#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam železa v séru u nemocných s chronickou hepatitidou B a C


Authors: J. Stránský 1;  K. Krátká 1;  J. Stříteský 2
Authors‘ workplace: I. interní klinika FNKV a 3. LF UK Praha Přednosta: prof. MUDr. Jiří Horák, CSc. 1;  Ústav patologie 1. LF UK Praha Přednosta: prof. MUDr. Ctibor Povýšil, DrSc. 2
Published in: Prakt. Lék. 2007; 87(4): 235-237
Category: Of different specialties

Overview

Význam železa v séru u chronické hepatitidy B a C není plně objasněn. Autoři vyšetřili hodnoty železa v séru u 473 pacientů, z toho u 74 HB s Ag pozitivních s chronickou hepatitidou B, 207 anti-HCV pozitivních s chronickou hepatitidou C, a u 192 náhodných kontrol s jinými nemocemi jater. Sérologické markery infekce HBV a HCV byly vyšetřeny metodami ELISA, 57 % pacientů s chronickou hepatitidou B a C mělo provedenu jaterní biopsii.

Výsledky:
Průměrná koncentrace železa v séru byla nejvyšší u pacientů s infekcí HCV (p<0,05 oproti HBV a kontrolám), i když tato koncentrace nepřesáhla horní hranici normy. Průměrná aktivita ALT a AST byla významně vyšší u pacientů s chronickou hepatitidou C než B (p<0,003 a p<0,001) oproti kontrolám. V podskupině 106 pacientů s jaterní cirhózou byla hodnota železa u chronických hepatitid významně vyšší oproti kontrolám (p<0,05) a rovněž aktivita ALT a AST byla významně vyšší než u kontrol (p<0,001).

Závěr:
U pacientů s chronickou hepatitidou B a C bylo zjištěno statisticky významné zvýšení hodnot železa v séru a přestože je ještě v pásmu normálních hodnot, je to důležitý nález, protože je u obou hepatitid spojeno s významným zvýšením aktivity ALT a AST.

Klíčová slova:
železo, chronická hepatitida B, chronická hepatitida C, jaterní cirhóza.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#