Co víme o výživě u pacientůs onkologickým onemocněním?
Authors:
J. Marková; R. Vyzula
Authors‘ workplace:
Univerzitní onkologické centrum FN, Brno, přednosta doc. MUDr. R. Vyzula, CSc.
Published in:
Prakt. Lék. 2000; (3): 149-152
Category:
Overview
V daném sdělení autoři podávají přehled o charakteru výživy a prevenci malnutrice u onkolo-gicky nemocných. Racionálním využitím dietní intervence v průběhu léčby maligního onemoc-nění je možno zlepšit snášenlivost léčby a kvalitu života těchto pacientů. Jsou zde shrnutyzákladní cíle dietního režimu. Vedle jednotlivých složek stravy jsou popsána i nutriční doporu-čení při projevech nežádoucích účinků chemoterapie. Ve stručnosti se sdělení zabývá i alterna-tivními dietologickými postupy. Výživa je netoxická, ekonomicky výhodná a vědecky validnípodpůrná léčba nádorových onemocnění.
Klíčová slova:
výživa - malnutrice - nutriční doporučení.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2000 Issue 3
Most read in this issue
- Plicní karcinoid
- Složení a spotřeba analgetikv České republice ve vztahuk analgetiky indukovanénefropatii a nádorům urotelu
- Ulcerózní kolitidy a salmonelózy- problémy diferenciálnídiagnostiky
- Funkční diagnostikaonemocnění jícnu(manometrie a pH-metrie jícnuna chirurgickém pracovišti)