Výživové zvyklosti dětí mladšího školního věku ve městě Plzeň
Dietary Habits of 9–10 Years Old Children from Pilsen City
Specific objective:
To measure contemporary dietary habits of the cities’ children from elementary school, in the age 9–10 years.
Examined sample and used methods:
Standardized food frequency questionnaire (FFQ) was administered and collected from a randomly selected sample of 400 children within age range 9–10 years from Pilsen elementary schools. Respondent rate for FFQ was 91.0% (364 children). Results: Results showed insufficient intake of vegetables and over consumption of sweats and soft drinks. In comparison to Food guide pyramid cereals created 4.5, vegetables 0.8, fruits 2.7, milk and dairy products 4.5, meat 1.8, sweats and soft drinks 1.9+1.7 and fats 2.5 portions per day.
Conclusion:
Study confirmed non-healthy characteristic of dietary habit especially in sense of low content of vegetables and high frequency of intake of caloric dense food.
Key words:
dietary habit, school children, food pyramid
Autoři:
D. Müllerová 1; A. Aujezdská 1; L. Müller 2
Působiště autorů:
Ústav hygieny Lékařské fakulty, Univerzita Karlova, Plzeň
vedoucí doc. Ing. Z. Zloch, CSc.
1; Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity, Plzeň
vedoucí prof. Ing. J. Psutka, CSc.
2
Vyšlo v časopise:
Čes-slov Pediat 2006; 61 (9): 502-505.
Kategorie:
Původní práce
Souhrn
Účel studie:
Cílem šetření bylo popsat stravovací zvyklosti u dětí mladšího školního věku.
Metody:
V náhodně vybraném souboru 400 dětí ve věku 9–10 let z plzeňských základních škol byl zjišťován při respondenci 91% metodikou frekvenčního potravinového dotazníku (FFQ) odhad skutečné frekvence příjmu jednotlivých potravinových skupin u plzeňských dětí. Výsledky: Ve výživových zvyklostech dětí bylo zjištěno nedostatečné zastoupení porcí zeleniny a nadbytečná frekvence příjmu sladkostí (1,9 porcí denně) a slazených limonád (1,7 porcí denně). Nevhodně často byly konzumovány také uzeniny (0,4 porce/den), minimálně naopak ryby a luštěniny (po 0,2 porcí/den). Průměrná „potravinová pyramida“ vyšetřované skupiny dětí byla tvořena 4,5 porcemi obilovin; 0,8 porce zeleniny; 2,7 porcemi ovoce; 4,5 porcemi mléka a mléčných výrobků, 1,8 porcemi masa a dalších významných zdrojů bílkovin, volné tuky pak tvořily 2,5 porcí denně.
Závěry:
Studií byl potvrzen u 9–10letých dětí trend zakládání nežádoucích stereotypů charakterizovaný zejména nižším proporcionálním obsahem zeleniny a nadbytečnou frekvencí příjmu kaloricky bohatých a nutričně chudých potravinových komodit v porovnání s doporučením zdravé výživy.
Klíčová slova:
výživa, děti mladšího školního věku, potravinová pyramida
Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorostČlánek vyšel v časopise
Česko-slovenská pediatrie
2006 Číslo 9
- Souhrn doporučení pro očkování nedonošených novorozenců
- Horní limit denní dávky vitaminu D: Jaké množství je ještě bezpečné?
- S prof. Františkem Kopřivou (nejen) o tom, jak ovlivnit kritická místa rozvoje respirační infekce
Nejčtenější v tomto čísle
- Primární poruchy metabolismu lipidů u dětí – naše zkušenosti
- Představuje umělá výživa kojence riziko rozvoje aterosklerózy v pozdějším věku?
- Národný cholesterolový program v detskej populácii na Slovensku, jeho prínos
- Potravinové doplňky s rybími oleji – složení mastných kyselin