Cílená nutriční intervence jako nástroj podpory soběstačnosti u geriatrické pacientky
Authors:
Mikulecká Věra
Authors‘ workplace:
Oddělení následné péče, Krajská nemocnice Liberec, a. s.
Published in:
Geriatrie a Gerontologie 2024, 13, č. 1: 27-31
Category:
Overview
Polymorbidní pacientka ve věku 86 let byla po pádu hospitalizována na oddělení traumatologie pro zlomeninu krčku kosti stehenní, byla provedena osteosyntéza. Poté byla pacientka přeložena na oddělení následné péče k doléčení a rehabilitaci. Zde u ní byl diagnostikován syndrom demence a malnutrice. I přes nastavenou nutriční podporu došlo během hospitalizace k výraznému poklesu její tělesné hmotnosti. Při propuštění byla s rodinou pacientky naplánována pravidelná návštěva geriatrické ambulance pro snazší management léčby demence a nutriční podpory. V rámci komplexního geriatrického vyšetření byl ve spolupráci s nutričním terapeutem vypracován plán cílené nutriční podpory přizpůsobený pečlivě zorganizovanému systému domácí péče. Ve spolupráci s ambulancí výživy byl plán nutriční podpory mírně optimalizován podle stravovacích preferencí pacientky. Při dalším kontrolním vyšetření v geriatrické ambulanci byl již tři měsíce po propuštění z hospitalizace zaznamenán pozitivní efekt terapie v navýšení tělesné hmotnosti, zlepšení syndromu frailty, stavu nutrice i sarkopenie. Popisovaný případ ukazuje praktický přínos pravidelného nutričního screeningu seniorů a case managementu geriatra s nutričním terapeutem, nutricionistou, rodinou pacienta a pracovníky domácí péče.
Klíčová slova:
geriatrický pacient, malnutrice, nutriční podpora, domácí péče, soběstačnost
Korespondenční adresa: MUDr. Věra Mikulecká Oddělení následné péče, Krajská nemocnice Liberec, a.s. Husova 357/10 460 63 Liberec e-mail: vera.mikulecka@nemlib.cz |
Poděkování: Tato publikace vznikla s podporou Pilotního projektu na podporu geriatrických ambulancí ve spolupráci s Alzheimer nadačním fondem a s podporou Nadačního fondu Abakus.
ÚVOD
Kvalita výživy přímo ovlivňuje náš zdravotní stav. V produktivním věku se nutričně vyvážená strava stále více prosazuje jako přirozená a nutná součást našeho moderního životního stylu. Ve stáří je však dostatečná a kvalitní výživa stále podceňována. Často totiž přímo od seniorů zaznívá tvrzení, že se vzrůstajícím věkem klesají jejich nároky v oblasti stravování. Je to ale žel pro zdraví seniorů nebezpečný mýtus. Tělesné změny spojené s vyšším věkem naopak vyžadují ještě pečlivější přípravu nutričně vyváženého jídelníčku. Doporučený energetický příjem u seniorů je 25 kcal/kg/den. Vzhledem k častému výskytu chronických onemocnění a multimorbiditě však energetický výdej organismu vzrůstá i bez zvýšené fyzické aktivity, takže za optimální energetický příjem lze považovat spíše 30–35 kcal/kg/den.(3) Průměrný denní kalorický příjem by se tedy měl pohybovat kolem 2000 kcal u mužů a 1800 kcal u žen seniorského věku. Podle zahraničních údajů je však reálný kalorický příjem seniorů většinou nižší a až 16 % těch, kteří žijí ve vlastní domácnosti, má dokonce kalorický příjem menší než 1000 kcal/den.(4) Podvýživa je tak pro seniory reálnou hrozbou i v hospodářsky rozvinutých zemích.
