#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: Čes-slov Neonat 2024; 30 (1): 4.
Category: Editorial

Milé kolegyně, milí kolegové!

Dostáváte do ruky číslo časopisu Česko-slovenská neonatologie, zaměřené na management novorozenců s vrozenými vývojovými vadami v perinatálním a neonatálním období.

Novorozenecké oddělení FN Motol je pracovištěm, které dlouhodobě koncentruje pacienty s izolovanými i kombinovanými vrozenými vývojovými vadami všech orgánových systémů, a to z oblasti celé České republiky. Jedná se o pacienty primárně přijímané na naše oddělení a o stále rostoucí skupinu pacientů přijímaných na jiná specializovaná oddělení FN Motol a překládaných k nám k předoperační stabilizaci nebo pooperační péči. Stav pacientů komplikuje ve více než polovině případů prematurita, která vyžaduje specifický mezioborový přístup.

V posledních 3 letech je z přibližně 400 pacientů vyžadujících nějaký typ intenzivní péče a přijímaných na naše oddělení přes 200 pacientů s vrozenými vadami. Zbývající jsou děti s jinými patologiemi a děti předčasně narozené. Péče o nezralé novorozence s vrozenými vadami by byla nemyslitelná bez kvalitní péče o prematurity bez vrozených vad. Právě stabilizace a komplexní zajištění těchto pacientů umožňuje dosáhnout kvalitní péče i o pacienty s kombinací problémů.

Klíčovými body zásadními pro řešení celkového stavu těchto komplexních pacientů jsou nejen specializovaná diagnostika a terapie, organizace a koordinace postupu multidisciplinárních týmů z celé fakultní nemocnice, ale také vlastní péče o nemocné novorozence. Proto se naše oddělení zaměřuje také na výzkum a postupy zkvalitňující péči neonatologickou. Publikačně jsme aktivní v oblastech ventilačních modalit u chronického plicního postižení (optimalizace automatické úpravy podávání kyslíku), zánětu, infekcí a antibiotické terapie (aktivita zánětu při porodu, možnosti diagnostiky a strategie léčby novorozeneckých sepsí), monitorace oxygenace u nedonošených dětí (NIRS), endokrinologie a metabolizmu (kontinuální monitorace glukózy) a možností ultrazvukové diagnostiky kardiovaskulárních změn u novorozence (diagnostika postnatálních změn a léčba PDA).

V aktuálním čísle se soustředíme na nejčastější a nejzávažnější vrozené vývojové vady. Kromě základních informací, etiologie a patogeneze vrozených vad se zaměřujeme na stabilizaci po porodu, aspekty transportu a s péčí související problémy etické a paliativní. U uvedených vybraných vad uvádíme i praktické poznatky a doporučení, která by na pracovištích s menší zkušeností s těmito pacienty mohla pomoci ulehčit nebo racionalizovat poporodní nebo transportní management.

Milí čtenáři, vzhledem k charakteru našeho centra jsme celoročně v kontaktu se všemi pracovišti pečujícími o novorozence v České republice. Kapacita našeho oddělení byla v uplynulých dvou letech navýšena. Lékaři a sestry Novorozeneckého oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol jsou připraveni ve spolupráci s odesílajícími pracovišti realizovat konzultace, management a transfery domácích i zahraničních multidisciplinárních pacientů.

Těším se na další spolupráci!

Jan Janota

 

 

Vážení a milí čtenáři,

pan profesor Janota se svým kolektivem pro Vás připravil soubor prací týkající se vrozených vývojových vad. Jedná se o problematiku, jejíž diagnostika a léčba se velmi dynamicky vyvíjí. Postupy jsou stále sofistikovanější, v důsledku toho se stále zlepšují výsledky nejen v oblasti mortality, ale především v redukci dlouhodobé morbidity a následků vrozených vad.

Každý z nás se s vrozenými vývojovými vadami setkává. Pokud je problém závažnější, tak následuje obvyklé rozhodnutí: „překlad do Motola“. Je skvělé, že máme tu možnost.

Dovolím si krátkou osobní zkušenost. Měl jsem tu čest pracovat 10 let na neonatologickém oddělení ve FN Motol. V roce 1996, kdy jsem nastoupil, jsem byl již zkušeným neonatologem. Tedy myslel jsem si to. Záhy jsem pochopil, jak specifické a nenahraditelné je motolské pracoviště. Byl jsem konfrontován se složitou mezioborovou problematikou, kterou jsem neznal a musel se ji učit zvládat. Potkával jsem špičkové specialisty z jiných oborů, vnímal jsem jejich mimořádnou odbornost, lidskost a nasazení. Děkuji za tu zkušenost. Péče o děti s vrozenými vývojovými vadami je v Motole komplexní a naprosto jedinečná.

Těšíme se na další číslo našeho časopisu, které připraví kolegové ze Slovenska. Budou se věnovat problematice novorozenecké hematologie a imunologie.

Krásné léto všem.

Martin Čihař


Labels
Neonatology Neonatal Nurse
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#