Názory a znalosti týkající se doplňků stravy mezi studenty farmacie
Autoři:
Charalampos Triantis; Evanthia Asimakopoulou; Konstantina Konidari; Anna Filotheidou; Panagiotis Theodosis Nobelos
Vyšlo v časopise:
Čes. slov. Farm., 2022; 71, 59-66
Kategorie:
ORIGINAL ARTICLE
doi:
https://doi.org/https://doi.org/10.5817/CSF2022-2-57
Souhrn
Byla zjištěna celá řada interakcí mezi doplňky stravy a léky, a proto by si zdravotníci měli být vědomi správného používání doplňků stravy. Hlavním cílem této studie bylo posoudit názory a znalosti týkající se doplňků stravy mezi studenty farmacie. Byla provedena průřezová studie s cílem posoudit názory a znalosti týkající se doplňků stravy mezi studenty farmacie. Byl zpracován přehled literatury o doplňcích stravy s cílem vytvořit 24položkový dotazník a na základě expertních indicií byla stanovena jeho zjevná a obsahová validita. Vzorek tvořilo 142 studentů farmacie na Kypru, jejichž výsledky jsou prezentovány. Většina účastníků užívala doplňky stravy (66,9 %) a domnívala se, že doplňky stravy se mohou vzájemně ovlivňovat a mohou mít toxické účinky. Osoby ve vyšších ročnících studia dosáhly vyššího skóre ve znalostech než osoby v nižších ročnících. Průměrné skóre (průměr ± SD) znalostí o doplňcích stravy bylo 9,14 ± 2,67, 8,71 ± 2,92, 9,91 ± 2,08, 11,16 ± 3,00 a 15,76 ± 2,67 pro jednotlivé ročníky studia a bylo porovnáno pomocí jednorozměrné ANOVA s následnou Bonferroniho korekcí. Hladina statistické významnosti byla stanovena na p < 0,05. Studie ukázala, že studenti farmacie jsou dostatečně informováni o doplňcích stravy a že tento předmět je nezbytný pro kurikulum farmaceutického studia.
Klíčová slova:
znalosti – doplňky stravy – názory – studenti farmacie
Zdroje
1. Bailey R. L. Current regulatory guidelines and resources to support research of dietary supplements in the United States. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2020; 60(2), 100298– 100309. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1524364
2. Dietary Supplement Use Reaches All Time High. CRN Consumer Survey on Dietary supplements available at: https://www.crnusa.org/newsroom/dietary-supplement- use-reaches-all-time-high. Accessed 20 January 2022.
3. Bailey R. L, Gahche J. J., Miller P. E., Thomas P. R., Dwyer J. T. Why US adults use dietary supplements. JAMA Intern. Med. 2013; 173(5), 355–361. https://doi. org/10.1001/jamainternmed.2013.2299
4. Axon D. R., Vanova J., Edel C., Slack M. Dietary supplement use, knowledge, and perceptions among student pharmacists. Am. J. Pharm. Educ. 2017; 81(5), Article 92. https://doi.org/10.5688/ajpe81592
5. Steyn N., Labadarios D., Nel J. H., Heidi-Lee R. Development and validation of a questionnaire to test knowledge and practices of dietitians regarding dietary supplements. Nutrition 2005; 1(1), 51–58. https://doi.org/ 10.1016/j.nut.2004.09.0086
6. Smith T., Kawa K., Eckl V., Morton C., Stredney R. Herbal supplement sales in US increase 7.7% in 2016: Consumer preferences shifting toward ingredients with general wellness benefits, driving growth of adaptogens and digestive health products. Herbal Gram J. Am. Bot. Counc. 2017; 115, 56–65.