Podle nových kritérií pro diagnostiku malnutrice GLIM je malnutrice spojena nejen s úbytkem tukové hmoty, ale
současně i s poklesem celkové svalové hmoty.(11,12) Klinickým korelátem je snížení svalové síly a fyzické výkonnosti. U seniorů v malnutrici (ale i seniorů ve zvýšeném nutričním riziku) tak dochází ke zhoršení mobility, soběstačnosti, narůstá riziko pádů a fraktur. Snížení síly dechového svalstva může způsobit hypoventilaci a následný vznik plicních infektů. Úbytek svaloviny je také příčinou nedostatku aminokyselin potřebných pro tvorbu reaktantů akutní fáze zánětu a k reparaci tkání. Snížená koncentrace plazmatických proteinů vede k poklesu onkotického tlaku plazmy, vzniku otoků a k porušení transportu železa, hormonů i účinných látek některých léků.(7) Protein-energetická malnutrice snižuje i výkonnost imunitního systému. Tyto účinky ještě prohlubuje deficit vitaminů (zvláště A, B6, folátu, thiaminu a riboflavinu) a deficit stopových prvků jako Fe, Zn a Se.(8)
Dalšími komplikacemi způsobenými malnutricí mohou být například poruchy vnitřního prostředí (hypokalemie, hypofosfatemie, hypomagnezemie), pokles bazálního metabolismu, pokles tvorby a koncentrace trijodthyroninu, což má vliv na zhoršení termoregulace. V psychické oblasti se malnutrice často projevuje depresí,(5) apatií a menší ochotou ke spolupráci.
Podle průzkumu nutričního stavu hospitalizovaných geriatrických pacientů(5) bylo v průměru 23 % seniorů hospitalizováno s malnutricí a 46 % s rizikem malnutrice. U 70 % pacientů přicházejících do nemocnice v různém stupni malnutrice se v průběhu hospitalizace stupeň malnutrice ještě zhorší.(9) Průzkum zaměřený na náklady spojené s hospitalizací(6) zase ukazuje, že malnutrice prodlužuje dobu hospitalizace v průměru o šest dní a čtyřnásobně zvyšuje riziko mortality.
Další šetření v ČR(2) ukázalo, že u seniorů ve věku 60 až 101 let (průměr 81 let) bylo u 37,5 % diagnostikováno riziko podvýživy a u 15,5 % byla diagnostikována malnutrice. Tedy více než 50 % z celkového souboru vyšetřovaných pacientů nebylo v adekvátním nutričním stavu. Prevalence malnutrice navíc roste s věkem a po osmdesátém roce života trpí určitým stupněm podvýživy téměř každý geriatrický pacient. Navíc výzkum ukázal, že celkem 91,5 % pacientů s poruchou výživy (rizikových či malnutričních) bylo zároveň křehkých či ohrožených rozvojem křehkosti, „pre-frail“.
Je tedy zřejmé, že v rámci komplexní péče o geriatrického pacienta může pravidelný nutriční screening spolu s cíleným nutričním managementem výrazně přispět ke stabilizaci zdravotního stavu seniorů, k prodloužení doby jejich soběstačnosti a tím celkově i ke zvýšení kvality jejich života.
Kazuistika
Pacientka ve věku 86 let byla hospitalizována z důvodu zlomeniny krčku kosti stehenní levé dolní končetiny po pádu v obchodě. Zlomenina byla řešena operačním zákrokem (osteosyntézou), v doléčení a rehabilitaci bylo pokračováno na oddělení následné péče. Před hospitalizací pacientka žila sama, podle rodiny byla soběstačná, chodila bez opory, základní nákupy po známých trasách zvládala. Během hospitalizace byl u pacientky diagnostikován syndrom demence a malnutrice, proto nutriční terapeut nastavil nutnou nutriční podporu. Přesto během hospitalizace, která trvala 2,5 měsíce, došlo u pacientky k významnému poklesu tělesné hmotnosti, a to ze 43,5 kg na 39,0 kg (pokles BMI z 18,1 kg/m2 na 16,2 kg/m2).
Při propuštění pacientky do domácího ošetřování bylo s rodinou naplánováno předání do péče geriatrické ambulance pro snazší management léčby demence a potřebné nutriční podpory.
První návštěva geriatrické ambulance – komplexní geriatrické vyšetření
Geriatrickou ambulanci pacientka navštívila v doprovodu rodiny, klidná, spolupracující, s omezeným náhledem.
Pacientka polymorbidní (revmatoidní artritida s opakovanou gonitidou na malé dávce kortikoidů, paroxysmální fibrilace síní, arteriální hypertenze, hyperlipidemie…).
Výška 155 cm, tělesná hmotnost 39 kg, BMI 16,2 kg/m2. MMSE 21/30 bodů, POBAV 13/0 (deficit v pojmenování i vybavení obrázků), Test kreslení hodin patologický, Škála ke zhodnocení nálady u starší populace GDS – bez deprese. ADL 75/100 bodů – lehká závislost, IADL 5/80 bodů – nesoběstačnost.
