#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Průzkum mezi praktickými lékaři do 35 let


Authors: J. Vojtíšková 1;  B. Seifert 1;  S. Býma 2
Authors‘ workplace: Ústav všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK Přednosta: MUDr. Bohumil Seifert, Ph. D. 1;  Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP 2
Published in: Prakt. Lék. 2006; 86(11): 623-626
Category: Reviews

Overview

Východiska:
Průměrný věk praktických lékařů v ČR přesahuje 50 let. Podíl mladých kolegů je malý, stejně jako je v současné době malá atraktivita oboru pro absolventy lékařských fakult.

Cíle a metodika:
Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK uspořádal anketu mezi lékaři, členy Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP, ve věku do 35 let. Cílem ankety bylo získat informace o jejich současném uplatnění, odborných zájmech mladých kolegů a o perspektivě jejich zapojení do odborných nebo pedagogických činností fakulty nebo společnosti.

Výsledky:
V databázi 3 680 členů bylo identifikováno 281 lékařek a lékařů. 107 z nich odpovědělo na anketní otázky. Ze 102 lékařů, pracujících v oboru, 41 respondentů založilo, nebo převzalo soukromou praxi, ostatní pracují jako zaměstnanci. Skupina lékařů do 35 let se vyznačuje vysokou mírou schopnosti využívat v praxi internet (95 %) a komunikovat v angličtině (60 %). Nejoblíbenějším periodikem - zdrojem odborných informací - je Medicína po promoci. Zájem o vědeckou nebo pedagogickou práci vyslovila polovina mladých kolegů. Jako největší dosavadní profesionální úspěch bylo nejčastěji zmíněno otevření a zavedení soukromé praxe.

Klíčová slova:
lékař, praktické lékařství, průzkum


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults

Article was published in

General Practitioner

Issue 11

2006 Issue 11

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#