#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hemoragická nemoc novorozence podmíněná nedostatkem vitaminu K


Authors: Fiamoli Veronika;  Blatný Jan
Authors‘ workplace: Oddělení dětské hematologie a biochemie, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno
Published in: Čes-slov Pediat 2022; 77 (5): 303-305.
Category: Chapters for Specialization in Pediatrics
doi: https://doi.org/10.55095/CSPediatrie2022/049

Overview

Hemoragická nemoc novorozence se projevuje neočekáváným krvácením většinou u jinak zcela zdravých novorozenců a kojenců a je způsobena nedostatkem vitaminu K, který vede ke snížené aktivitě vitamin K dependentních koagulačních faktorů. Příčinou je nízký obsah vitaminu K v mateřském mléce a nedostatečná syntéza vitaminu K střevní flórou novorozence. Existují tři formy tohoto onemocnění: časná (0–24 hodin), klasická (2.–7. den) a pozdní (2.–12. týden). Pro časnou a pozdní formu je typické riziko závažného intrakraniálního krvácení s až 50% mortalitou u pozdní formy. Diagnostickým standardem je vyšetření protrombinového času, který je minimálně čtyřnásobně prodloužen při normální hladině trombocytů a fibrinogenu. Léčbou již rozvinutého onemocnění je vitamin K, popřípadě čerstvě zmražená plazma (u dětí optimálně HVLP Octaplas®). Od šedesátých let 20. století je celosvětově zavedeno profylaktické podání vitaminu K novorozencům. V rámci diferenciální diagnostiky je u novorozenců s intrakraniálním krvácením vždy nezbytné vyloučit úraz, vrozené poruchy krevního srážení, jako je hemofilie, ale také trombocytopatii či trombocytopenii.

Klíčová slova:

novorozenec – vitamin K – profylaxe – hemoragická nemoc

Úvod

Hemoragické onemocnění novorozence bylo v literatuře poprvé popsáno před více než 100 lety.(1) Typickým projevem této nemoci je neočekáváné krvácení většinou u jinak zcela zdravých novorozenců a kojenců způsobené nedostatkem vitaminu K, který vede ke snížené aktivitě vitamin K dependentních koagulačních faktorů.(2) V roce 1943 Henrik Dam a Edward Doisy obdrželi Nobelovu cenu za objevení vitaminu K(3) a o necelých 20 let později byla vydána první doporučení jeho profylaktického podávání novorozencům.(4) Od roku 2003 je intramuskulární podávání vitaminu K považováno za standard péče o zdravého novorozence.(4)

Etiologie přechodného deficitu vitaminu K u novorozenců je multifaktoriální – nedostatečný transplacentární transport vitaminu K, nízký obsah vitaminu K v mateřském mléce(5) a nedostatečná endogenní syntéza vitaminu K neonatální střevní flórou. Až kolem třetího měsíce věku dochází ke změně kolonizace střevní sliznice především E. coli a efektivnější produkci vitaminu K.(6,7)

Formy onemocnění a krvácivé projevy

Hemoragická nemoc novorozenců se vyskytuje ve třech formách – časné, klasické a pozdní (tab. 1).

Table 1. Formy hemoragické nemoci
Formy hemoragické nemoci

Časná forma se rozvíjí během prvních 24 hodin života, nejčastěji u dětí matek, které užívají léky ovlivňující metabolismus vitaminu K, jako jsou některá antibiotika (cefalosporiny), antiepileptika (karbamazepin, fenytoin, barbituráty), antituberkulotika (izoniazid, rifampicin) a warfarin. Incidence této formy je 6–12 %.(8) Klinicky je spojena s rizikem převážně těžkého intrakraniálního a gastrointestinálního krvácení.(9)