CT mozku: hypodenzity v bílé hmotě obou mozkových hemisfér a oblastí bazálních ganglií bilaterálně, etiol. v.s. vaskulární, známky difuzní mozkové atrofie.
Hodnocení syndromu geriatrické křehkosti podle Friedové: syndrom frailty 5/5 bodů.
Nutriční screening: MNA SF: 3/14 bodů, MNA 30: 14/30 bodů, screening sarkopenie SARC-F: 7 bodů, albumin 32,1 g/l.
Nasazena kognitiva, léčba antikoagulancii neindikována vzhledem ke křehkosti pacientky a riziku pádů.
Zprostředkována konzultace nutričního terapeuta s rodinou, proběhla edukace z hlediska možnosti navýšení kalorického příjmu a příjmu bílkovin. Denní nutriční podpora byla doporučena na 35 kcal/kg/den a potřeba bílkovin na 1,5 g /kg/den. To prakticky znamená minimálně 1365 kcal/den a 60 g bílkovin/den. Perorální nutriční podpora formou sippingu (2× 200 ml, tj. cca 600 kcal/den) předepsána cestou geriatrické ambulance. Navíc doporučeno přidávat do běžného jídla modulární dietetikum pro navýšení příjmu bílkovin, zajištěna suplementace vitaminem D a kalciem.
Pacientka bydlí sama v rodinném domě, rodina žije ve 100 km vzdáleném městě bez možnosti denních návštěv či rychlého dojezdu v případě nouze. Podána žádost o příspěvek na péči a do domova seniorů, rodina však respektuje přání pacientky zůstat co nejdéle v domácím prostředí a je ochotná investovat do moderních komunikačních a bezpečnostních technologií. Rodina seznámena se zásadami bezpečného prostředí, naplánován systém domácí péče.
Kontrola v geriatrické ambulanci po jednom měsíci k ověření klinického efektu a tolerance kognitiva a perorální nutriční podpory
Od propuštění z hospitalizace pacientka bez poklesu tělesné hmotnosti, v MMSE zlepšení z 21/30 na 24/30 bodů.
Rodina vybavila dům webkamerami s možností obousměrné hlasové komunikace, opatřen SOS náramek. Před dům byl nainstalován malý trezor s uloženým klíčem od vstupních dveří. Tento trezor lze otevřít pomocí číselného pinu, který je možno v případě nouze sdělit telefonicky. Domácí prostor upraven pro možnost pohybu s nízkým chodítkem.
Byla zajištěna terénní zdravotní a pečovatelská služba: dohled nad užíváním léků 2× denně, 1× denně rehabilitační cvičení. Dohled nad příjmem potravy 2× denně (snídaně, oběd + příprava večeře), do běžné stravy průběžně přidáváno modulární dietetikum. Na stravování dohlíženo pečovatelkami a rodinou (dálkovým dohledem a také dojíždí 1–2× týdně). Pacientka má ale problém vypít celý objem (200 ml) perorální nutriční podpory v přijatelné době, při dlouhodobějším upíjení často zapomíná lahvičku dopít. Cestou geriatrické ambulance dojednána návštěva ambulance výživy.
Nutricionista na základě připomínek pacientky k chuti a objemu sippingu zvolil přípravek od jiného výrobce, který při vyšší energetické hodnotě na jednotku objemu disponuje balením přípravku v menších lahvičkách (125 ml). Pacientka měla možnost zvolit příchuť ochutnáním vzorků přípravku. Dále již perorální nutriční podpora předepisována cestou ambulance výživy.
V mezičase byla pacientka vyšetřena v úrazové ambulanci pro pád v domácím prostředí (snaha sundat něco ze skříně). Pád však byl díky dálkovému dohledu rychle zaznamenán a bylo zajištěno včasné lékařské vyšetření. Zjištěna kominutivní fraktura distálního radia vlevo s dorzální angulací, dále fraktura obou ramének kosti stydké vlevo, stacionární nález v oblasti původní osteosyntézy pertrochanterické fraktury levé dolní končetiny. Vzhledem ke komorbiditám a celkovému stavu křehké seniorky doporučen konzervativní postup.
Kontrola v geriatrické ambulanci po třech měsících
Podle rodiny je pacientka houževnatá, snaží se o plnou soběstačnost, ale nemá zábrany, není schopna dodržovat klidový režim.