7. Sharma A., Adiga S., Ashok M. Knowledge, Attitude and practices related to dietary supplements and micronutrients in health sciences students. J. Clin. Diagn. Res. 2014; 8, HC10–HC13. https://doi.org/10.7860/ JCDR/2014/9329.4683
8. Owens C., Toone T., Steed-Ivie M. A survey of dietary supplement knowledge, attitudes, and use in a rural population. J. Nutr. Food Sci. 2014; 4(5), 1000304. https:// doi.org/10.4172/2155-9600.1000304
9. Enwerem N. M., Okunji P. Knowledge, Attitudes and awareness of food and drug interactions among nurses with different levels of experience. Int. J. Nurs. 2015; 2(1), 1–9. http://dx.doi.org/DOI:10.15640/ijn.v2n1a1
10. Jyoti M. B., Jayanthi M. K., Basavaraj R. T., Renuka M. Knowledge and awareness of food and drug interactions (FDI): a survey among health care professionals. IJPCS 2012; 1(4), 97–105.
11. Jakabovičová M., Ďurkovičová Z., Ondrejkovičová M., Faktorová X., Mojto V., Szántová M. Hepatotoxic potential of nutritional and dietary supplements. Prakt. Lék. 2021; 101(2), 87–96.
12. Boon H., Hirschkorn K., Griener G., Cali M. The ethics of dietary supplements and natural health products in pharmacy practice: a systematic documentary analysis. Int. J. Pharm. Pract. 2009; 17(1), 31–38. https://doi.org/ doi:10.1211/ijpp.17.1.0005
13. Waddington F., Naunton M., Kyle G., Thomas J., Cooper G., Waddington A. A systematic review of community pharmacist therapeutic knowledge of dietary supplements. Int. J. Clin. Pharm. 2015; 37(3), 439–446. https://doi.org/doi:10.1007/s11096-015- 0092-5
14. Medhat M., Sabry N., Ashoush N. Knowledge, attitude and practice of community pharmacists towards nutrition counselling. Int. J. Clin. Pharm. 2020; 42(6), 1456–1468. https://doi.org/doi:10.1007/s11096-020- 01106-0
15. Homan E. M. Dietary Supplements and College Students: Use, Knowledge, and Perception [MSc Thesis], Kent State University; 2018. Available at: http://rave.ohiolink.edu/ etdc/view?acc_num = kent1532083809853366. Accessed 20 January 2022.
16. Farghali H., Kameníková L., Hodis J., Kutinová Canová N. Potential interactions between drugs and dietary supplements. Čas. Lék. čes. 2014; 2, 67–71.
17. Yetley E. A. Multivitamin and multimineral dietary supplements: Definitions, characterization, bioavailability, and drug interactions. Am. J. Clin. Nutr. 2007; 85(1), 269S–276S. https://doi.org/doi:10.1093/ajcn/85.1.269S
18. Sajid S. A., Sultana R., Masaratunnisa M., Naaz S., Adil M. S. A Questionnaire study of food – drug interactions to assess knowledge of people from diverse backgrounds. Asian J. Med. Health 2017; 5(2), 1–9 (Article no.AJMAH.33682). https://doi.org/doi:10.9734/ AJMAH/2017/33682
19. Agbabiaka T. B., Spencer N. H., Khanom S., Goodman C. Prevalence of drug–herb and drug–supplement interactions in older adults: a cross-sectional survey. Br. J. Gen. Pract. 2018; 68(675): e711–e717. Available from: https://doi.org/doi:10.3399/bjgp18X699101
20. Streiner D. L. Figuring out factors: the use and misuse of factor analysis. Can. J. Psychiatry 1994; 39(3), 135–140. https://doi.org/doi:10.1177/070674379403900303
21. Cattell R. B. The Scientific Use of Factor Analysis in Behavioral and Life Sciences. New York: Plenum 1978.
22. Gorsuch R. Factor Analysis. 2nd ed. New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates 1983.
23. Taber K. S. The Use of Cronbach’s Alpha When Developing and Reporting Research Instruments in Science Education. Res. Sci. Educ. 2018; 48(6), 1273–1296. https:// doi.org/10.1007/s11165-016-9602-2
