#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 5, 2023, č. 1, s. 1
Kategorie: Úvodní slovo

Vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové,

dostává se vám do ruky nové číslo již 5. ročníku Světa praktické medicíny, a tudíž si už troufnu říci, že se jedná o renomované a odborně pestré odborné periodikum, které se dostalo mezi naše časopisy s vysokou přidanou odbornou hodnotou a se širokým záběrem nejen praktické medicíny.

Vím, že si v každém čísle vybere každý „to svoje oblíbené“ či zajímavé téma, ať je to specialista, či všeobecný praktický lékař nebo pediatr… Když se podívám na předchozí čísla, která pokaždé obsahují jinou tematiku, co mají však společného? Jsou to zajímavé převzaté články ze zahraničních odborných časopisů, jež jsou vždy okomentovány našimi předními odborníky a vztaženy na český systém zdravotnictví a běžnou praxi.

V tomto čísle najdeme, myslím si, opomíjené, ale o to více aktuální téma „Péče o lidi bez domova“ popisující situaci v USA, hezky a pragmaticky okomentované kolegy primářem MUDr. J. Vachkem a MUDr. M. Votavovou a z bezprostřední praxe v dalším komentáři i budoucími lékaři ze spolku Medici na ulici, kteří se u nás o lidi bez domova starají. Bezdomovectví je aktuálně chápáno jako závažná forma sociálního vyloučení představující kontinuální společenský fenomén, jehož řešení vyžaduje komplexní přístup (jde i o často skloňované tzv. zdravotně sociální pomezí – problematiku jak zdravotnického, tak sociálního resortu). V ČR dosud neexistuje komplexní právní úprava sociálního, popř. dostupného bydlení. Ani zdravotní péče o bezdomovce není v systému zdravotní péče (ale ani v systému zdravotního pojištění) nijak koncepčně řešena.

Z dalších článků bych rád upozornil na rozhovor s kolegou MUDr. Josefem Štolfou, všeobecným praktickým lékařem, emeritním vedoucím katedry všeobecného lékařství Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a předsedou Akreditační komise oboru VPL při MZ ČR, který se plně věnuje nejen svému oboru, ale navíc se specializuje na péči a léčbu HIV pozitivních pacientů a jejich komorbidit. Jaký má názor na telemedicínu a co dělá ve svém volném čase?

Víte, co je long COVID? Víte, že máme novou a účinnější vakcínu proti chřipce pro seniory 60+, kterou již v USA používají více než deset let s výbornými výsledky imunoprotekce? Víte, že máme na trhu dvě nové konjugované vakcíny proti pneumokokům? Víte, že v roce 2023 uplyne 40 let od doby, kdy byl objeven původce onemocnění AIDS, které již způsobilo smrt bezmála 37 milionů osob? Víte, že konečně máme účinnější léky na chronické renální selhávání s dalšími benefity? Víte, že máme další nadějnou molekulu na léčbu psoriatické artritidy? Víte o programu „Jde ti o život!“ a jak souvisí s obézními pacienty? Tak to vše obsahuje právě toto vydání.

Myslím, že stávající nové číslo Světa praktické medicíny se povedlo a osloví mezioborově každého z nás, kdo máme zájem se dozvědět něco nového a zajímavého. Přeji hezké čtení a pohodový celý rok 2023.

Váš
Igor Karen


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#