Tělesná hmotnost 42,5 kg, BMI 17,7 kg/m2. MMSE 23/30 bodů, GDS – bez deprese. ADL 70/100 bodů – lehká závislost, IADL 5/80 bodů – nesoběstačnost.
Hodnocení syndromu geriatrické křehkosti podle Friedové: syndrom frailty 4/5 bodů.
Nutriční screening: MNA SF: 7/14 bodů, MNA 30: 14,5/30 bodů, SARC-F 5: bodů, albumin 37,2 g/l.
Pacientka se snaží jíst, ale nikdy nesní celou porci, nemá ráda zeleninu. Sipping jí chutná a pravidelně ho užívá. Pitný režim dodržován. Rodina dojednala navýšení návštěv pečovatelek na 3× denně, a to jednak z důvodu zlepšení dohledu nad stravou, jednak také pro možnost pravidelných procházek s doprovodem. Byla navržena úprava jídelníčku na menší porce, ale s vyšší nutriční hodnotou a pokud možno i s ohledem na osobní chuťové preference pacientky.
Kontrola v geriatrické ambulanci po šesti měsících
Psychicky je pacientka dobře komponovaná, vyjadřuje spokojenost, bolesti nemá, klouby bez exacerbace zánětu. V domácím prostředí se pohybuje samostatně, bez kompenzační pomůcky.
Tělesná hmotnost 43,5 kg, BMI 18,1 kg/m2. MMSE 22/30 bodů, GDS – bez deprese. ADL 80/100 bodů – lehká závislost, IADL 20/80 bodů – nesoběstačnost.
Hodnocení syndromu geriatrické křehkosti podle Friedové: syndrom frailty 3/5 bodů.
Nutriční screening: MNA SF: 9/14 bodů, MNA 30: 20,5/30 bodů, SARC-F: 2 body, albumin 38,1 g/l.
Připravené porce pacientka sní, ale trvá nutnost dohledu a připomenutí k příjmu stravy.
Diskuse
Výše uvedená kazuistika je poměrně typickým příkladem polymorbidní pacientky, která v domácím prostředí zvládá základní sebeobsluhu, avšak kvůli podceňované nutrici nemá její organismus dostatečné rezervy pro případ další stresové zátěže, jakou je například operační zákrok z důvodu fraktury dolní končetiny. Pacientka byla k hospitalizaci přijímána s malnutricí, která se i přes nutriční podporu během hospitalizace ještě více prohloubila.
Díky úzké spolupráci geriatra, nutričního terapeuta, nutricionisty a vstřícnému přístupu rodiny byl umožněn návrat pacientky do domácího prostředí. Studie na vzorku 30 000 seniorů ukázala, že malnutrice se v průměru vyskytuje jen u 4 % seniorů v domácím ošetřování, u 20 % hospitalizovaných seniorů a u 37 % procent seniorů žijících v domovech seniorů a podobných zařízeních ústavní péče.(1)
Data z této studie tedy naznačují, že pacientka by právě v domácí péči mohla mít optimální podmínky pro zlepšení stavu své výživy.
Pro nutriční screening byl pilotně použit Klinický doporučený postup výboru České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP pro vyhodnocení nutričního stavu a sarkopenie geriatrického pacienta,(10) který umožňuje objektivizovat hodnocení účinnosti nutriční intervence.
Při kontrolním vyšetření po třech měsících byl již zaznamenán pozitivní přínos komplexně nastavené geriatrické péče. Díky optimalizované nutriční podpoře a zřejmě i lepší psychické pohodě došlo ke zvýšení tělesné hmotnosti o 3,5 kg, BMI vzrostl z 16,2 kg/m2 na 17,7 kg/m2 a stoupla i hladina albuminu. Mírné zlepšení bylo zaznamenáno i ve screeningu nutrice (MNA SF ze 3/14 na 7/14 bodů) a sarkopenie (SARC-F ze 7 na 5 bodů). K pozitivnímu posunu došlo i u syndromu frailty (z 5/5 na 4/5 bodů) i v oblasti kognitivního deficitu (MMSE z 21 na 23 bodů). Navzdory dalšímu pádu s konzervativně léčenými frakturami zůstal test ADL bez výrazného zhoršení. Technologicky pokročilý systém dálkového dohledu zabránil dalším možným komplikacím spojeným s pádem (prochladnutí, rhabdomyolýza…). Kladný přínos k celkovému zlepšení zdravotního stavu mělo zřejmě i navýšení počtu návštěv terénní pečovatelské služby z 2× na 3× denně.
