#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Zdeněk Hájek, DrSc. – 80letý


Vyšlo v časopise: Ceska Gynekol 2023; 88(3): 231
Kategorie: Personalia

Perinatolog prof. MUDr. Zdeněk Hájek, DrSc., se v letošním roce dožil významného životního jubilea. Pan profesor během své pracovní kariéry vychoval řadu známých porodníků, ale i lékařů, kteří se později věnovali jiné specializaci. Všichni na něj vzpomínají s láskou a úctou. Ještě i dnes se věnuje nepravidelně výuce a předává své zkušenosti mladší generaci lékařů. Svůj volný čas tráví se svou rodinou, ale i aktivně sportem. S přáteli si rád zahraje golf, což ho udržuje v dobré fyzické kondici, a má možnost si během hry a po ní se spoluhráči popovídat. Narodil se v roce 1943 v Praze a vždy dbal na slušné chování a jednání jak mezi kolegy, tak i ve vztahu k pacientkám. Po promoci v roce 1967 nastoupil jako sekundární lékař na Gynekologicko-porodnické oddělení v Kutné Hoře a v roce 1972 přešel na I. gynekologicko-porodnickou kliniku v Praze. V roce 1988 habilitoval a v roce 2001 proběhlo jeho jmenovací řízení profesorem. Během své kariéry byl řešitelem či spoluřešitelem pěti grantů IGA MZČR, které se zabývaly zejména studiem hypoxie plodu a STAN analýzy. Právě STAN analýzu řešil ve spolupráci s lékaři ze švédského Göteborgu, a byl tak na počátku zavádění této metody do klinické praxe. Byl spoluautorem a editorem učebnice Porodnictví, autorem a editorem monografie Základy prenatální diagnostiky a monografie Rizikové a patologické těhotenství. Publikoval jako autor či spoluautor více než 30 publikací s IF a 240 českých publikací.

Během své kariéry absolvoval zahraniční stáže na univerzitách v Milánu, Lausanne, Uppsale, Londýně a Göteborgu. V pregraduální a postgraduální výuce se nezaměřil jen na přednáškovou činnost, ale hodně se věnoval praktické výuce. Byl a je pro ostatní lékaře příkladem pro svou odbornost a přístup k pacientkám a i ke kolegům.

Nezajímal se však jen o porodnictví, vědeckou práci či sport, ale i o společenský život. Rád se účastnil společenských akcí a koncertů organizovaných klinikou, kde měl možnost si neformálně popovídat se svými kolegy.

Rád bych mu za všechny lékaře, porodní asistentky a zdravotní sestry poděkoval za dosavadní práci a za to, že nás všechny naučil dobré porodnictví. Já osobně bych mu rád poděkoval za dlouholetou spolupráci a pomoc při vedení kliniky a za naše přátelství. Do dalších let mu přeji hodně zdraví, elánu a radostných zážitků s rodinou, při golfu i v práci.

prof. MUDr. Alois Martan, DrSc.

S prof. MUDr. Zdeňkem Hájkem, DrSc., jsem měl možnost se osobně seznámit před 30 lety. Stalo se tak v době, kdy jsem jako sekundární lékař nastoupil na II. gynekologicko-porodnickou kliniku. On ve stejné budově řídil porodnickou část I. gynekologicko-porodnické kliniky, tehdy ještě Fakulty všeobecného lékařství UK. V roce 1998 byly obě kliniky nejenom administrativně, ale i fakticky spojeny a v té době jsem se stal jeho zástupcem pro oblast perinatologie. Profesora Hájka jsem v jeho funkci střídal v roce 2012. Měl jsem tak dostatek příležitostí jej osobně poznat jako lékaře i jako univerzitního učitele. Jako učitel byl ke studentům přátelský, s ohledem na požadované znalosti a dovednosti náročný, přitom však spravedlivý. Uměl být i shovívavý. Profesor Hájek byl velmi dobrý lékař. Zájmy matky a dítěte kladl ve své klinické praxi naprosto nekompromisně na první místo. Plně uznával ve svém oboru vědecký přístup. Ač na první pohled dělal dojem konzervativce, nebál se pouštět do zavádění nových postupů, pokud měly oporu v medicíně založené na důkazech. Své zkušenosti a dovednosti velmi ochotně předával lékařům a porodním asistentkám. Ostatně činí tak doposud ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR v akreditovaném kurzu pro porodní asistentky, které pracují na porodním sále. Právě pro svůj vědecký přístup špatně snášel pokusy o šarlatánství a zavádění postupů, které by ohrozily zdraví matky a dítěte. Byl jsem často svědkem jeho emočního rozrušení po jednáních, kde se na nejrůznějších úrovních projednávaly třeba domácí porody.


Když jsem po něm převzal pomyslnou štafetu ve vedení jednoho z největších perinatologických center v naší zemi, měl jsem jistotu, že za ním mohu kdykoli zajít a požádat o radu, event. pomoc při řešení jak každodenních, tak i koncepčních problémů. S velkým zájmem pomáhal zavést a posléze udržet reakreditaci našeho pracoviště pro subspecializaci EBCOG (The European Board and College of Obstetrics and Gynaecology) pro oblast perinatologie a fetomaternální medicíny. Neváhal si ráno přivstat, aby se mohl účastnit pravidelných setkání našeho perinatologického vědecko-výzkumného týmu. Pro nás bylo vždy motivující, když ocenil naši snahu posunout péči o matku a dítě dále, než se třeba podařilo po letech poctivé práce jemu samotnému. Osobní vyznání? Jsem rád, že jsem profesora MUDr. Zdeňka Hájka, DrSc., v životě potkal a poznal. Stejně tak jsem rád, že se ve skvělé duševní i fyzické kondici dočkal životního jubilea, které by mu nikdo, kdo ho nezná, určitě nehádal.

prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Česká gynekologie

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#