#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinické zkušenosti s kombifázickou kontracepcí


Authors: Tomáš Fait
Authors‘ workplace: 1. LF UK a VFN v Praze ;  Gynekologicko–porodnická klinika
Published in: Prakt Gyn 2007; 11(2): 70-71

Overview

Ve studii sledující spokojenost s kombifazickou kontracepcí (7 dní 0,04 mg EE + 0,025 mg desogestrel a 15 dní 0,03 mg EE + 0,125 mg desogestrel) bylo dotazníkovou metodou osloveno 605 pacientek a 121 lékařů. Úplné vymizení obtíží po 2měsíční léčbě udalo 60,8 %, částečné zlepšení 34,4 % žen. Studie potvrzuje vhodnost této antikoncepce jako antikoncepce volby pro ženy s poruchami menstruačního cyklu při užívání jiné COC.

Klíčová slova:
kombifázická perorální antikoncepce

Úvod

Perorální kontracepce (combined oral contraceptive - COC) je vysoce účinná metoda zabránění těhotenství. Rozdíly mezi jednotlivými preparáty nejsou v jejich účinnosti, ale v neantikoncepčních účincích. Pacientky očekávají od COC pravidelnou, slabou a nebolestivou menstruaci a právě nesplnění tohoto očekávání je nejčastější příčinou změn preparátu či v horším případě volby méně účinné antikoncepční metody.

Jednotlivé preparáty kombinované hormonální kontracepce se liší použitou dávkou ethinylestradiolu (EE), použitým progestinem a svojí konstrukcí ve smyslu změn dávkování těchto složek v průběhu cyklu. Pokud jsou dávky obou složek konstantní, jedná se o monofázický přípravek, zvýšení dávky progestinu v 2. polovině cyklu je charakteristické pro bifázický modul. Trifázické přípravky mění dávku progestinu 2krát případně současně mění dávku EE. Nejnovější variantou je konstrukce kombifázická – na 7denní estrogen-dominantní fázi navazuje 15denní s převahou gestagenu.

Kombifázická konstrukce je nejblíže přirozeným změnám hladin v organizmu. Reguluje růst endometria, a tak zabraňuje nepravidelnému krvácení, které je způsobeno nedostatečnou sekreční přestavbou endometria či jeho atrofií.

Preparát Gracial obsahuje v první fázi 0,04 mg EE a 0,025 mg desogestrelu v tabletce, v druhé 0,03 mg EE a 0,125 mg desogestrelu. V měsíční dávce žena přijme o třetinu méně desogestrelu ve srovnání s monofázickými přípravky. Celková vyšší dávka EE současně indukuje zvýšení SHBG, které sníží hladinu volného testosteronu, což přináší příznivý vliv na mírné až střední akné.

Soubor a metodika

K ověření proklamované schopnosti preparátu Gracial kontrolovat menstruační krvácení, a tedy vhodnosti jeho volby jako COC pro ženy nespokojené s jiným preparátem pro nepravidelné krvácení provedla společnost CEGEDIM CZ průzkum mezi lékaři i pacientkami.

Ve studii probíhající od října 2005 do ledna 2006 bylo dotazníkovou metodou osloveno nezávisle 605 pacientek a 121 lékařů.

Výsledky

Lékaři volili Gracial jako antikoncepci pro prvouživatelky průměrně ve 21,4 % s mediánem 15,5 %, ostatní ženy byly převedeny pro nespokojenost se stávající antikoncepcí.

Graph 1. Příčina změny COC hodnocená lékařem a pacientkou.
Příčina změny COC hodnocená lékařem a pacientkou.

Po 2 cyklech užívání COC Gracial došlo k absolutnímu zlepšení v 76 % a v dalších 2,3 % k částečnému zlepšení.

Monofázickou COC užívalo 72,1 %, trifázickou 20,8 %, COC s dávkou EE 0,02 mg 35,8 %. 63,1 % respondentek užívalo COC více než 1 rok.

Graph 2. Spokojenost pacientek s vymizením obtíží po 2měsíční aplikaci Gracialu.
Spokojenost pacientek s vymizením obtíží po 2měsíční aplikaci Gracialu.

Úplné vymizení obtíží po 2měsíční aplikaci Gracialu udalo 60,8 %, částečné zlepšení 34,4 % žen.

Spokojenost udávaná pacientkami (94,4 %) je překvapivě vyšší, než spokojenost vnímaná jejich ošetřujícími lékaři (78,3 %).

Graph 3. Vyjádření spokojenosti s preparátem Gracial.
Vyjádření spokojenosti s preparátem Gracial.

Závěr

Studie společnosti CEGEDIM CZ potvrdila vysokou účinnost kombifázické konstrukce COC Gracial v úpravě menstruačního cyklu uživatelek hormonální antikoncepce. Studie potvrzuje vhodnost výběru Gracialu jako antikoncepce volby pro ženy s poruchami menstruačního cyklu při užívání jiné COC.

MUDr. Tomáš Fait

Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#