Kontrola v geriatrické ambulanci po šesti měsících potvrdila zlepšující se trend nutrice pacientky. Testy MNA 30 a MNA SF prokázaly přechod z podvýživy do rizika podvýživy, došlo i ke zlepšení sarkopenie, kdy test SARC-F prokázal přechod z podezření na sarkopenii do normálního stavu. Podle předpokladu mírně stoupla i hladina albuminu. Otázku vzbuzuje vývoj hladiny prealbuminu, který kolísá v patologických hodnotách. Možným vysvětlením by mohla být přítomnost revmatoidní artritidy léčené nízkou dávkou kortikoidů.
Zlepšení nutričního stavu pacientky nelze připisovat pouze samotnému předepsání sippingu. Zkušenost z ambulantní praxe ukazuje, že v takovém případě většina předepsané nutriční podpory zůstane pacientem nevyužita. Úspěšnost nutriční intervence je závislá na individuálním přístupu s trpělivou komunikací s pacientem a často na dořešení zcela drobných detailů. Rozhovor s pacientkou odhalil, že prvotní neúspěch nasazení tolik potřebné nutriční podpory byl způsoben „nepříjemnou umělou“ příchutí přípravku, a především jeho příliš velkým objemem. Přechod na menší objem tekuté nutriční podpory usnadnil pacientce vypít obsah v přijatelné době, a odpadla tak nepříjemná nutnost neustálého připomínání. Důležitou roli sehrála i možnost zvolit příchuť sippingu nejen podle názvu, ale na základě ochutnání vzorků dostupných chutí. V jiném případě z naší ambulance zase došlo k „průlomu“, když byl sipping podáván vychlazený nebo vhodně individuálně dochucený.
Důležitým prvkem nutriční podpory je i použití modulárního dietetika, které mohou pečující osoby samy přidat do běžné stravy a tím získat lepší kontrolu nad reálným nutričním příjmem pacientky. Samozřejmě ideálně s citem a ohledem na výslednou chuť pokrmu.
Je přirozené a správné, když i u běžné stravy usilujeme o pestrost a vyváženost. V našem případě ale pacientka celoživotně neměla ráda zeleninu. Vzhledem k tomu, jak malé množství přirozené stravy dokáže pacientka v současné době přijmout, bylo ku prospěchu nutričního stavu pacientky maximálně využít její zažité chuťové preference i na úkor omezené pestrosti stravy.
Pozitivní přínos z hlediska prevence sarkopenie a zachování hybnosti mají také prakticky „povinné“ denní vycházky s doprovodem, které se rodině podařilo vyjednat s terénní pečovatelskou službou. Rodina se navíc snaží své pravidelné návštěvy zpestřit vycházkou spojenou s určitým společenským prvkem (návštěva kadeřníka, obchodu, kavárny…), což přispívá k potřebné sociální aktivizaci pacientky.
Inspirativní je i využití moderních bezpečnostních a komunikačních technologií pro vzdálený dohled nad pacientkou. Jak ukázala epizoda s pádem pacientky, tyto technologie mohou účinně přispět ke snížení rizik pobytu pacientky v domácím prostředí a umožňují intenzivnější sociální interakci v rámci rodiny. V některých případech mohou tyto technické prostředky přispět nejen k většímu pocitu jistoty a bezpečí na straně pacienta, ale i ke snížení obav a nejistoty na straně vzdáleně pečující rodiny a tím i celkovému zklidnění rodinných vztahů.
Závěr
Včasná a přesná diagnostika malnutrice u geriatrického pacienta je účinným nástrojem prevence vážných zdravotních komplikací a předčasné ztráty soběstačnosti. Díky podpoře Alzheimer nadačního fondu byl vypracován Klinický doporučený postup výboru České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP pro vyhodnocení nutričního stavu a sarkopenie geriatrického pacienta.(10) Pilotní testování v geriatrické ambulanci ukazuje, že tento doporučený postup je efektivním nástrojem pro diagnostiku malnutrice i průběžné hodnocení účinnosti nutriční intervence. Jak se ale dalo očekávat, problémem je poměrně velká časová náročnost tohoto vícesložkového nutričního screeningu, která je navíc silně závislá na funkčním a kognitivním stavu geriatrického pacienta. Časový rámec tohoto klinického hodnocení se tak individuálně pohybuje v nižších desítkách minut, a žel zatím není tento výkon zdravotními pojišťovnami hrazen.