Klasická forma se manifestuje mezi druhým až sedmým dnem života(4) a je spojována s nedostatečným placentárním transferem vitaminu K, jeho nízkou koncentrací v mateřském mléce, nedostatečnou gastrointestinální flórou v trávicím traktu novorozenců a menším příjmem stravy na počátku kojení.(10) Incidence klasické formy u zralých novorozenců, kteří nedostali profylaxi vitaminem K po narození, je 0,01–0,44 %.(11) Klinické projevy jsou většinou mírné – hematomy, krvácení ze vpichů, pupečníku a trávicího traktu. Nicméně i u této formy se vzácně popisuje intrakraniální krvácení.(12)

Pozdní forma se objevuje mezi druhým a dvanáctým týdnem života, nejčastěji mezi druhým a osmým týdnem.(2) Je typická u kojených dětí, při malabsorpčních syndromech a u cholestázy, protože absorpce vitaminu K je závislá na přítomnosti žluči ve střevech.(10) Klinické projevy mohou být u této formy závažné. Převážně se jedná o intrakraniální krvácení s 20–50% mortalitou a v mnoha případech s perzistentním neurologickým poškozením včetně hydrocefalu, dystrofie CNS, encefalopatie, epilepsie a opožděného vývoje.( 11)

Zvýšené riziko krvácivé nemoci mají zejména nedonošení novorozenci, novorozenci matek s rizikovou antiepileptickou a antikoagulační terapií, novorozenci s hepatopatií, zejména s cholestatickými rysy (atrezie žlučových cest), novorozenci po operaci střev či s prolongovanou žloutenkou, např. u podezření na deficit α-1-antitrypsinu, a dále novorozenci se závažnými malabsorpčními syndromy, jako je cystická fibróza. Zvýšené riziko je také u rodin s nízkým sociálním standardem.(13)

Diagnostika

Diagnostickým standardem při tomto onemocnění je vyšetření protrombinového času, který je prodloužený minimálně čtyřnásobně při normálních hladinách trombocytů a fibrinogenu a jehož hodnota se normalizuje po podání vitaminu K. Diagnózu lze potvrdit vyšetřením vitamin K dependentních koagulačních faktorů (FII, FVII, FIX, FX). Při snížené aktivitě FIX a FX může být prodloužen i aPTT.(14)

Diferenciální diagnóza

Při podezření na hemoragickou nemoc novorozence podmíněnou nedostatkem vitaminu K (VKBD – vitamin K bleeding disorder) je vždy nutné vyloučit trauma, vrozené poruchy krevního srážení, jako je například hemofilie,diseminovaná intravaskulární koagulace, trombocytopatie a trombocytopenie.

Léčba

U pacientů s rozvinutou hemoragickou nemocí by měl být bezprostředně podán vitamin K (tab. 2). Jednorázové parenterální podání 1 mg vitaminu K zlepší koagulační profil během 1 až 7 dní.(15) Pokud již došlo k závažnému krvácení, je vhodné podat i čerstvě zmraženou plazmu (u dětí ideálně HVLP Octaplas®), popřípadě koncentrát protrombinového komplexu.(12)

Table 2. Vitamin K(18)
Vitamin K(18)

Preventivní podávání vitaminu K

Profylaktické podání vitaminu K by mělo být provedeno do 6 hodin po porodu. Dle doporučení České neonatologické společnosti by donošeným novorozencům (≥ 37+0) měl být po porodu podán vitamin K buď parenterálně – 1 mg (0,1 ml) intramuskulárně, nebo 2 mg (2 kapky) per os. Předčasně narozeným novorozencům s porodní váhou vyšší než 1500 g podáváme buď 2 mg (2 kapky) per os, nebo 0,5 mg (0,05 ml) intramuskulárně či intravenózně. Nezralým novorozencům s porodní hmotností nižší než 1500 g by měl být vitamin K podán pouze intravenózně v dávce 0,5 mg (0,05 ml). Následně by všichni novorozenci bez ohledu na gestační věk, kterým byl po narození podán vitamin K perorálně či intravenózně, měli mít profylaxi vitaminem K následujících 12 kalendářních týdnů v dávce 1 mg (1 kapka) per os. Pokud novorozenec po perorálním podání do hodiny zvrací, měla by být dávka opakována.(16)

