#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lymfom, či nelymfom, toť otázka


Published in: Čes.-slov. Patol., 59, 2023, No. 4, p. 141
Category: Editorial

Milí čtenáři

nadpis tohoto úvodníku jsem si vypůjčil z Editorialu čísla 2 ročníku 2023 našeho časopisu, věnovanému molárním těho- tenstvím, protože povaha zaměření obou profilových čísel ča- sopisu je podobná. Bioptický materiál získaný odběrem tkání podezřelých z infiltrace hematoonkologickými nádory bývá po- měrně často vyšetřován na různých typech pracovišť a odlišení nádorů a nenádorových lézí není vždy zcela jednoduché. Kro- mě histopatologického vyšetření tkání přibývá na pracovištích stále častěji i možnost vyšetřovat odebranou tkáň pomocí prů- tokového cytometru. Tato metoda v mnoha případech přináší užitečné informace, včetně odpovědi na v nadpisu položenou otázku; tuto odpověď pak hodnotící patolog může mít k dispo- zici již v době, kdy začíná materiál teprve mikroskopicky vyšet- řovat a volit tak adekvátní použití různých dalších speciálních metod. Cílem tohoto čísla je stručně shrnout stávající stav po- znání a možností průtokové cytometrie a případným budoucím zájemcům, kteří by se rozhodli metodu na svém pracovišti za- vést, pak usnadnit celý tento proces. Tématu využití průtokové cytometrie v diagnostické a patologické praxi se věnují celkem čtyři články tohoto čísla.

První článek vznikl mimo zdi ústavů a oddělení patologie, konkrétně na špičkovém klinickém pracovišti motolské ne- mocnice a zabývá se obecnými aspekty metody průtokové cytometrie a jejího postavení v současných možnostech dia- gnostiky v rámci vyšetřování pacientů zejména dětského věku, se zaměřením jak na stavy nenádorové, tak i na nádorová one- mocnění; významnou část předkládaných onemocnění známe jako patologové spíše vzácně a shrnutí aktuálního stavu pozná- ní v této oblasti pokládám proto i pro nás za užitečné.

Druhý článek pochází z pracovišť královéhradecké lékařské fakulty a vyčerpávajícím způsobem představuje a diskutuje současné možnosti využití průtokové cytometrie v diagnos- tice onemocnění kostní dřeně. Třetí a čtvrtý článek vznikl na základě dlouholeté spolupráce lékařů a laboratorních pracov- níků liberecké a motolské nemocnice. Třetí článek je zaměřený na problematiku a úskalí vyšetřování průtokovým cytometrem v materiálu lymfatické tkáně, včetně lymfatických uzlin a je koncipován obdobně, jako článek druhý. Poslední čtvrtý člá- nek by pak na příkladu kazuistického popisu vzácného výskytu dvou odlišných maligních lymfomů současně v jedné lymfatic- ké uzlině měl prakticky demonstrovat možnosti, které průto- ková cytometrie umí nabídnout diagnostikujícímu patologovi i v podmínkách běžného rutinního provozu.

Pevně věřím, že zpracované téma bude pro odbornou veřejnost zajímavé a za redakci přeji příjemné čtení!

 

Tomáš Jirásek


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#