#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Využití Nutridrinku v ambulantní praxi


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2011; 91(5): 312
Kategorie: Inzertní článek

V ambulanci praktického lékaře se objevují pa­cienti, kteří ztrácejí hmotnost, ztrácejí chuť k jídlu, nechtěně hubnou, slábnou a snadno se unaví. Často jsou tyto příznaky přehlíženy nebo jsou považovány za přirozenou součást základního závažného onemocnění. Souvislost se základním onemocněním nebo jeho léčbou jistě existuje, avšak nechtěný váhový úbytek znamená sám o sobě podvýživu, která zhoršuje jak průběh choroby, tak její léčby, a vede k četným komplikacím. Jedná se tedy o stav, který je nutno řešit, a to včas. Nejjednodušším opatřením je doporučit pacientovi přípravky tekuté výživy – Nutridrinky.

O problematice výživy je vhodné mluvit s pacienty i jejich rodinami. Malý nechtěný váhový úbytek na počátku choroby může dosáhnout extrémních hodnot, pokud se mu nevěnuje pozornost. Není-li pacient schopen jíst plné porce jídla, jaké jedl v době, kdy nehubnul, je Nutridrink ideálním opatřením. Obvyklé dávkování je alespoň 1–2 lahvičky denně. Přípravky jsou určeny k popíjení. Není vhodné je vypít najednou, jedná se o větší množství živin i energie, které by mohly způsobit zažívací potíže. Drinky chutnají lépe vychlazené, některé chuťové varianty lze opatrně ohřát. Popíjet doporučujeme po jídle a mezi jídly, případně na noc. Pití před jídlem může pacienta zbytečně zasytit. Drinky nejsou náhradou stravy, ale přípravkem umělé výživy, kterým lze v malém objemu dodat pacientovi to, co sám sníst nedokáže. Nemají být podávány místo jídla, ale navíc.

Nutridrinky mají své nezastupitelné místo v předoperační přípravě před většími zákroky. Před velkou operací pacient často nutričně strádá, obvykle je to dáno základní chorobou. Pro zdárný průběh operace, hojení a celého pooperačního období je nutno, aby byl pacient v co nejlepším nutričním stavu a byl na operaci řádně připraven. Pacient v dobrém nutričním stavu má méně pooperačních komplikací a podstatně rychleji se zotavuje. Každá operace je však závažným zásahem do organismu, je proto vhodné, aby se proces regenerace dále podpořil řádnou výživou, v níž hraje Nutridrink ústřední roli. Co doporučit pacientům objednaným na operaci? „Jezte, jak nejlépe vám to půjde a k tomu popíjejte Nutridrink, alespoň 2 balení denně. Po operaci v popíjení pokračujte, dokud se nevrátíte k plnému příjmu stravy a nebudete se cítit dostatečně silní.“ V tom může sehrát výbornou roli rodina, která má možnost přinést svým blízkým do nemocnice místo různých pamlsků právě Nutridrinky, o nichž se dozvěděla od praktického lékaře. Na rozdíl od zákusků či banánů obsahují Nutridrinky všechny důležité živiny v optimálním poměru. Pokud pacienta čeká další následná léčba, nutriční terapii nepřerušujeme. Praktický lékař má možnost se obrátit též na nutriční ambulanci, cenné základní informace však může poskytnout sám a okamžitě. Tím pacientovi nesmírně prospěje, protože pomůže zabránit prohloubení podvýživy a rozvoji komplikací.

Hubnutí, únava, nejistota či neobratnost při pohybu, případně i poruchy kognitivních funkcí se vyskytují také u starších nemocných s chronickými chorobami. Příznaky souvisejí s nedostatečnou výživou, zejména příjmem plnohodnotných bílkovin, a se sarkopenií, ztrátou svalové hmoty. Ztráta svalů pak dále zhoršuje mobilitu seniorů, udržování rovnováhy a může vést až k pádům a zraněním. Je třeba zapojit i přiměřené cvičení. Ve výživě se nejvíce osvědčuje popíjení Nutridrinků, a to opět nad rámec příj­­mu stravy. Obnova svalové hmoty závisí jak na výživě, tak i na tréninku. Nutridrinky pomáhají i při snížené chuti k jídlu, protože obsahují kompletní spektrum potřebných živin (sacharidů, bílkovin i tuků) včetně mikronutrientů (vitamínů, minerálních látek, stopových prvků). Senior má vyšší potřebu bílkovin než zdravý dospělý, často však nedokáže dostatečné množství bílkovin zkonzumovat. Jedná se o dávky okolo 80–100 g bílkovin denně podle tělesné hmotnosti. Výhodné jsou zejména přípravky s navýšeným obsahem bílkovin (Nutridrink Protein, Cubitan), kde jedno balení dodává 20 g bílkovin. Pro představu: 20 g bílkovin obsahují 4 jogurty, velká porce masa nebo ryby, balíček tvrdého sýra, vanička tvarohu. To je pro seniora, který jí málo, velký objem jídla navíc. 125–200 ml Nutridrinku je objemově rozhodně výhodnější.

Jednoduché použití pro různé typy pacientů, zlepšení nutričního stavu ve svízelném životním období a předcházení komplikacím – to je Nutridrink v ordinaci praktického lékaře.

MUDr. Zuzana Kala Grofová
Pardubická krajská nemocnice, a.s.
Nutriční a dietologické oddělení
Oddělení klinické biochemie a diagnostiky
Univerzita Pardubice
Fakulta zdravotnických studií


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 5

2011 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

plice
INSIGHTS from European Respiratory Congress
nový kurz

Současné pohledy na riziko v parodontologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Svět praktické medicíny 3/2024 (znalostní test z časopisu)

Kardiologické projevy hypereozinofilií
Autoři: prof. MUDr. Petr Němec, Ph.D.

Střevní příprava před kolonoskopií
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#