravidelnost pití mléka.
Klíčová slova:
jodurie, výživa, děti, regiony České republiky
Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescentsArticle was published in
Czech-Slovak Pediatrics
2007 Issue 2
Most read in this issue
- Mnohočetné nitrolební komplikace zánětu vedlejších nosních dutin u dětí
- Kontinuální monitorování elektrické mozkové aktivity u novorozenců
- Transplantácia kostnej drene u detí – pohľad rodičov detských pacientov
- Teratogenní fenylketonurická embryopatie