Závěr

V současné době je celosvětově podávání vitaminu K po porodu, ať již formou parenterální, či perorální, akceptováno jako profylaxe časné a klasické hemoragické nemoci z nedostatku vitaminu K. U pozdní formy není ale jednorázové per os podání vitaminu K dostatečně efektivní a je vhodné pokračovat v jeho podávání následujících 12 týdnů.(15–17) Výhodou intramuskulárního podávání vitaminu K po porodu je snížení rizika krvácení u dětí s nerozpoznanými malabsorpčními syndromy,(13) nicméně je nezbytné vždy ke každému novorozenci přistupovat individuálně a v dnešní době rovněž respektovat i přání rodičů, kteří ne vždy s intramuskulárním podáním vitaminu K souhlasí.

Korespondenční adresa:

MUDr. Veronika Fiamoli, Ph.D.

ODHB, DN FN Brno

Černopolní 9

613 00 Brno

fiamoli.veronika@fnbrno.cz


Sources

1. Towsend CW. The hemorrhagic disease of the newborn. Arch Pediatr 1894;11: 559–65.

2. Sutor AH. Vitamin K deficiency bleeding in infants and children. Semin Thromb Hemost 1995; 21(3): 317–29.

3. Raju NT. The Nobel chronicles 1943: Henrik Carl Peter Dam (1895–1976; and Edward Adelbert Doisy (1893–1986). Lancet 1999; 353(9154): 761.

4. Hand I, Noble L, Abrams SA. Vitamin K and the newborn infant. Pediatrics 2022; 149(3): e2021056036.

5. Araki S, Shirahata A. Vitamin K deficiency bleeding in infancy. Nutrients 202; 12(3): 780.

6. Senn V, Bassler D, Choudhury R, et al. Microbial colonization from fetus to early childhood-a comprehensive review. Front Cell Infect Microbiol 10: 573735.

7. Lippi G, Franchini M. Vitamin K in neonates: facts and myths. Blood Transfus 2011; 9: 4–9.

8. Deblay MF, Vert P, Andre M, Marchal F. Transplacental vitamin K prevents haemorrhagic disease of infant of epileptic mother. Lancet 1982; 1: 1242.

9. Pichler E, Pichle L. The neonatal coagulation systém ant the vitamin K deficiency bleeding – mini review. Wien Med Wochenstr 2008; 158: 385–95.

10. Marchili MR, Santoro E, Marchesi A, et al. Vitamin K dficiency: a case report and reviw of current guidelines. Italian J Pediatr 2018; 44: 36–41.

11. Autret-Leca E. Jonville-Béra APOD. Vitamin K in neonates. Pediatr Drugs 2001; 3: 1–8.

12. Shearer MJ. Vitamin K deficiency bleeding (VKBD). Blood Rev 2009; 23: 49–59.

13. Hanzl M. Prevence krvácení novorozenců a malých kojenců způsobené nedostatkem vitaminu K. Pediatr Praxi 2011; 12(1): 60–66.

14. Sutor AH, von Kries R, Cornelissen EAM, et al. ISTH Pediatric/Perinatal Subcomittee International Society on Thrombosis and Haemostasis. Vitamin K deficiency bleeding (VKDB) in infancy. Thromb Haemost 1999; 81: 456–61.

15. Puckett RM, Ofringa M. Prophylactic vitamin K for vitamin K deficiency bleeding in neonates. Cochrane Database Syst Rev 2000; 4: CD002776.

16. Dokoupilová M. Prevence deficitu vitaminu K. Doporučený postup České neonatologické společnosti 2021. Dostupné z: https: //www.neonatologie. cz/doporucene-postupy.

17. Van Winckel M, De Bruyne R, Van del Velde S, Van Biervliet S. Vitamin K, an update for the paediatrician. Eur J Pediatr 2009; 168: 127–134.

18. Behera MK, Kulkarmi SD. Vitamin K deficiency haemoragic disease of newborn and present controversies. Med J Armed Forces India 1998; 54(2): 143–145.

Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#