24. Nunnally J. C. Psychometric theory. New York: McGraw-Hill 1967.
25. Alowais M. A., Selim M. A. Knowledge, attitude, and practices regarding dietary supplements in Saudi Arabia. J. Family Med. Prim. Care 2019; 8(2), 365–372. https://doi. org/10.4103/jfmpc.jfmpc_430_18
26. Wu C. H., Wang C. C., Kennedy J. Changes in herb and dietary supplement use in the US adult population: a comparison of the 2002 and 2007 National Health Interview Surveys. Clin. Ther. 2011; 33(11), 1749–1758. https:// doi.org/10.1016/j.clinthera.2011.09.024
27. See M., Butcher B. E., Banh A. Patient literacy and awareness of medicine safety. Int. J. Pharm. Pract. 2020; 28(6), 552–560. https://doi.org/10.1111/ijpp.12671
28. Zezelj S. P., Tomljanovi A., Jovanovic G. K., Kresic G., Peloza O. C., Dragas-Zubalj N., et al. Prevalence, knowledge and attitudes concerning dietary supplements among a student population in Croatia. Int. J. Environ Res. Public. Health 2018; 15, 105. https://doi. org/10.3390/ijerph15061058
29. Alhomoud F. K., Basil M., Bondarev A. Knowledge, attitudes and practices (KAP) relating to dietary dupplements among health sciences and non-health sciences students in one of the Universities of United Arab Emirates (UAE). J. Clin. Diagn. Res. 2016; 10(9), JC05–JC09. https://doi.org/10.7860/ JCDR/2016/19300.8439
30. Samojlik I., Mijatovic V., Gavaric N., Krstin S., Bozin B. Consumers’ attitude towards the use and safety of herbal medicines and herbal dietary supplements in Serbia. Int. J. Clin. Pharm. 2013; 35(5), 835–840. https://doi. org/10.1007/s11096-013-9819-3
31. Geller A. I., Shehab N., Weidle N. J., Lovegrove M. C., Wolpert B. J., Timbo B. B., et al. Emergency department visits for adverse events related to dietary supplements. N. Engl. J. Med. 2015; 373(16), 1531–1540. https://doi. org/10.1056/NEJMsa1504267
32. Snyder F. J., Dundas M. L., Kirkpatrick C., Neill K. S. Use and safety perceptions regarding herbal supplements: A Study of older persons in Southeast Idaho. J. Nutr. Elder. 2009; 28(1), 81–95. https://doi. org/10.1080/01639360802634043
33. Borrelli F., Izzo A. Herb-Drug Interactions with St John’s Wort (Hypericum perforatum): an Update on Clinical Observations. AAPS J. 2009; 11(4), 710–727. https:// doi.org/10.1208/s12248-009-9146-8
34. Theodosis-Nobelos P., Asimakopoulou E., Rikkou-Kalourkoti M., Triantis C. Adherence to medical treatment. Evaluation methods and enhance strategies. Hellenic J. Nurs. 2019; 58(4), 317–327.
35. Loya A. M., González-Stuart A., Rivera J. O. Prevalence of polypharmacy, polyherbacy, nutritional supplement use and potential product interactions among older adults living on the United States-Mexico border: A descriptive, questionnaire-based study. Drugs Aging. 2009; 26(5), 423–436. https://doi.org/10.2165/00002512- 200926050-00006
Štítky
Farmacie FarmakologieČlánek vyšel v časopise
Česká a slovenská farmacie
2022 Číslo 2
- Jak a kdy u celiakie začíná reakce na lepek? Možnou odpověď poodkryla čerstvá kanadská studie
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
- Budou nanoléčiva lépe cílit na některé onkologické nemoci?
Nejčtenější v tomto čísle
- Verejní lekárnici a správna aplikácia inhalačných liekov
- Kapilárna zónová elektroforéza v spojení s UV detekciou pre simultánne stanovenie tramadolu a paracetamolu vo vzorkách farmaceutického a biologického charakteru
- Digoxin v subkardiotonické dávce k modulaci antikonvulzivního potenciálu valproátu, levetiracetamu a topiramátu u experimentálních primárně generalizovaných záchvatů
- Názory a znalosti týkající se doplňků stravy mezi studenty farmacie