Uvedená kazuistika ukazuje, jak významnou pozitivní roli může sehrát geriatrická ambulance v oblasti nutričního screeningu a individualizované nutriční intervence u pacientů seniorského věku. Díky úzké a koordinované spolupráci rodiny pacientky, geriatra, nutricionisty, nutričního terapeuta a terénních zdravotně sociálních služeb bylo umožněno setrvání polymorbidní, křehké a částečně nesoběstačné seniorky v přirozeném domácím prostředí. Pravidelný nutriční screening spolu s cíleným nutričním managementem tak může výrazně přispět ke stabilizaci zdravotního stavu seniorů a prodloužení doby jejich soběstačnosti. Zároveň je tento případ příkladem nízkonákladové medicíny, kdy komplexní geriatrický přístup k pacientovi umožňuje i s naprosto minimálními prostředky přispět ke zlepšení kvality života seniora i jeho pečující rodiny.
MUDr. Věra Mikulecká
Od roku 2015 je primářkou Oddělení následné péče Krajské nemocnice Liberec (KNL), které je akreditovaným pracovištěm v oboru geriatrie. Dále pracuje v Geriatrické ambulanci KNL, která společně s přidruženou Poradnou pro poruchy paměti tvoří komplexní odborné centrum pro včasný záchyt a léčbu demence v Libereckém kraji. Pedagogické činnosti se věnuje na Fakultě zdravotnických studií Technické univerzity Liberec (FZS TUL), kde je odborným garantem výuky neodkladné péče a ošetřovatelství v geriatrii.
Sources
1. Guigoz YS, Lauque BJ. Identifying the elderly at risk for malnutrition. The Mini Nutritional Assessment. Clin Geriatr Med 2002; 18: 737–757.
2. Klbíková T, Topinková E. Posouzení výživového stavu v komplexní diagnostice a managementu geriatrické křehkosti. Geriatrie a Gerontologie 2018; 7(1): 33–39.
3. Grofová Z. Výživa ve stáří. Medicína pro praxi 2009; 6(1): 42–43.
4. Topinková E. Využití standardizovaných škál pro hodnocení stavu výživy u starších nemocných. Česká geriatrická revue 2003; 1(1): 6–11.
5. Guigoz Y. The Mini Nutritional Assessment (MNA) review of the literature – What does it tell us? J Nutr Health Aging 2006; 10(6): 466–485.
6. Lim S, Ong K, Chan Y, et al. Malnutrition and its impact on cost of hospitalization, length of stay, readmission and 3-year mortality. Clin Nutr 2012; 31(3): 345–
350.
7. Jurašková B, Hrnčiariková D, Holmerová I, et al. Poruchy výživy ve stáří. Medicína pro praxi 2007; 4(11): 443–446.
8. Šíma P. Nutriční imunologie. Interní medicína pro praxi 2011; 13(6): 255–258.
9. Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing 2002.
10. Hrnčiariková D, Vaňková H, Bielaková K, et al. Vyhodnocení nutričního stavu a sarkopenie geriatrického pacienta. Klinický doporučený postup výboru České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP. Geri a Gero 2024; 13(1): ?
11. Vágnerová T. Nová kritéria pro diagnostiku malnutrice – co nám říkají? Geri a Gero 2019; 8(1): 20–26.
12. Cederholm T, Jensen GL, Correia MITD, et al. GLIM Core Leadership Committee; GLIM Working Group. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition – A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr 2019; 38(1): 1–9.
Labels
Geriatrics General practitioner for adults Orthopaedic prostheticsArticle was published in
Geriatrics and Gerontology
2024 Issue 1
Most read in this issue
- Mezioborová klinická doporučení pro diagnostiku a léčbu Alzheimerovy nemoci: Bílá kniha paliativní péče v aktuálním kontextu
- Vyhodnocení nutričního stavu a sarkopenie geriatrického pacienta. Klinický doporučený postup výboru České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP
- Arteriální hypertenze ve stáří
- Zhodnocení a úprava medikace geriatrem u seniorů s polyfarmakoterapií a multimorbiditou. Klinický doporučený postup výboru České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP