#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co by váš pacient měl vědět o výběru kontaktních čoček?

12. 12. 2023

Někteří z pacientů, jimž byla naměřena oční vada, uvažují nad její korekcí pomocí kontaktních čoček. Jedná se však o rozsáhlé téma, ve kterém se ne každý dokáže rychle zorientovat. V současnosti je navíc k dispozici široké spektrum kontaktních čoček vhodných téměř pro každého člověka s oční vadou a i pro různé příležitosti. Klíčový bod představuje jejich správný výběr. Co je při něm třeba vzít v potaz?

Pro kontaktní čočky do drogerie? Hazard se zdravím očí

V první řadě je důležité výběr kontaktních čoček zkonzultovat s profesionály – nechat si zrak přeměřit od optometristy a poté na míru vybrat ty nejvhodnější s optikem. Individuální vhodnost kontaktních čoček dokáže posoudit pouze odborník. Je tedy naivní si myslet, že vhodné kontaktní čočky si může každý sám opatřit během pár minut v nejbližší drogerii. Tento přístup je hazardem se zdravím vlastních očí a pacient si jím může více uškodit než prospět. V optice navíc běžně poskytují vzorky jednodenních čoček k vyzkoušení. 

Bez správné manipulace a péče se nelze obejít

Kontaktní čočky sice mají oproti brýlím řadu výhod, jejich nošení ale vyžaduje zácvik v oblasti manipulaci a péče. Tyto zásady by si každý, kdo se pro ně rozhodl, měl osvojit. Zejména jde o správné nasazení kontaktní čočky a její následné vyjmutí z oka, případně její skladování v dezinfekčním roztoku. Při nakládání s kontaktními čočkami je třeba se striktně držet návodu výrobce, rozhodně neprodlužovat dobu pro jejich nošení a nepřekračovat datum jejich exspirace.

Korigovat lze téměř všechny základní oční vady

Prvním krokem při výběru kontaktních čoček je vždy diagnostika oční vady, což pomůže k určení vhodného typu čočky pro daného pacienta. K nejběžnějším typům patří sférické kontaktní čočky, jež jsou vhodné ke korekci myopie a hyperopie. K dispozici jsou také kontaktní čočky bez kulovitého zakřivení (do sféry), tedy asférické. Ty se vyznačují zlepšenými optickými vlastnosti. Doporučují se při myopii, hyperopii, lehkém astigmatismu i počínající presbyopii.

Pro lidi s astigmatismem byly vyvinuty speciální astigmatické (torické) kontaktní čočky tak, aby disponovaly různým počtem dioptrií ve dvou kolmých osách, čímž korigují cylindr typický pro tuto vadu. Díky moderním technologiím si astigmatici mohou pořídit také kontaktní čočky s podporou ostrého vidění.

Ke korekci presbyopie slouží bifokální či multifokální kontaktní čočky. Vyznačují se více dioptrickými zónami umožňujícími oku plynule zaostřovat ze vzdálených předmětů na středně vzdálené a blízké. U tohoto typu kontaktních čoček se uvádí tzv. adice, tedy přídavek nablízko ke standardním dioptriím. V určitých případech lze namísto bi- či multifokálních čoček kombinovat monofokální čočky s rozdílnými dioptriemi na obou očích.

Správný výběr znamená komfort i při dlouhém nošení

Zásadní otázkou, kterou v optice položí každému, kdo si jde pořídit kontaktní čočky, hned na začátek, je, jak často a při jakých příležitostech je hodlá nosit.

Pokud dotyčný plánuje jejich využití jen nárazově například na společenskou akci nebo při sportu, jsou ideální volbou jednodenní kontaktní čočky. Ty patří k „nejzdravějším“ modalitám, protože během jediného dne se na oku nestihnou vytvořit bílkovinné usazeniny vedoucí k podráždění oka, zánětu spojivky nebo nesnášenlivosti kontaktní čočky v oku. Jejich další předností je, že nevyžadují žádnou péči − po použití se jednoduše vyhodí.

Pro toho, kdo počítá s čočkami jakožto se stálou náhradou za brýle nebo je s nimi chce často střídat, jsou ovšem vhodnou volbou kontaktní čočky 14denní či měsíční. Pro delší nošení s vyjmutím čoček přes noc se doporučují spíše tvrdší kontaktní čočky, nicméně na ně je třeba nejprve uvyknout. Díky moderním technologiím každopádně může být i jejich dlouhodobé nošení komfortní a zdravé. 

Moderní čočky spojují výhody dvou různých materiálů

První kontaktní čočky byly vyrobeny z hydrogelu. Jedná se o hydrofilní materiál, díky němuž kontaktní čočka disponuje vysokým obsahem vody. S obsahem vody ovšem roste její náchylnost k mechanickému poškození při manipulaci a vykazuje také omezenou prostupnost pro kyslík. Nověji se při výrobě kontaktních čoček k hydrogelu přidává silikon. Ten naopak patří mezi hydrofobní materiály a zvyšuje propustnost kontaktní čočky pro kyslík. Silikon však vykazuje menší smáčivost než hydrogel, je tedy spojen s rizikem usazování tukových depozit na čočce. Na druhou stranu se jedná o mnohem odolnější materiál.

Moderní kontaktní čočky využívají předností obou materiálů, a jsou tedy pohodlné a zdravé i při delším nošení. Propustností kontaktní čočky pro kyslík je zajištěna prevence hypoxie snižující riziko vaskularizace a zároveň obsahují vysoký podíl vody, čímž je zajištěna jejich pohodlnost při nošení. Jsou tedy vhodné například i pro ty, kteří trpí syndromem suchého oka.

Závěr

Výběr kontaktních čoček je důležité nepodcenit. V opačném případě si lze zadělat na četné komplikace. Díky shrnutí základních faktorů, které výběr kontaktních čoček ovlivňují, bude mít pacient lepší představu o jeho průběhu i realistická očekávání ohledně jeho výsledku.

(pok)

Zdroje:
1. Oční vady. Oči jako rys, 2023. Dostupné na: https://ocijakorys.cz/ocni-vady
2. Jak vybrat kontaktní čočky. Čočky.cz, 2023. Dostupné na: www.cocky.cz/jak-vybrat-kontaktni-cocky.html
3. Seltman W. How to find the right contact lenses. WebMD, 2023 Mar 8. Dostupné na: www.webmd.com/eye-health/contact-lenses-colored-soft-hard-toric-bifocal
4. Heiting G. What contacts are right for me? All About Vision, 2019 Jan 18. Dostupné na: www.allaboutvision.com/contacts/faq/right-contacts.htm
5. Here’s how to choose the right Alcon contact lenses. Kashmir Observer, 2022 Dec 21. Dostupné na: https://kashmirobserver.net/2020/12/21/heres-how-to-choose-the-right-alcon-contact-lenses
6. Budoucnost technologie kontaktních čoček je tady. Alcon, 2023. Dostupné na: https://total.myalcon.com/cz/contact-lens-technology



Štítky
Oftalmologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#